用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二要陪子女温書嗎?
樓主: siufa
go

中二要陪子女温書嗎?  

S-Kwok 發表於 21-1-31 21:35
阿仔好鍾意我坐喺佢隔離讀書,又鍾意捉住我隻手上堂,好變態,不過,佢係想有人陪,覺得係一種支持。 我就 ...

我女細個都鍾意係廳做功課,我就坐係附近睇書或上網陪佢。但而家係房上zoom,功課係房做,我完全無得理。

唔好咁悲觀,3月unit test未必衰,但無論點,趁佢細,久唔久同佢一齊檢討吓溫書方法都係好事。

Jane1983 發表於 21-1-31 22:00
我女細個都鍾意係廳做功課,我就坐係附近睇書或上網陪佢。但而家係房上zoom,功課係房做,我完全無得理。
...

有嘅,每次無論測定考都有賽後檢討嘅,講佢識嘅,但都做嘅時候,又係另一回事

Jane1983    發表於 21-2-1 11:00

msming 發表於 21-1-31 12:38
我都曾經識一個媽媽係咁,個仔阿試前,媽媽自己先温晒所有書,然後再雞精俾個仔讀,高中選科時唔係按個仔嘅喜 ...

大把這些家長,學校睇完图書再测图書內容,有家長說因為太多功課,於是幫仔女睇图書,然後告訴重點,當時我是覺得家長犀利!

醒目開學勳章

msming 發表於 21-1-31 12:38
我都曾經識一個媽媽係咁,個仔阿試前,媽媽自己先温晒所有書,然後再雞精俾個仔讀,高中選科時唔係按個仔嘅喜 ...

我都識人係咁,不過係高小,除咗學校野,連考grade 5 theory都係阿媽讀完再教個仔,阿媽仲係完全唔識音樂,升中後仲係咪咁就唔知,已經唔同中學。

醒目開學勳章

JJDBB 發表於 21-2-1 10:36
大把這些家長,學校睇完图書再测图書內容,有家長說因為太多功課,於是幫仔女睇图書,然後告訴重點,當時 ...

我地reader係計分,有家長同我講過係佢做summary同mark重點再俾小朋友讀

pauljr 發表於 21-2-1 12:04
我地reader係計分,有家長同我講過係佢做summary同mark重點再俾小朋友讀
...

少少分數,得不償失。

醒目開學勳章

msming 發表於 21-2-1 12:27
如果已经習慣了呢个模式,係好難戒甩,唔怪之得宜家D大學生都要揾人補習而唔係幫人補習   
...

所以我最反對陪太子讀書,自己前途自己負責。

醒目開學勳章

msming 發表於 21-2-1 12:28
又係為分數

如果唔計分都咁做咪仲不堪

醒目開學勳章

JJDBB 發表於 21-2-1 12:33
少少分數,得不償失。

好多人以為只係細個倚賴,冇諗過咁樣會令個細路冇哂學習動力

醒目開學勳章

msming 發表於 21-2-2 07:58
講起計唔計分...另一個我成日都唔明嘅係...成日聽到D家長話咩一個學期有几多測几多考,然後又只係緊張要計 ...

我同意,但我亦知道,有唔少唔計分嘅功課,係家長或工人姐姐做,仲好自豪咁話自己請到個英文好/數學好/畫畫靚嘅工人姐姐。
不過人地嘅嘢,聽完就算啦。

pauljr 發表於 21-2-1 21:23
好多人以為只係細個倚賴,冇諗過咁樣會令個細路冇哂學習動力

都要睇睇孩子的個性,有D真係要到高中或更高階段才夠成熟都無辦法,做阿媽嘅當然想小孩子自己攪掂,但响無計可施嘅時候,無理由由得佢自生自滅,這樣可能會使小孩子"自信心"大受打擊一沉不起,影響會更加深遠的呢!

msming 發表於 21-2-2 09:27
我相信就算係計分的功課都可能有請槍呢  不過亦唔關我事,因為學哈到野果個又唔係我女,理得佢咁多咩 ...

我成日講,上堂即時交,立即見真章

MrBeast    發表於 21-2-2 13:50

YmOra 發表於 21-2-2 12:26
都要睇睇孩子的個性,有D真係要到高中或更高階段才夠成熟都無辦法,做阿媽嘅當然想小孩子自己攪掂,但响 ...
絕對是因人而異,golden rule 是set achieveable target, 循步漸進咁放手,時機亦重要,eg, 小二三、中一二.
要保持親子關係,要比子女知道佢地遇到困難是可以找爸媽幫忙

msming 發表於 21-2-2 07:58
講起計唔計分...另一個我成日都唔明嘅係...成日聽到D家長話咩一個學期有几多測几多考,然後又只係緊張要計 ...
都唔係嘅,第一,一天只有24小時,第二,有些唔計分的quiz 我有時都會叫唔溫或只需輕輕睇下就得,原因是eval 下自己記得幾多和知道自己唔熟的地方更能之後針對性溫習