用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二要陪子女温書嗎?
樓主: siufa
go

中二要陪子女温書嗎?  

MrBeast 發表於 21-2-4 08:31
試過用體育培養學習精神但唔成功 ,不過希望過程中有得著。
ps, 日日練水/波我自己就未必會咁做(我們大概 ...

如果是自己喜歡自己選擇,應該吾會口黑面黑。升中真的多了功課同測考,就是小朋友自己興趣,點都會安排,因為去到運動場上,見到自己隊友,又開心,又放鬆自己讀書的压力(這個是他們告訴我)。比賽未必有獎項,但會認識其他不同學校的朋友。我大女游泳未有好成績,但他每次游接力是最開心,最好的成績。他們真是在運動收到的學習得益是不少。最起碼我可以在他們讀書上有錯折時,我用他們在運動上的堅持去鼓勵。
但有一點就是要安排好學校,運動和休息的時間。

YmOra    發表於 21-2-4 10:26

JJDBB 發表於 21-2-4 10:12
如果是自己喜歡自己選擇,應該吾會口黑面黑。升中真的多了功課同測考,就是小朋友自己興趣,點都會安排, ...

想請教一下,做開運動嘅人係咪睡眠時間可以少一點㗎?thx.thx

YmOra 發表於 21-2-4 10:27
想請教一下,做開運動嘅人係咪睡眠時間可以少一點㗎?thx.thx
...

不是的,我兩個好瞓得,之前初中考試完回家要補眠。他們不是運動員,只是喜歡同需要運動(身體差)。如果好累我會叫他們休息,高中功課忙已經無乜去練習,隔日練都要安排學校功課。而且疫情都無得練。有見到真是日日練的朋友回家做功課做到一兩點,第二天又要上課,可能有些人可以瞓覺時間短些。

JJDBB 發表於 21-2-4 10:34
不是的,我兩個好瞓得,之前初中考試完回家要補眠。他們不是運動員,只是喜歡同需要運動(身體差)。如果好 ...

明白。我女就係最愛睡覺,e+高中時間已經唔多夠用,真係好難好奢侈咁訓,想襯囡囡e+做多咗運動,想看看是否可以睡少一點。不過,近月真係訓少咗,隔日才需要午睡。

YmOra 發表於 21-2-4 10:27
...
運動多應該係睡眠質數更高而且生活更加有規律。

b3410 發表於 21-2-4 10:47
運動多應該係睡眠質數更高而且生活更加有規律。

我女咁愛睡覺,佢無時無刻都會有好嘅"睡眠質數"。

b3410    發表於 21-2-4 10:49

YmOra 發表於 21-2-4 10:49
我女咁愛睡覺,佢無時無刻都會有好嘅"睡眠質數"。
佢好幸福,說明冇乜心事,無憂無慮

YmOra    發表於 21-2-4 10:52

b3410 發表於 21-2-4 10:50
佢好幸福,說明冇乜心事,無憂無慮

我女要訓夠才有精神學習,佢個好友就要食夠才有力氣學習和玩活動。哩D都係"精神支柱"。

YmOra 發表於 21-2-4 10:54
我女要訓夠才有精神學習,佢個好友就要食夠才有力氣學習和玩活動。哩D都係"精神支柱"。
...

我女要食好瞓好。無論幾點瞓,瞓上床123就瞓!

siufa 發表於 21-1-20 16:56
如題,因啊囡成績追不上,家長會否陪她一起温書,解課文嗎?我覺得有點倚賴,上堂不留心。但唔幫她,又没有 ...

放下身段一:調低書本難度
我覺得第一步係了解小朋友具體水平
比如中文科的話,如果中二中文有困難的話,可能不是多看中二的就能解決困難
而是應該多看中一的課本,甚至小六小五的課本
很多科目的基礎打好才能繼續向上,時間也不會花很多
一個極端例子,有些 b3c 同學英語水平低,搞不掂中六英語
他就應該先調低到目前水平的課本,例如中一英語課本(如果沒扔的話),再向上發展
不少人恥於承認水平低,也就難以對症下藥

放下身段二:讓小朋友當父母的小老師

比如中二數學,如果目前有困難,只有中一水平
父母,不管懂還是不懂,其實都可以請教小老師
這樣可以有效的建立小朋友自信
自信來自於水平參照
如果小朋友水平高於同學,一般比較有自信,因為客觀知道自己有用
如果小朋友水平低於同學,一般比較沒自信,也就沒學習動力
當然同學也不會放下身段幫忙建立你孩子的自信
社會裡唯一關心你的孩子,能投放很多時間,也能放下身段的只有父母
讓孩子當父母的小老師,孩子得到尊重和自信,很快就能建立學習興趣

不少父母羞於讓小孩當主角
父母和小孩是共同進退關係,不是比拼關係

不少老師和父母分別把學校和家庭變成監獄,自己化身為懲教人員
眾所周知,坐過牢的人出來之後都唔會變好
因為懲罰辱罵,施加壓力,不會讓人變得有動力和恢復自信
自信和動力只會來自於同理和合適的鼓勵

我相信是這樣的

YmOra 發表於 21-2-4 10:46
明白。我女就係最愛睡覺,e+高中時間已經唔多夠用,真係好難好奢侈咁訓,想襯囡囡e+做多咗運動,想看 ...
訓得是福,話說運動身體release endorphine , 有助學習,況且有強健體魄才可捱到尾

JJDBB 發表於 21-2-4 11:36

我女都係,試過1分鐘都唔駛就已經訓得好淋!嗰次尾除跟佢入房,見佢張被無覆蓋好身子,就叫佢整好DD,誰不知原來佢已經入睡了,樣子仲係甜絲絲的,嗰陣時就知阿女最愛真係"訓覺"。

S-Kwok 發表於 21-2-4 09:08
真係每個人都唔同,我自己會比仔自己選擇興趣活動,無謂浪費心機時間,以前仔細個會比佢參加唔同活動,圍 ...
我之前去康民d班試不同活動,然後揀乒乓,起初都ok 架,但開始serious 就fall apart, might be我太緊張, 但有時唔push 下又如何能超越自己。之後以為入到校隊至少都可以和隊友一起練波,不過同我想象有很大分別。反而無心插柳柳成陰,另一個team sport 中又找到樂趣,有時候子女有自己成長的路。

JJDBB 發表於 21-2-4 11:36
近排乜活動都冇,葺發覺越來越遲訓,所以e加每天都一起做30 sec short burst 運動,希望有幫助,至少我自己訓得好左

MrBeast 發表於 21-2-4 11:49
訓得是福,話說運動身體release endorphine , 有助學習,況且有強健體魄才可捱到尾 ...

以前去聽"簡介會"時有些中學係會著重學習和運動,分享話適度的運動有助"學習效益",我信㗎!只是囡囡一直都係無乜興趣做運動,e+肯襯疫假响屋企多咗願意開始多做運動且又有DD成果,估佢都願意一路keep落去,係就係响運動方面遲咗起步,但總好過無,佢响學校幾喜歡玩健身室部"划船機",佢問有無可能買番部,她願意夾一份,錢反而係其次,安置係最大問題。不過,划船機又好似幾好對做運動嚟講。

MrBeast 發表於 21-2-4 12:04
我之前去康民d班試不同活動,然後揀乒乓,起初都ok 架,但開始serious 就fall apart, might be我太緊張, 但 ...

無錯,自己想要才能長期去努力!

msming 發表於 21-2-4 12:40
細的選羽毛球是自己揀?大的中學仍然每天練水?

之前兩個都是自己揀,不過羽毛球大的確無法再學,我哥教,游泳弟弟吾喜歡,姐姐好喜歡,小四時我用學校成績同她換轉泳會可以日日有時間就去。

msming 發表於 21-2-4 13:02
可能因為老公日日都會抽空運動(跑步10-12K/游水一小時/tennis 2hr),所以女們亦被感染  

同埋身教 ...

你真是好叻,用身教。我扮弱者,乜都吾識。學習上扮儍,當然升到中就真儍。