用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 《教育局成績次第名單》
樓主: chasedream
go

《教育局成績次第名單》   [複製鏈接]

mcl203 發表於 21-1-20 14:24

你搞錯咗,自行嘅EDB rank order係計呈1+2,呢個只係排名名 ...

咁呈一呈二平均嘅名次有咩用?

BHA 發表於 21-1-20 19:10
這個明白。

但我見#11進一步解釋2019-21嘅呈一會對應2016嘅pre-s1,呈二就係2018。所以想知呈三又點樣做 ...

佢理解錯咗,Pre-S1係每兩年考一次~~~

2019/2020升中,係用2016和2018嘅PS1
2021升中,原本應該用2018和2020嘅PS1。因疫情上年取消咗PS1,所以仍用2016和2018~~~

chasedream 發表於 21-1-20 19:17
咁呈一呈二平均嘅名次有咩用?

#3 咪解釋咗囉~~~

Poyau 發表於 21-1-20 10:58
成績次第(計呈一及呈二)3月初才有

遞交六上呈二成績 15/1(五)

照咁講的話
三月前已開始面試嘅學校點樣用到呈分次弟去揀學生呢?
有d可能未到三月就call 2nd in

pptomoko 發表於 21-1-20 22:37
照咁講的話

此情況揀人面試據校内成績

pptomoko 發表於 21-1-20 22:37
照咁講的話

面試啫,未俾offer嘛,一般二月尾前已經取到rank order,所以,例如SPCC,SPCS,SPC都係等到3月先俾offer~~~

mcl203 發表於 21-1-20 22:50
面試啫,未俾offer嘛,一般二月尾前已經取到rank order,所以,例如SPCC,SPCS,SPC都係等到3月先俾offer ...

I see!

做家長唔好懶,睇吓EDB隻DVD講派位組別劃分個部份啦!
另外可以參考下呢個帖:

https://www.edu-kingdom.com/foru ... ead&tid=3591473
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Poyau 發表於 21-1-20 22:43
此情況揀人面試據校内成績

唔怪得通常會睇埋4年班成績
後起發力嘅就慘
而且唔少學校5年班開始
成績表無寫明分數同名次
就算進步都唔能夠單靠成績表睇出

hkpapa852 發表於 21-1-20 23:49
做家長唔好懶,睇吓EDB隻DVD講派位組別劃分個部份啦!
另外可以參考下呢個帖:

有睇呀!但EDB無詳細講點配對。

我由你之前嘅帖嘅理解係:
呈一、二、三都係跟指定兩年pre-s1嘅平均分配對。

但我從樓上#11嘅理解係:
呈一跟指定較早年份嘅pre-s1嘅分數配對;
呈二跟指定較遲年份嘅pre-s1嘅分數配對;
咁呈三又跟什麼分數配對呢?

BHA 發表於 21-1-21 00:29

#11的資料是錯的
EDB隻DVD有講明,每次呈分都係攞兩次Pre-S1配對分嚟計
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

BHA 發表於 21-1-21 00:29

#11是錯的,每一次呈分都取兩屆pre-S1的平均成績。

Poyau 發表於 21-1-20 13:08
計前兩次雙數年畢業生PS1成績
因為疫情關係2020年成績唔計
今明兩年續用2016同2018年成績
想問問:其實PS1年年都有, 但只是計這兩個年度的結果?
而到了明年, 就計2019同2021年度的成績?

rainbowcov 發表於 21-1-21 14:11
...

2022年9月升中
續用2016同2018年PS1成績
因疫情關係2020年成績唔計

rainbowcov 發表於 21-1-21 14:11
...
最早期係以對上兩年Pre-S1成績去分banding,但因太多學校投訴呢個安排,幾年後EDB就改咗只以之前兩個雙數年既成績去分banding

chasedream 發表於 21-1-20 08:02
呢個名單係咩?而家都搞唔明,咁同兩次呈分除埋嘅平均成績有咩關係?

Q:呢個名單係咩?
我會比喻為:
例如::中五級有5班,每班都有"班名次",每級亦有個"級名次",強調地,我們只考慮每名學生响背後排好晒他們的成績總分之高底後而表現出嚟嘅班名次和級名次。

現在,有數個學會或遊學團招募參與者,由於名額有限,亦需要有一定的學術能力,這樣才可以參與得投入,故招募之單位皆以參加者的"級名次前後"作為選拔的第一輸因素考慮之條件,但若然响第二輸之面試表現出色仍然可以突團而出。

假設:::
以下為五班裏學生的""班名次""之分佈
 哩班:A同學(班名次1)。。B(5)。。。C(15)。。。
 一班:。。a(3),b(4)。。。
 間班:X(1),Y(2),Z(3)。。。
 中班:。x(2)。。。y(20)。。。
 學班:。。。文(6),理(10)。。。商(15)。。。

而他們的""級名次""之分佈為
 級名次排列:
 。。a。A。b。。X。x。Y。。文。。B。Z。。理。。商。。y。。C。。。。。

#有報名ABC學會的學生名單中,又向學校取得學生級名次之""全級學生次弟""排列名單為:
 (a、A、x、Y、商、y、C。。。。。)
 學會便依從名單之先後次弟作下一步的甄選工作。

#有報名XYZ學會的學生名單中,又向學校取得學生級名次之""全級學生次弟""排列名單為:
 (理、C。。。。。)
 學會便依從名單之先後次弟作下一步的甄選工作。
 這例子其中說明了名單有機會排得好前位置,但真實的全級學生次弟則有機會响好後位置,只是主辦機構不會知道,只知"申請者"响當中的排名次序。

#有報名abc遊學團的學生名單中,又向學校取得學生級名次之""全級學生次弟""排列名單為:
 (a、A、b、x、Y、Z、理、商、y、C。。。。。)
 遊學團便依從名單之先後次弟作下一步的甄選工作。
 這例子中,其中一樣可以觀察得到嘅係y同學之班名次雖然只有20名,而C同學則為15名,但y同學去到"全級次弟"就排响C同學之前面,即其取錄勝算會比較高DD。

在不同學會不同活動所要求學校索取嘅""全級學生次弟""名單,亦即是中學向EDB索取嘅""全港學生次弟""名單一樣,都只可以索取"""申請者們"""之前後次序排名之"""次弟"""。

Q:而家都搞唔明,咁同兩次呈分除埋嘅平均成績有咩關係?
兩次呈分後的平均成績考慮,可視作為自行階段各中學招生的招生條件評估,續上面的比喻,就如,abc遊學團要求條件為"上學期+下學期"兩次平均成績之"申請者們的全級學生次弟"名單排名表。

joycechanwy 發表於 21-1-20 08:31
我都想知,這一刻學校看到的教育局成績次第,是呈一,還是呈一加呈二?謝謝 ...

自行階段:EDB提供的全港成績次弟為(呈1+呈2),所以當小學評估你的Banding的時候,務必要確定小學係講緊"全港Banding"而非本區Banding。

大抽獎階段:係以(呈1+呈2+呈3)為成績評估決定學生之全港Banding(應用於大抽獎之甲部)和本區Banding(應用於大抽獎之乙部)。

回覆 YmOra 的帖子

謝謝你的提醒,我之前問過老師,佢給我們的banding 1a是全港還是本區,老師答我只有全港的banding,沒有本區的banding。不過我自知身處弱區,所以也不敢進取。

hkpapa852 發表於 21-1-22 14:53
最早期係以對上兩年Pre-S1成績去分banding,但因太多學校投訴呢個安排,幾年後EDB就改咗只以之前兩個雙數年 ...

hkpapa, 請問小學今年多咗一班,咁band 1生% 會多咗? 少咗?

pooh仔 發表於 21-1-23 18:33
hkpapa, 請問小學今年多咗一班,咁band 1生% 會多咗? 少咗?

我都想知,因為好多人走左,全級人數小左,咁點計? 都係睇級% ?
‹ 上一主題|下一主題