用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有無國際小學生/初中生轉番去傳統直資? ...
go

[其他] 有無國際小學生/初中生轉番去傳統直資?

可否分享經驗?謝謝。

請問而家讀緊邊間IS

基於咩原因有念頭想轉傳統直資?

一定有,不過好少。 通常國際學校轉直資原因都係認為國際學校冇功課冇測驗考試冇名次, 感覺好得閒學唔到嘢同埋中文既問題。 又或者接受唔到國際學校嘅教學/改功課的模式。 樓主是否有其中一個感覺?

回覆樓主:

我只聽過部分家長已經plan咗送小朋友出國讀,而仲留喺香港嘅時間就讀住傳統學校等

轉返去傳統學校中文應該會跟不上,聽講中文和中史好深,英小上英中都吃力

有見過,bilingual IS轉去直資男中學。亦有IS讀幼稚園,小一轉本地名小。

父母咁行,實有佢理由,不過咁做有點反其道而行。

知道有人由澳洲國際轉女拔

我老公有同事由小學讀國際學校到中學轉去真道,聽個同事講是因為家庭經濟上有壓力,所以最後要轉走

其實除了經濟原因,真的不知道為什麼要這樣轉!

回覆 Moonlight819 的帖子

慳錢都係好合理的原因。

Arabellahk    發表於 21-1-29 14:10

回覆 fathaha 的帖子

見過兩個cases,都係初中轉出去。個男仔去一條龍私校,有獎學金,學費、樂器學費全免,幫學校攞獎,不過後來轉返去IS。個女仔父母想佢學好D中文、體驗寄宿學獨立,轉咗去一間直資,同樣地最後返番去IS。

heebo 發表於 21-1-20 13:59
回覆 fathaha 的帖子

見過兩個cases,都係初中轉出去。個男仔去一條龍私校,有獎學金,學費、樂器學費全免 ...

其實學中文真係咁洗中學先轉去local, IS通常去到中學的中文native steam都夠深,問題係你自己想唔想,你唔想keep去到LS都係掙扎地學中文,聽過我女學校有LS轉來的學生都專登揀外語去避native中文因為發現原來都深又多功課。

況且時移世易,而家連名校神校生包括top students 都好多高小/初中target IS, 我身邊都有幾個,都不是成績差的,有人repeat 去轉都肯制,好多都報了名未有消息,聽咁多人由LS轉了去IS的都有讃冇彈,如非經濟問題真係無謂反其道而行。
IS咁多款,有selective 有non-selective , 有local化有西化的,有IB有A level, 點都會搵到啱自己的。

回覆樓主:

我孩子學校係 bilingual PIS, 有同學仔中學轉去相對活動中學,最初中文要花多些時間,之後 ok。有聽過師姐轉過去一間好傳統 band 1 英中,兩年後走了,教法分別太大,在傳統中學,問問題老師覺得你煩,同學認為你認叻,不過這都要睇個人際遇。如果擔心中文,去女拔有 A level 選,都係另一出路

lovegeneration 發表於 21-1-20 11:30
知道有人由澳洲國際轉女拔

好奇一問,是跳一级定係留一级?

Jane1983 發表於 21-1-20 13:54
回覆 Moonlight819 的帖子

慳錢都係好合理的原因。

即也是經濟理由,其實從一早開始想慳錢就不要讀IS吧!

Moonlight819 發表於 21-1-21 12:39
即也是經濟理由,其實從一早開始想慳錢就不要讀IS吧!

人生好難講,可能突然有經濟困難。一家人共渡時艱都好正常。

Jane1983 發表於 21-1-21 13:14

有需要冇話唔得嘅
馬死落地行
有冇睇王嘉爾的故事,佢父母係好辛苦咁支持佢讀國際學校,改變一生:

https://www.hk01.com/即時娛樂/302499/got7王嘉爾jackson返母校被瘋狂集郵-讀國際學校原來有辛酸

Jackson在香港就讀美國國際學校(American International School),與陳曉東、趙式芝、車婉婉和張名雅等人是校友。作為亞洲青少年劍擊錦標賽的第一名,當時他放棄香港大學和美國史丹福大學的學位,以及多年的運動員生涯,走到韓國練習再以GOT7一員出道,可說是學校之光。Jackson就讀國際學校看似家境不錯,父親亦曾是香港劍擊隊總教練。可是他曾在內地節目《非常靜距離》上提及過母親曾經為了幫他繳交高昂學費,不得每天吃方包過生活。

原來小學二年級前,Jackson也與一般小朋友一樣入讀香港的公立小學。可是當時老師覺得他疑似有過度活躍症,所以向Jackson父母提議讓兒子入讀國際學校。正如主持人所講,國際學校學費是公立學校的幾倍,因此Jackson媽媽必須要加班教體操,令長大後的王嘉爾非常內疚。可是亦要感謝父母的堅持,才能讓Jackson入讀國際學校,並在機緣巧合下在學校進行的選拔勝出,走上韓星一路。

Jane1983 發表於 21-1-21 13:14

如果家庭經濟改變當然很正常,所以之前我説其實由IS轉local school大部份也是因為經濟原因。

好幾年前,知道有人從IB國際小學轉去本地直資。佢話轉嘅原因係因為較適合小朋友性格。