用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二要陪子女温書嗎?
樓主: siufa
go

中二要陪子女温書嗎?   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 21-2-5 13:16
剛剛睇到一篇小則報道,運動後會釋放多巴胺,令到我們做事更專注。我仔疫情前,每星期練波4-5日,差不多晚 ...

睇嚟似乎做運動有助學習,我上面提及嗰個舊同學佢話,每次大病都要停做運動幾日,期間不能做運動攪到成個人很不舒服,佢話感覺到身體好似天生就要用運動來維持生命咁,其實佢好少病,但一病就幾大件事,我有諗過好唔好買部"划船機",好似好誇張咁?!亦因為阿女出年中六,其實自從中五開始每天為學業忙過不停,知道會一直忙落去直至DSE完結為止,個人認為要應付DSE其中一個好重要要好好計劃嘅嘢係"體力"問題,近幾個月見囡囡喜歡咗做運動又有DD成果,無論身形或健康也有好成績,故想襯這機會鼓勵女兒持續做運動以應付DSE和建立一套健康新生活。買機真係仍在考慮中。。。

msming 發表於 21-2-5 13:31
我以前有睇過D報導都係話運動可以幫助孩子專注學習,亦有助睡眠

我女佢地冇得運動都會成日想瞓覺,一有得運 ...

真係好,你哋俾咗好多信心我,做運動可能係幫助"應付DSE"的一個好方法。

msming 發表於 21-2-5 13:58
咁小朋友細同初玩運動又唔洗太執著嘅,只係如果佢地自己有目標,做家長嘅咪盡力配合一下囉!

如果佢以前係一 ...

原來你囡囡係港隊成員,那份"刻苦"的確好有鼓勵性。咁!可否講我哋知,她是否响"體藝"讀書嗎?thx.thx

msming 發表於 21-2-5 14:33
對於喜歡運動的人,做運動係可以幫佢地減压㗎!我女曾經同我講過一跳入水就咩都唔洗諗好舒服  細女又 ...

好正呀!一邊游一邊背書,係擁有"專業"能力嘅人嘅一種異於常人的表現,證明她真的十分投入自己喜歡的項目上才有能力駕馭的表現。

msming 發表於 21-2-5 14:30
佢肯做運動又應付到休息,咁就冇乜大問題啦!俾多D鼓勵佢,我女早兩年都因為想操多D体能而叫爸爸買個鋼架俾 ...
家人兩個小朋友都是港隊成員,佢哋真係又讀得又操得。不過操時要周圍去,起香港,家人做跟得司機,又跟住四圍去。兩個小朋友好獨立,小學階段已跟住教練出國四圍去比賽,訓練。
讀書又真係唔駛點讀,一個中二考級三,一個成績中上,覺得都是運動俾到動力佢哋讀書。

YmOra    發表於 21-2-6 09:12

msming 發表於 21-2-5 13:58
咁小朋友細同初玩運動又唔洗太執著嘅,只係如果佢地自己有目標,做家長嘅咪盡力配合一下囉!

如果佢以前係一 ...
我仔其實天份一般,又冇恒心又冇毅力,但幸好是波牛一個,往往都是想去training,搞掂功課先,否則no way.希望籍此可以令佢更用心學習。
本身除踢波外,佢每星期都有一日游水,疫情前想開始操佢水,安排一星期游3日,點知又係結果不似預期。

msming 發表於 21-2-5 15:48
咁都叫有推動力啦  加油
疫情過後要珍惜每一次的訓練机会呢
係呀,好期待

S-Kwok 發表於 21-2-4 09:10
我好喜歡知道別人如何微調,讓自己多啲啟法/方法幫自己小朋友或朋友嘅小朋友,其實大家交流下係好事,但唔 ...

由於各個父母和小朋友個人,及互動情況都不一樣,難以一概而論
不過我覺得每個項目起碼都有以下維度作為變數
強度:高強度,低強度
深度:深,淺
密度:頻密,低頻度

好像【看書】這個事情
這三個維度編織起來有 2x2x2,八個組合
如果小朋友不習慣 高強度 x 深 x 頻密
那就換一下組合,變成高強度 x 淺 x 頻密
可能就有驟然不同的效果,小朋友彈性和潛力很大

好幾次,中午吃飯時間去圖書館,見到其他家長在暑假前琢磨挑選書籍給小朋友
微調需要耐心,也很好玩
‹ 上一主題|下一主題