用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國Foundation course
樓主: rr925
go

[英國] 英國Foundation course  

puzzledmama 發表於 21-1-21 14:42
如果已經有心儀大學及目標學科,我認為讀一年foundation course 再直上大學,對學生更好,可以更早投入適應 ...
就好似我識得既兩個讀foundation既小朋友為例,我唔相信佢考DSE,可以入到 LSE、University of Manchester。雖然需要俾多一年學費,但係容易入到,又早啲認識間學校,其實係好事。

giver    發表於 21-1-21 19:59

noproblemom 發表於 21-1-21 11:52
Reminder: 讀邊間大學嘅foundation 就要入番同一個大學,唔可以大學A foundation 後去報 大學B既Year 1.
...

唔一定㗎
可照樣用UCAS途徑申請5間大學,提交personal statement, 校內成續。

poonseelai 發表於 21-1-21 09:38
咁我公司會睇經那個途徑入大學咪係小數?

我覺得係少數,而且也要看HR /部門主管個人取態。如果唔係白紙黑字公司policy, 日後負責人轉左都唔一定會繼續

puzzledmama 發表於 21-1-21 14:42
如果已經有心儀大學及目標學科,我認為讀一年foundation course 再直上大學,對學生更好,可以更早投入適應 ...

以兒子為例佢在香港自修了幾個月igcse考全A/A*,絕對可以選擇升A level再入大學。因為一早揀了心儀科目,而且佢想早一年過英國,幾經考慮沒在香港升讀F5/F6或選擇A level,揀了讀一年的foundation 再升上大學。
year 1比一般人早了一年,這種選擇無疑是較為另類,現已yr 2明年大學畢業。

raytong 發表於 21-1-21 11:57
有foundation 都是用UCAS報大學,當然Oxford/Cambridge 就唔看foundation; foundation當年我讀書時是沒有的 ...

現在英國大學收生無對foundation 學生有bias,反而是香港某些家長入大學也要分正統唔正統

王家爸爸 發表於 21-1-21 19:01
就好似我識得既兩個讀foundation既小朋友為例,我唔相信佢考DSE,可以入到 LSE、University of Manchester ...

我仔也在London讀書,認識有些讀foundation 的朋友仔也是入UoL, Durham, Bristol, Sheffield, Exeter, Warwick...也不算差吧

王家爸爸    發表於 21-1-22 09:59

揀唔揀foundation 接駁大學有好多方面要考慮。無可否認以前foundation 認受性比較差。但近年隨著英國愈來愈多不俗的大學自行開辦/透過私人機構接受經foundation 入讀學生,情況已經唔同咗。以往foundation 只是讀不到書/考不好AL的人才會選擇的想法應該要適度調整。
當然若心儀幾間「神校」或醫科的學生仍需以AL/IB成續進入。

hongkeikei 發表於 21-1-21 21:36
可一樣
可用UCAS途徑申請5間大學,提交personal statement, 校內成續。

題外話,這兩年A level 取消,成績只是用predicted grades 入大學,將來又會不會被部分公司認定為不夠正統方式入大學,被拒之門外interview 都無份呢

hongkeikei 發表於 21-1-21 22:04
題外話,這兩年A level 取消,成績只是用predicted grades 入大學,將來又會不會被部分公司認定為不夠正統 ...

你指用學校提供的PG? 去年唔係考試局按一套機制去決定A level 成績咩?一出成績好多人投訴,之後更改,令不少學生之後meet conditional offer, 但已冇位而要 defer 一年入學。我認為唔會有 HR 刻意記住那幾年A level 係不用考公開試,在這討論有提過 foundation 入大學易D,咁其他人都可能會咁睇經foundation 入大學的學生

hongkeikei 發表於 21-1-21 21:41
我覺得係少數,而且也要看HR /部門主管個人取態。如果唔係白紙黑字公司policy, 日後負責人轉左都唔一定會 ...

日後面試睇唔睇入大學途徑邊個會知,可以考慮預咗人問會點答,好過人問而無準備

hongkeikei 發表於 21-1-21 22:01
揀唔揀foundation 接駁大學有好多方面要考慮。無可否認以前foundation 認受性比較差。但近年隨著英國愈來愈 ...
Foundation認受性其實睇學校,如果係名大學既foundation,高分畢業,認受性一定高。

poonseelai 發表於 21-1-22 08:42

日後面試睇唔睇入大學途徑邊個會知,可以考慮預咗人問會 ...

我自己是90年代澳洲大學畢業生,當時也有foundation course, 但沒有現在普遍!找工作的時候,經foundation 入大學和用公開試成績入大學,基本上分別不大!

ladysasa 發表於 21-1-22 10:12
我自己是90年代澳洲大學畢業生,當時也有foundation course, 但沒有現在普遍!找工作的時候,經foundation ...

現在資訊發達,大部分人都知道Foundation 是一個shortcut。
在香港讀大學,也有很多學生用副學士或其他資歷,直上Year 3.
個人覺得,如果有信心考好公開試,傳統途徑好一些!

hongkeikei 發表於 21-1-21 22:01
揀唔揀foundation 接駁大學有好多方面要考慮。無可否認以前foundation 認受性比較差。但近年隨著英國愈來愈 ...

Agreed

hongkeikei 發表於 21-1-21 21:36

唔一定㗎

我依家讀緊foundation,可以話俾大家聽讀foundation都可以報UCAS

Mok426 發表於 21-1-22 14:51
我依家讀緊foundation,可以話俾大家聽讀foundation都可以報UCAS
想知道有冇土生土長英國學生讀foundation入大學.?

Zsokol 發表於 21-1-22 16:59

冇,因為foundation係比international students

Mok426 發表於 21-1-22 17:01
冇,因為foundation係比international students
既然Foundation甘好,,又可以唔洗考公開試AL或其它,又可以幫你提早一年入讀心儀學校,一舉兩得,点解英國學生唔行這條路.

Zsokol 發表於 21-1-22 17:16
既然Foundation甘好,,又可以唔洗考公開試AL或其它,又可以幫你提早一年入讀心儀學校,一舉兩得,点解英國學生 ...

你不如問吓啲本土英國人佢哋應該會答到你(emoji)

Zsokol 發表於 21-1-22 16:59

睇其他 forum 有,高中修讀嘅科目 唔夾心儀大學課程要求嘅科目,都可以讀 foundation,再升大學。