用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 《教育局成績次第名單》
go

《教育局成績次第名單》   [複製鏈接]

呢個名單係咩?而家都搞唔明,咁同兩次呈分除埋嘅平均成績有咩關係?
   24    0    0    0

我都想知,這一刻學校看到的教育局成績次第,是呈一,還是呈一加呈二?謝謝

chasedream 發表於 21-1-20 08:02
呢個名單係咩?而家都搞唔明,咁同兩次呈分除埋嘅平均成績有咩關係?

你自行所報的中學A,假如收到500份申請表,咁中學A就會向教育局將呢500名學生攞全港次第排名,由1~500咁排,排得越前,面試表現正常(如有面試),入讀機會就越大。

呈一及呈二平均成績(不是加埋除二咁簡單),就是呈交教育局用來作自行用途。

所以讀咩小學,呈一呈二咩級成績,對自行取錄機會越大影響。

要計埋AT試。AT試是之前師兄師姐考的成績,排出學校名次,ranking。簡單的說如果在全港AT試,名校考頭10名成績好過普通小學嘅第1名,咁樣就算你個女係普通小學考第1名,出到去比,你都會係排第11。全港咁多間小學,你就要諗吓你個女係排第幾囉,所以如上面所說讀什麼小學係有影響的。普通小學考第1都可能排好後㗎。有錯請更正。

joycechanwy 發表於 21-1-20 08:31
我都想知,這一刻學校看到的教育局成績次第,是呈一,還是呈一加呈二?謝謝 ...

成績次第(計呈一及呈二)3月初才有

遞交六上呈二成績 15/1(五)
核對六上呈二成績 8/2 (一)
領取成績次第名單 2/3 (二)

回覆 Poyau 的帖子

直資好多2月底前已面試及有offer,即係話佢地是不看教育局成績次笫收生?但好多直資交申請表時又未有小六成績表,又無要求我補交,咁使唔使主動補交小六成績表比佢哋呀?吾該唒

joycechanwy 發表於 21-1-20 11:04
回覆 Poyau 的帖子

直資好多2月底前已面試及有offer,即係話佢地是不看教育局成績次笫收生?但好多直資交 ...

收咗若佢哋唔要求,唔使交啦~~~

至於,部分直資係未有rank order就出offer,佢哋有豐富經驗去收佢哋嘅目標學生,所以派位往績有一定參考價值~~~

回覆 mcl203 的帖子

心儀那間直資會選人面試,我哋學校三年前有人入過,之後沒有了。咁我諗機會好低了

gracelam 發表於 21-1-20 08:32

其實好好奇,個入學分班試其實係以每所學校考到個分數逐個逐個排列,還是以整體平均分計算?一直都唔明點去排次第

大大大妹 發表於 21-1-20 12:06
其實好好奇,個入學分班試其實係以每所學校考到個分數逐個逐個排列,還是以整體平均分計算?一直都唔明點 ...

HKAT是統一試卷,只考中英數,全部S1新入學同學一起考,只不過考場在自己入到的中學,然後EDB跟據成績全港大排名。
同一間小學,雖然升中會去到不同學校,不過考到的成績全港名次,就是這間小學下一年畢業生的RO。

例如一間學校有10位同學,HKAT考到全港 第 300,5677,12000。。。。48900 的名次,咁下一年全級第一,RO就是全港第300名。第二位,就係第5677名。

中學可以通過成績知道收到的同學程度如何,如果對應返6年後公開試成績,可以知道是否增值。

教育局次第係師兄師姐打落來嘅江山,上年同今年嘅升中一生係攞2018同2019年畢業嘅師兄師姐嘅中一學前試成績來作教育局次第排名,比如你小朋友小五呈分試考到級2平均分90,而你2018年第二個師兄師姐中一學前試平均分86分,即係你小五果次呈分試分數係教育局次第就相對有86分,再到小六第二次呈分試你小朋友雖然考到級1平均分92,但你2019年第一個師兄師姐係中一試只考到80分,,咁即小朋友第二次呈分試教育局次第就只得80分,再將兩次分數除以2(86+80)÷2=83,得出小朋友教育局次第分數83分,最後全港小朋友分數從高到低排名,這個就是教育局次第!其實真係好複雜,其實10年前教育局有張碟俾學生詳細講解呈分試同次第點計分排名,點樣大抽獎,但之後唔知點解無咗派呢張碟。希望以上解釋可以幫到一些家長心中疑惑!

HK-MAN    發表於 21-1-22 17:10

黑咪喵 發表於 21-1-20 12:55
教育局次第係師兄師姐打落來嘅江山,上年同今年嘅升中一生係攞2018同2019年畢業嘅師兄師姐嘅中一學前試成績 ...

但係自行階段嘅排名,和統一是不同的吧

chasedream 發表於 21-1-20 12:56
但係自行階段嘅排名,和統一是不同的吧
一樣咁計,統一計多第3次呈分試,所以第1第2次邊緣生就好著緊第3次呈分試

黑咪喵 發表於 21-1-20 12:55
教育局次第係師兄師姐打落來嘅江山,上年同今年嘅升中一生係攞2018同2019年畢業嘅師兄師姐嘅中一學前試成績 ...

計前兩次雙數年畢業生PS1成績
因為疫情關係2020年成績唔計
今明兩年續用2016同2018年成績

Poyau 發表於 21-1-20 13:08
計前兩次雙數年畢業生PS1成績
因為疫情關係2020年成績唔計
今明兩年續用2016同2018年成績
係喎,多謝提醒!差d誤導咗家長對分數年份。

黑咪喵 發表於 21-1-20 13:00
一樣咁計,統一計多第3次呈分試,所以第1第2次邊緣生就好著緊第3次呈分試

你指呈一對應2016師兄姊分數,呈二對應2018師兄姊分數?

咁呈三對應哪一年分數?

b3410 發表於 21-1-20 12:16
HKAT是統一試卷,只考中英數,全部S1新入學同學一起考,只不過考場在自己入到的中學,然後EDB跟據成績全港 ...

計2屆嘅同學仔~~~

BHA 發表於 21-1-20 13:23
你指呈一對應2016師兄姊分數,呈二對應2018師兄姊分數?

咁呈三對應哪一年分數?

你搞錯咗,自行嘅EDB rank order係計呈1+2,呢個只係排名名單,只係供中學參考有申請該校嘅排位。統一係計晒呈1+2+3,去定banding分派位先後。兩者都係計最近兩次Pre-S1,即係2016+2018,原本應該計2018+2020,但因2020疫情取消咗,所以計法仍係2016+2018~~~

mcl203 發表於 21-1-20 14:16
計2屆嘅同學仔~~~
多謝提醒我只知道係前人種樹後人乘涼,整間小學捆綁式

mcl203 發表於 21-1-20 14:24

你搞錯咗,自行嘅EDB rank order係計呈1+2,呢個只係排名名 ...

這個明白。

但我見#11進一步解釋2019-21嘅呈一會對應2016嘅pre-s1,呈二就係2018。所以想知呈三又點樣做調整。
‹ 上一主題|下一主題