用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跨網 - 灣仔去東區
go

跨網 - 灣仔去東區 [複製鏈接]

灣仔區band2 女生, 有聯系中學但機會微, 2之後冇乜學校好選,不想入何東或佛教黃鳳翎,如灣仔跨網去東區會否多些機會?東區band2選擇較多,但跨網就冇左聯系位,另外, 想知灣仔跨網去東區會否跌banding? Thanks.

5    0    0    0

cozywong 發表於 21-1-20 10:02
灣仔區band2 女生, 有聯系中學但機會微, 乙2之後冇乜學校好選,不想入何東或佛教黃鳳翎,如灣仔跨網去東區會 ...

東區B2較多選擇
衞理 劉永生 金文泰 顯理
培僑 小福 漢華
衡怡 嶺南

回覆 Poyau 的帖子

Thanks, 謝謝回覆

灣仔區band2 女生, 有聯系中學但機會微, 乙2之後冇乜學校好選,不想入何東或佛教黃鳳翎,如灣仔跨網去東區會 ...
真光?會用自行位收band 2 女生嗎?

如果係非常B2A邊緣,係會有機會升banding,灣仔水平比東區高~~~

yyk1009 發表於 21-1-20 17:31
真光?會用自行位收band 2 女生嗎?

聯繫唔一定係坑真,兩軒咪有聯繫中學囉~~~

mcl203 發表於 21-1-20 20:03
聯繫唔一定係坑真,兩軒咪有聯繫中學囉~~~
如果是band 2, 應該直接轉區隱陣啲?

如不是灣仔B2A頭生,應該轉網。

B2A頭生留在灣仔,有機會抽到Band 1女校。

tpmon 發表於 21-1-20 20:31
如不是灣仔B2A頭生,應該轉網。

B2A頭生留在灣仔,有機會抽到Band 1女校。

所有B2女生機會均等~~~

當然,搏派位上移,灣仔比東區機會大好多。但東區B2中學又比灣仔多~~~

yyk1009 發表於 21-1-20 20:19
如果是band 2, 應該直接轉區隱陣啲?

視乎你自己取態,#9已經講咗~~~

兩區都可以考慮搏一間B1尾英中,但風險當然係存在,萬一搏唔到就乙2嘅B2中學比其他B2生蝕咗一個位,選校宜要變得保守。若小朋友係中強英弱,直接轉去東區選B2中學係比較好。當然,風險自行判斷,亦唔好信我~~~

與其諗邊區穩陣,不如先諗女兒是否適合讀聯中。b2女生會考慮聯中位,應是真光吧!如女兒不是b2a,有冇信心讀b1b的聯中?即使聯中放乙一,都應該唔係抽聯繫位,小學部應唔止21個b1放聯中乙一,所以b2放聯中乙一,都係出公海抽街位。每年聯中收7x個小學部,b2抽到的機會自行評估。
如果覺得女兒不太適合聯中,過東區入返間banding相配的中學也是好的。何和黃真係麻麻,唔值得禁遠返學讀。下定決心放棄聯中,過東區抽到的b2校應比灣仔好

WinnieCatCat 發表於 21-1-20 22:14
與其諗邊區穩陣,不如先諗女兒是否適合讀聯中。b2女生會考慮聯中位,應是真光吧!如女兒不是b2a,有冇信心 ...
咁即係真光至少有21個女生是band 1 而自行落空?如果等統一派位的band 1女生多過21個咪⋯⋯

學校有咩建議俾你?

yyk1009 發表於 21-1-21 08:54
咁即係真光至少有21個女生是band 1 而自行落空?如果等統一派位的band 1女生多過21個咪⋯⋯ ...

真光年年都收到7X個自己學生,遊戲點玩法,區內係乜境況,佢哋熟晒啦,仲使同佢擔心。事實,灣仔要擔心派位嘅真B1生根本唔多,係全港最大比例本區B2生可以派英中嘅區~~~

如果我小朋友考完第三次呈分拉完平均是band 2 我都會轉區,不竟未知有冇第三次、就算有,小朋友都好難維持最佳狀態,加上冇面授,小朋友都係自修多,我都冇乜信心,如果係派何、黃,即係要ready 叩門,咁又要考慮自己小朋友可否有能力應付叩門筆試。如果要叩,即係要開turbo 到6月底個畢業試

yyk1009 發表於 21-1-21 13:32
如果我小朋友考完第三次呈分拉完平均是band 2 我都會轉區,不竟未知有冇第三次、就算有,小朋友都好難維持 ...

最後一批轉校網,小學內部deadline
通常在二月份,等不到呈3成績的公佈。

mcl203 發表於 21-1-20 20:57
所有B2女生機會均等~~~

當然,搏派位上移,灣仔比東區機會大好多。但東區B2中學又比灣仔多~~~
湾仔band1學額好似多D,如果隨機號碼較前,band2生有機入到band1學校。

yyk1009 發表於 21-1-21 13:32
如果我小朋友考完第三次呈分拉完平均是band 2 我都會轉區,不竟未知有冇第三次、就算有,小朋友都好難維持 ...

今年3月2日交最後一批跨網申請
未必等到呈三成績 呈三通常3月考

tpmon 發表於 21-1-21 13:54
最後一批轉校網,小學內部deadline
通常在二月份,等不到呈3成績的公佈。
...
Oh, 咁可能要諗下係咪要早d決定轉區,多謝提醒

回覆樓主:

過路,請教band 2生灣仔轉中西區係咪無著數?
‹ 上一主題|下一主題