用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二要陪子女温書嗎?
樓主: siufa
go

中二要陪子女温書嗎?   [複製鏈接]

Azzurro 發表於 21-2-4 11:42
放下身段一:調低書本難度
我覺得第一步係了解小朋友具體水平
比如中文科的話,如果中二中文有困難的話, ...

讚同你講法,之前我大女都有一階段聽吾明,暑假做了一次重温上年度書,打好基礎,之後有信心就可以!

msming 發表於 21-2-4 13:20
游接力真係最開心  最瘋癲時期佢地隊友們十八區分區賽全報(抽到就去),試過一日跑兩三區,又個人又 ...

接力的氣紛好吾同

msming 發表於 21-2-4 14:09
係,好喜歡睇佢地接力,從而睇到鬥心  記得有一年去到泳池,阿女同我講覺得會輸,我就話:你未落場心態已 ...

msming 發表於 21-2-4 13:24
係咪少D我唔敢講,因為同樣操練,細女比大女訓得多    不過佢地睡眠質素應該唔差,如睡六小時 ...

不過,睇你兩個囡囡的作息時間,平均大約都係睡6小時,其實都係訓得少,我女基本上要訓8至10小時。

msming 發表於 21-2-4 13:02
可能因為老公日日都會抽空運動(跑步10-12K/游水一小時/tennis 2hr),所以女們亦被感染  

同埋身教 ...

小朋友看到父母能克服困難
也會知道自己也可以做到

父母要【言行一致】才有說服力
父母讓小朋友看書,小朋友:你看書了嗎?
父母讓小朋友運動,小朋友:你運動了嗎?
父母讓小朋友不要看電視,小朋友:你不看電視了嗎?

我家一直希望奉行【高度同步】
孩子不論做什麼:讀書,運動,音樂,跳舞,繪畫等等都可以找到父母兩人,或者起碼一人一起做
或者起碼一起討論
運動心理學都證實,有人陪練事情會順利很多
父母也要學會享受或理解小朋友在做的事情
學習不分年齡
事實上小朋友雖少,由於前期的陪伴同行,現在已經進步到可以教會父母很多事情
不要用父母有限的彈性套死小朋友無限的潛力

【授人以魚不如授人以漁】很老土,但是很現實
我認為每個小朋友一開始在任何領域都是白紙一張
所以我家爭取在人生每一個領域都先和小朋友講一講
確實是無所不談,不會因為小朋友年齡少就違紀某些題目
免得孩子以後長大從別人或者社會第一次聽到某些領域,這樣就準會交巨大學費
特別係高風險領域:政治,錢,煙酒毒賭,愛情,性
第一次去賭錢,飲酒等等一定係同阿爸阿媽一起。。。(計劃中)

msming 發表於 21-2-5 01:02
佢地夜晚係瞓六小時左右,不過日間會爭取時間小休(坐車時快叉 )疫情期間冇得出外練波就會午睡添 :wa ...

係啦!我就係想知有無機會因多做運動可以令睡眠時間縮減也沒影響學習,你兩女兒的例子也說明有機會可以係,女兒的小學同學是田徑校隊,升上中學後仍然係學校田徑代表,每星期操練也是很多,看孩子的ig經常有分享,早排囡囡和小學舊同學們响Zoom聚舊傾近況時得知舊同學分享每天睡眠只有5小時,最長都只是7小時,長時間都係咁,我叫女兒問佢"不累的嗎?有無影響溫書時間?",舊同學話沒有,反而停咗或少做運動會好眼訓,佢覺得做運動幫助到佢"學習溫書",我女積極做運動多少受舊同學影響。

YmOra 發表於 21-2-5 12:11
係啦!我就係想知有無機會因多做運動可以令睡眠時間縮減也沒影響學習,你兩女兒的例子也說明有機會可以係 ...
剛剛睇到一篇小則報道,運動後會釋放多巴胺,令到我們做事更專注。我仔疫情前,每星期練波4-5日,差不多晚晚8-9點先返屋企,因為時間有限,佢真係會起堂與堂之間有空檔就做功課,由小一到而家都係咁。但而家長困在家,體能下降,專注力弱,時間控制愈來愈差。

msming 發表於 21-2-5 13:36
我女疫情前一星期六日,每日三小時(一小時做Gym 兩小時落水),仲要返學,又要搭車,如果唔識安排時間做功課,咁 ...
我都知其實係冇藉口可言,但我仔仲細,去邊都要大人帶住,雙職父母,有時都無奈
‹ 上一主題|下一主題