用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二要陪子女温書嗎?
go

中二要陪子女温書嗎?   [複製鏈接]

如題,因啊囡成績追不上,家長會否陪她一起温書,解課文嗎?我覺得有點倚賴,上堂不留心。但唔幫她,又没有方向呆呆地看書本,怎辦好?
   12    0    0    0

佢跟唔到,點唔幫呢,無可能由得佢死。

但幫的方法係教佢自己學,引導佢理解課文,點解要咁做先啱。然後到佢自己企得到,就退場。

我之前是教不同的溫習技巧和make sure concept 理解ok, e+話我長氣,所以大多只提供做出正確答案的做法。有需要便要幫,大家之前講清楚便可,有時我都會話若唔想我幫出句聲就得

siufa 發表於 21-1-20 16:56
如題,因啊囡成績追不上,家長會否陪她一起温書,解課文嗎?我覺得有點倚賴,上堂不留心。但唔幫她,又没有 ...

係咪錯配?

初中其實唔係好難,家長盡幫,教佢寫筆記,每次上堂前備下課,功課要做齊,唔識一定要問,特別係數學科。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

謝謝大家意見,我有教她寫筆記,但她寫過一排又唔寫,掛住打機,考先來讀,我已提她早些預備又唔聽,想我寫埋比她咁。我急她唔急。

咁係態度问題,最棘手~態度不变,点教点幫都唔掂。

siufa 發表於 21-1-21 19:20
謝謝大家意見,我有教她寫筆記,但她寫過一排又唔寫,掛住打機,考先來讀,我已提她早些預備又唔聽,想我寫 ...

呢個係態度問題多過學習問題。

同佢講知唔知有留班呢樣野?除非佢係邊緣人冇friend嘅, 中學生應該幾驚留班,怕瘀及怕冇friend。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 siufa 的帖子

咁真係學習態度和動機的問題。唔搞好呢樣,即使你寫埋比佢,都唔係捱得幾耐。
都中二,大個女,應該有分寸。同佢傾吓,唔通打機打過世?要諗吓前途了。

gracelam 發表於 21-1-21 20:39

同佢講知唔知有留班呢樣野?除非佢係邊緣人冇friend嘅, 中學生應該幾驚留 ...

其實有人唔驚,我仔都唔驚,佢嗰班個留級生都唔驚又好開心!

gracelam 發表於 21-1-21 20:39

同佢講知唔知有留班呢樣野?除非佢係邊緣人冇friend嘅, 中學生應該幾驚留 ...

自我價值底的一小部分人是不會怕留班的。

siufa 發表於 21-1-21 19:20
謝謝大家意見,我有教她寫筆記,但她寫過一排又唔寫,掛住打機,考先來讀,我已提她早些預備又唔聽,想我寫 ...

你要把角色換轉回來了。做筆記自己吾做是不會入腦的,又點會達到效果。

回覆樓主:

其實以前我地高中都會揾同學一齊温,唔識就討論下。現在我個仔初中我都係咁上下,攞本書出嚟討論下,睇下有乜細位要留意,始終中學考試內容比小學多,唔可以下下用背。

醒目開學勳章

升中後 已經冇理,靠佢自己!
我有心冇力!

我仔中一,讀B1 中学,又係懶懶閒乜都吾上心,上zoom 又偷偷玩手機!每次考試都是我陪温習,佢吾會自己温。但第一次考試又考得不錯, 佢又會多謝我陪佢溫習,又叫我以後繼續陪佢溫……
究竟我仲继吾繼續陪佢讀書好呢?還是放手?

回覆 OctoberW 的帖子

你既陪,係稻草人式坐係附近陪?定係主導佢點溫和溫乜嘢?
如果齋陪,幾時停都無所謂,呢d係精神上支持。如果係後者,就要早抽身。除非你好樂意,又有能力幫到底,否則越遲放手佢越難學識自己學習。我識人係跟到個女考完Dse先功成身退,但果位媽媽自己讀書叻之餘,仲好樂在其中。呢樣唔係人人做到。

msming 發表於 21-1-31 12:38
我都曾經識一個媽媽係咁,個仔阿試前,媽媽自己先温晒所有書,然後再雞精俾個仔讀,高中選科時唔係按個仔嘅喜 ...

咁樣係錯既,唔揀自己鍾意的課,細路哥好難讀得好。

不過個亞媽咁投入,旁人應該好難勸得佢聽。

Jane1983 發表於 21-1-31 12:03
回覆 OctoberW 的帖子

你既陪,係稻草人式坐係附近陪?定係主導佢點溫和溫乜嘢?

阿仔好鍾意我坐喺佢隔離讀書,又鍾意捉住我隻手上堂,好變態,不過,佢係想有人陪,覺得係一種支持。 我就坐隔離睇書上網。

上學期嘅時候,我有教過仔點温書,當然,佢都唔會跟足,亦越來越走樣,佢有佢style, 每次見佢每科都係睇嗰一陣,我都唔想囉嗦,嚟緊3月unit test, 等佢衰下,term end睇下識唔識反醒。

b3410    發表於 21-2-3 16:18
‹ 上一主題|下一主題