用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二要陪子女温書嗎?
樓主: siufa
go

中二要陪子女温書嗎?  

S-Kwok 發表於 21-2-2 20:42
最怕就係佢哋高估自己,覺得自己已經可以遠早高飛,有時我仔覺得我係管,做父母有時好難拿掐。  ...
青春期特色,最近孩子都微言話我管得太嚴,以前我會理論,e加就盡量千就/配合

MrBeast 發表於 21-2-2 22:00
做是可以,但result 未必一樣

教育子女除了父母本身的方法之外,亦會有其他環境同人物影響(如長老是否配合)等

我比較好彩,老公同我理念一致,而長輩們亦配合到我地,所以更加事半功倍

S-Kwok 發表於 21-2-2 20:42
最怕就係佢哋高估自己,覺得自己已經可以遠早高飛,有時我仔覺得我係管,做父母有時好難拿掐。  ...

我女好細個時我地已經咩都有商有量,所以佢地又唔會話我地成日管住晒,反而好多時會主動説出自己的想法然後問我地意見

msming 發表於 21-2-2 22:22
我女好細個時我地已經咩都有商有量,所以佢地又唔會話我地成日管住晒,反而好多時會主動説出自己的想法然後 ...

視乎係咩,例如零用錢過份要求, 疫症其間要求同同學出街,呢啲我拒絕,仔就覺得我係管佢。

我覺得可以有要求,但唔係一定要答允, 但當唔答允時,我仔就覺得係我唔信任/管佢。。

YmOra 發表於 21-2-2 21:15
明白有時會係幾難拿捏,純粹個人做法,我會用自己成長嘅過去作定位,因為過去嘅自己經歷過嘛!自己以前去 ...

我自己覺得會有唔同,可能男女大不同,亦可能因為我仔有ASD, 喺教育上真係會跟我好唔同,無論喺日常生活還是學業,都在調適中,我覺得學業嘅拿捏較難,例如幾時講多句,幾時時運高睇唔到。 數學方面,你如何微調呢?

S-Kwok 發表於 21-2-2 22:40
視乎係咩,例如零用錢過份要求, 疫症其間要求同同學出街,呢啲我拒絕,仔就覺得我係管佢。

我覺得可以有 ...

哈哈哈,可能我女真係唔會有呢D情況出現,所以不存在有被管的感覺

又或者咁講,例如零用錢,佢地自己如果仲有錢係手,就算我出聲問,佢地都會同我講D$未用完唔洗俾住.

疫情期間如果要出去都會問准我地,如果我地話唔好,解釋左我地所顧慮的,佢地都會接受,假如我地批准,佢地亦會保護好自己同不時報導行踪亦會準時回家
我地成日講要互相尊重,亦要互相体諒

S-Kwok 發表於 21-2-2 22:56
我自己覺得會有唔同,可能男女大不同,亦可能因為我仔有ASD, 喺教育上真係會跟我好唔同,無論喺日常生活還 ...

我都承認女孩子會好教好多,尤其當媽咪關愛孩子,小女孩一定受,少女們都係喜歡被愛,這點對教導她們好有利。不過,個人認為只要有更多的耐性和溫柔關愛男孩子,也可以有相同的結果。友人jm的囝囝與你兒子有著差不多的個性,jm係做社工的,對著自己的兒子同別的孩子無異,一樣有耐性有愛心,我哋經常哦到口臭嘅說話,jm更是重複百次千次,唯一分別嘅係我哋或許會動怒,而jm佢則萬次如一,仍然溫柔教導,最艱難嘅日子過去了,初中好咗好多,高中更是收成期,男孩子忙於高中的學習和已經响初中時期建立了一班好朋友,似乎有了同路人和有了目標,這些都是自己辛苦努力擁有得番嚟的,真係屬於自己擁有的,可能就是這原因,小男孩就去掉了以前的問題向著自己的目標入大學而努力了。

分享少少,小學時,女兒學習數學總是喜歡不跳步,但個人認為不愛跳步嘅人數學好難可以更上一層,去到中學階段好多問題就會浮晒出嚟,我覺得當時嘅佢有少少固執,認為做數嘅步驟一定要咁做就一定要咁做,是不能改變的,我當時唯有"微調"一下,慢慢地由只跳半步去到一步、二步、三步。。。,都用咗好耐時間囡囡才願意接受跳步的"必要性",後來去到中學見佢跳步跳得成熟了便問她你還記得你以前如何固執,她竟然話無咁嘅事,無可能發生响佢身上,小孩子就是這樣,佢哋想做想改變嘅事,下一秒鐘就可以立即改變,未諗通嘅未肯接受嘅就一年、二年、十年也是不能改變,若然大人認為改變可以幫助到孩子成長嘅就要有定心理準備,要是不能放棄、進展援慢、此刻可能得個桔等等令你心灰意冷的事情發生,但只要你心信明天會更好,為的不是鄰家的小孩子,而是自己的孩子就仍然願意繼續努力下去,咁!成功一定可在望呢!

b3410    發表於 21-2-3 16:11

YmOra 發表於 21-2-2 23:59
我都承認女孩子會好教好多,尤其當媽咪關愛孩子,小女孩一定受,少女們都係喜歡被愛,這點對教導她們好有 ...
re jump step, 我覺得唔多唔少同傳統教育有關,上年我孩子唔夠時間時間做唔哂份卷,我叫佢jump 但佢felt uncomfortable.  我話我自己跳主要是因為我懶唔想寫咁多字,扣分vs 做唔哂,要取捨,呢幾天睇佢d數,已有跳,任務完成

S-Kwok 發表於 21-2-2 22:40

我覺得可以有 ...

其實帶口罩都ok安全,成日屈在家亦唔係咁健康,其他同學出佢冇得出自然冇面,呢d要考慮also.  或者大家work out a compromise.
ps, 好明顯仔仔步入青春期,管教方式不能再和之前一樣(知易行難),送你一字:忍

YmOra 發表於 21-2-2 23:59
我都承認女孩子會好教好多,尤其當媽咪關愛孩子,小女孩一定受,少女們都係喜歡被愛,這點對教導她們好有 ...

多謝你,你嘅說話好有鼓勵性,亦提醒我ASD係比一般孩子更需要千萬次重覆嘅提醒。
你朋友jm真係好有耐性,令我記起從前教仔朝早起身要跟爸爸媽媽講早晨,都教足(身教)幾年,先識朝早起身講早晨。可能依家佢長大咗,我已經好難再待佢如幼稚園孩子一樣,超耐心教導(唔動氣), 我覺得只要佢用心提自己,定能改掉壞習慣。而且好多時我提嘅時候,佢會覺得我煩,更令放棄,而爸更對仔已經完全感到沒救。

MrBeast 發表於 21-2-3 07:26
re jump step, 我覺得唔多唔少同傳統教育有關,上年我孩子唔夠時間時間做唔哂份卷,我叫佢jump 但佢felt un ...

你地煩唔跳step, 我嗰就覺得煩,又唔明點解要寫,計數從來唔會寫自己計緊咩,連最後statement都唔想寫,我就多番解釋有啲step你係要寫比考官睇,依家我唯有攞住書後嗰啲marking scheme同佢講。

S-Kwok 發表於 21-2-3 07:42
多謝你,你嘅說話好有鼓勵性,亦提醒我ASD係比一般孩子更需要千萬次重覆嘅提醒。
你朋友jm真係好有耐性, ...
試下你同佢講早晨先,唔好理佢會不會同你講。我已放棄叫我個起床,但佢自己又起到不過就冇時間食早餐

MrBeast 發表於 21-2-3 07:26
re jump step, 我覺得唔多唔少同傳統教育有關,上年我孩子唔夠時間時間做唔哂份卷,我叫佢jump 但佢felt un ...

你的孩子還好,容易改變固有諗法,多數不能短時間內接受跳步做數嘅都係小學時受老師影響,多數發生响小一小二,老師經常掛口邊話做數要跟步驟做,沒有可見的步驟將會被扣分,小孩子們有D太過記在心裏就影響甚遠,從此就誤以為"規規矩矩地做數" 與 "正確地學習數學"連成一線,這就十分難攪了,小孩子固執起上嚟,要扭轉要花很多時間,阿女自小就由我教數,我都以為她不受影響,誰不知响小二遇到個數學教得好好的女老師,也是第一次遇到的女性數學老師,囡囡即時把她封為偶像好鍾意老師,故老師响第一堂就教做數的"規矩",女兒即日就改變做數的風格,我當時見到都好突然,不過,老師這一教法亦帶來我有機會教囡囡其他"思路"新方向,係就係用咗好耐時間讓她重新接受跳步,但"過程中"所學到嘅其他東西也同樣地多咗!

回覆樓主:

純呻:

info: 學校英文默書係考vocy運用,會比一堆vocabulary要學生記,考試就會比一篇文章/句子/詞語解釋,要學生填寫佢哋之前要温嘅vocabulary, 當然沒有供詞填充,所以學生一定要背晒嗰堆生字。

話說上星期老師話今日(星期三)有英文默書,仔就安排今個星期一先温,星期一嗰日,求其睇過下,到噚日,我仔仍然係求其睇咗2次左右,未記熟20個vocabulary,我問佢,係覺得自己睇2、3次記到幾多得幾多,還是冇方法記所以唔記。 佢回應我佢用故事串連咗十個詞語,其他串唔到,所以唔記。 之後我話佢可以用好多方法,如分類 分verbs, adjective等, 睇2次唔得,咪讀多幾次到熟記囉,依家根本就未準備好,我完全接受唔到呢種態度。

S-Kwok 發表於 21-2-3 07:42
你朋友jm真係好有耐性, ...

你孩子的情況加上"年青人"哩個暴風時期係會難教DD,但"既溫柔又有耐性"的對待真係能醫百病,我識咗哩位jm好耐,我的溫柔耐性也是向她學習,的確有用。

MrBeast 發表於 21-2-3 08:00
試下你同佢講早晨先,唔好理佢會不會同你講。我已放棄叫我個起床,但佢自己又起到不過就冇時間食早餐 ...

係吖,從前教佢,我就會自己先講早晨,教足幾年,幾年前開始,終於識佢起咗身,就主動叫我哋早晨。

呢啲生活細節,我已經唔理,例如唔記得洗衫,搞到自己無衫換,洗咗唔記得掠,以前我會提,提得多我都覺得自己口臭,依家唔提,唔記得洗咪著多日底褲囉。

S-Kwok 發表於 21-2-3 07:51

你地煩唔跳step, 我嗰就覺得煩,又唔明點解要寫,計數從來唔會寫自己計緊咩,連最後stateme ...

類似的問題我以前曾遇見過,我女响幼稚園已經學識乘數表,小一時首次做老師俾嘅乘數題,她不寫步驟就直接寫答案,老師當然不收貨,全錯打回頭,阿女知衰D乜嘢,只是不接受個結果係都要有步驟,我即時响網上給了一些"女子花式單車"比賽佢睇,因為阿女當時成日踏單車,故投其所好,應該會容易DD接受我想帶出的訊息,睇咗三五個選手表演之後,我問佢:「你有無覺得佢哋嘅表演好似不同呀?(我専登講反話)」,女兒回應地話,好似有相同,又好似不相同,有DD混亂,如我"期望"的反應,我就承著機會與她說,這些選手係在"比賽",不是在"表演",若是表演嘅話就會由表演者隨心所欲地鍾意點就點,但一旦上得台就代表願意接受挑戰,會有想做到最好甚至想贏,不過就要做晒比賽規定嘅10個花式出嚟,而點樣調配花式之先後就可以由參賽者自己決定,就好似你做數一樣,你交得嘅功課參加得嘅考試,就要接受學校對"評數"的準則,無得任性㗎!女兒明白道理,但她沒有放棄自己嗰套,只是當做我俾嘅數題就唔寫步驟,學校的就照規矩做而矣!我亦有鼓勵女兒,去到中學這些"規矩"會漸漸無咁嚴謹,自由度會大DD。

YmOra 發表於 21-2-3 08:03
你的孩子還好,容易改變固有諗法,多數不能短時間內接受跳步做數嘅都係小學時受老師影響,多數發生响小一 ...
其實影響好深遠,我發覺有時規則冇講明會選擇唔做,我會challenge 冇話唔得即是得,但如你說,子女受學校朋輩影響多過父母,只能盡力

YmOra    發表於 21-2-3 10:02

S-Kwok 發表於 21-2-3 08:14
係吖,從前教佢,我就會自己先講早晨,教足幾年,幾年前開始,終於識佢起咗身,就主動叫我哋早晨。

呢啲 ...
總之父母要懂得由主道角色變成輔導/support/協助 角色

MrBeast 發表於 21-2-3 09:11
總之父母要懂得由主道角色變成輔導/support/協助 角色

認同做法。咁!孩子才會飛得起飛得更高更遠呢!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊