用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 《教育局成績次第名單》
樓主: chasedream
go

《教育局成績次第名單》  

回覆樓主:

看完各位的重要資料,覺得自己交2間自行可以當無事發生過

Poyau 發表於 21-1-21 14:26
2022年9月升中
續用2016同2018年PS1成績
因疫情關係2020年成績唔計

您好,我小朋友現在小四,2023年9月升中。
假設,2022年升中的,照常考Pre-s1。
請問,2023年升中的,是否用2018及2022的Pre-S1成績計OR?謝謝指導

我又有問題。。。。

時常見大家說直資 / 自行 中學 prefer 收級一二生。其
實級一二是以校內成績而言 ?最後小六第一段成績表?還是EDB ranking 而言?
若以校內成績,我們成績表只顯示班名次,冇級名次,除了自己找學校出証明信,才顯示級名次,但每年我們學校也有部分學生入神校(我們小學也算有點名氣。。。。)。

另外,我們小五六的級一至三次次有轉位,計邊次 ranking?

而 EDB ranking.... 我其實唔明有甚麼可取性,跟本不能實際反映當屇同學的表現,今年我小孩學校的 呈分average mark 高過前兩屇好多,但限於前人在全港 ranking 而被影響,不能更進取。所以又有何參考價值?

maozit 發表於 21-1-25 08:32
我又有問題。。。。

時常見大家說直資 / 自行 中學 prefer 收級一二生。其
第一個問題,級一級二,其實泛指學術成績好而穩定的同學。間間小學程度唔同,測考深度唔同,所以具體分數參考意義不大。在沒有DEB RO睇時候,唯有參考學校往積(以往入好中學的比例, 去到中學後表現如何等等)來大致了解學校整體水平,再參考同學校內名次。所以話通常考級前列都有機會,因為代表成績好。
至於幾年級,邊次考試成績,緊係越穩定越好,或者話越新鮮熱辣越好(最近一兩次)

冇級名次,有冇學術獎/獎學金之類?通常也可以反應到成績前列。

至於呈分試分數高低,和出題深淺/小朋友程度等等太多影響,所以具體分數只決定校內名次,而學校往屆同學成績,加上校內呈分名次,決定小朋友RO

今年我小孩學校的 呈分average mark 高過前兩屇好多,但限於前人在全港 ranking 而被影響,不能更進取。所以又有何參考價值?
>>>>> 因為上次PS1取消左, 所以累積左D變化無及時反映. 這兩三年對進步既學校係不利.

Summer622 發表於 21-1-25 08:11
請問,2023年升中的,是否 ...

2023年升中,無錯,係用2018+2022嘅PS1~~~

Summer622 發表於 21-1-25 08:11
請問,2023年升中的,是否 ...

最緊要記著,"參考對上兩屆PreS1"。

有考PrsS1年份
過去2016有考
過去2018有考
過去2020無考X
未來2022未考
未來2024未考

响小六時所屬之年度"回望"最近嗰兩屆有進行PreS1考核嘅就是了。

你的孩子今年小四,即小六屬2022-2023年度,應該睇2018+2022之PreS1參照數據。

joycechanwy 發表於 21-1-20 11:04
回覆 Poyau 的帖子

直資好多2月底前已面試及有offer,即係話佢地是不看教育局成績次笫收生?但好多直資交 ...
如果直資早咗面試,咁佢哋只可能攞到根據第一次呈分既次第,然後學校根據呢個次第加面試,決定同出offer。

回覆 王家爸爸 的帖子

係呀,剛剛知道最鍾意那兩間面試落空,好失望。因為報名時只交了小五成績,未交小六,所以我也有打去問過學校,要不要補交小六成績,學校說不用,只以小五成績選人面試。可惜小兒小六成績較好,有級二,雖則是二線小學。惟有叫囝囝考好餘下兩次小六考試,到7月叩門,看看有沒有機會啦。

唔用呈分試,除非考全港性考試一次定生死,如當年學能測驗

mcl203 發表於 21-1-25 11:03
2023年升中,無錯,係用2018+2022嘅PS1~~~
Thank you,  唔該晒

YmOra 發表於 21-1-26 08:17

有考PrsS1年份
明白, thank you so much.

YmOra    發表於 21-1-27 21:50

YmOra 發表於 21-1-26 08:17

有考PrsS1年份

咁d直資幾時可以攞到呈一,呈二,平均嘅名次?
同埋點樣根據以前tsa成績調整?
thxx

chasedream 發表於 21-1-27 22:34

二零二一年一月,估計會係1月尾左右。

參考資料:第6項
6 2019/2021年度中學學位分配辦法 — 申請入讀直接資助計劃(直資)中學中一班學生名單(連結後請按"搜尋")
https://applications.edb.gov.hk/YearPlanner/yearPlanner.aspx?langno=2&SchSurvey_Level=&ScheduleMonth=JAN+2021

https://applications.edb.gov.hk/YearPlanner/yearPlannerDetail.aspx?src=&serialno=27&langno=2

chasedream 發表於 21-1-27 22:34

今年2/3(二)有成績次第名單

Poyau 發表於 21-1-27 23:57
今年2/3(二)有成績次第名單

樓上話一月尾wor

chasedream 發表於 21-1-28 00:03
樓上話一月尾wor

今年8/2(一)核對小六呈二成績
直資早啲取次第起碼要核對後

醒目開學勳章

Poyau 發表於 21-1-28 01:35
今年8/2(一)核對小六呈二成績
直資早啲取次第起碼要核對後

有部分津校 係2月尾面試,咁佢地就冇得參考 次第名單,只可以用小五、小六校內成績去揀人in?
成績次第名單只能面試後 再睇。

chasedream 發表於 21-1-28 00:03
樓上話一月尾wor

今年自行申請交表期為4/1-18/1,小六學生如果想找到啱Banding嘅中學,就需要靠小學話你知嘅(呈1+呈2)嘅"呈分試名次" 或 "全港Banding",換言之,大多數小學都會响4/1日前,或甚至係上年12月各小學嘅小六學生升中家長會及家長日派發了呈2之考試成績和告知孩子之(呈1+呈2)後成績之所屬Banding了,個人認為,呈2之成績"呈報"多數响12月尾已經完成所有匯報和核對的工作,好讓小六學生可以順利和有指標方向地揀"適合"自己孩子Banding的中學,故小學會盡量响18/1截止交自行申請表前把Banding結果告知jm們,所以,直資中學"最遲"應該會响1月尾或2月頭就遞交申請名單予教局。

請教, 中文成績差, C
但其他科全部A, 名次學校講實係band 1生, 以往這名次是band 1B學校

其實..........中文C左, 是否唔係band 1生了?

定係用教育局次第名單仍然如學校所講係band 1, 唔會再細分中英數係band 幾?