用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國Foundation course
樓主: rr925
go

[英國] 英國Foundation course  

noproblemom 發表於 21-1-21 08:54
我囡係沙士BB,正常係今年2021考完DSE後拎成績去搵大學出offer, 但2019年尾我同阿囡商量後,社運事件已經改 ...
同意,如果舊年倫大foundation收我細仔,我都會叫佢去讀,唔好考DSE。

poonseelai 發表於 21-1-21 09:38
咁我公司會睇經那個途徑入大學咪係小數?
如果係名大學,好成績畢業,無人理你以前讀詩篇定讀屎片,所以重點係入間有啲名氣既學校,然後攞一級榮譽畢業。

唔知係多數定少數,唔同行業應該有分別

因為我囡係衡量過,如果DSE撻Q, 就算repeat再考都考唔夠分入佢果科,佢就白白浪費咗2年時間! 所以先決定入foundation, 好彩大學話佢中三至中五成績穩定,最尾出到offer. 係心儀大學喎,真係感恩。

noproblemom 發表於 21-1-21 10:12
因為我囡係衡量過,如果DSE撻Q, 就算repeat再考都考唔夠分入佢果科,佢就白白浪費咗2年時間! 所以先決定入 ...

深思熟慮後揀適合自己的安排,是最好。恭喜你。

回覆樓主:

或者簡單啲講, 如果目標唔係最頂級嘅大學, foundation的確係入大學嘅一個途徑。
老實講誰人都知由foundation同由讀A level升大學有什麼分別同背後原因。另外, A level始終係一個有重要性嘅學歷證明, 日後想轉系轉大學都有重要性。
讀foundation有乜限制自己要諗清楚, 除非對考a level真係好冇信心, 否則三思

王家爸爸 發表於 21-1-20 18:23
我諗你誤解咗foundation,入大學既傳統方法係AL,但係除咗AL之外,仲有好多方法。理論上只要唔係AL,例如IB ...
誤解咗foundation不要在這裡討論了, 由各位家長自行理解吧..!

入英國大學既傳統方式係UCAS AL成績,但係除咗AL之外,仲有其他成績可以報讀, 如你所講IB、DSE都可以, 尤其IB是認受性最高,全世界通行, 只是報考成績不同,就何來吾係正統。
你所講的,如果個小朋友有心儀既大學同埋心儀既學科,foundation係最簡單既方法。這個講法完全是AGENT口吻一樣. 大學吾收你YEAR1 唔重要, 如果你比得起錢, 多多學校收你讀foundation, 但注意foundation是什麼呢, 它好處大家都知道,但壞處呢大家又知道嗎, 世上是針無兩頭利,假如foundation甘無敵, 邊個報UCAS呀.
其實讀得foundation個個都明白点解去讀, 無謂自己呃自己. 真的有少數大公司不喜歡聘請經foundation入大學的學生, 点解呢..? 都係同一個問題. 你成績好点解會讀foundation.

TAIOU4    發表於 21-1-24 11:06
kittttty    發表於 21-1-22 16:13

我都認同大部分公司HR又點會知咩大學咩科難入或者點?最大路係睇公開試成績而去估你讀既大學水平,比較客觀,無考過公開試而入既foundation 大學,好似流流地咁。

Reminder: 讀邊間大學嘅foundation 就要入番同一個大學,唔可以大學A foundation 後去報 大學B既Year 1.

TTEE1819 發表於 21-1-21 10:33
深思熟慮後揀適合自己的安排,是最好。恭喜你。

多謝你

有foundation 都是用UCAS報大學,當然Oxford/Cambridge 就唔看foundation; foundation當年我讀書時是沒有的,不過有求就有供,外國大學收海外學生不論成績來自IB, AL, DSE, foundation 都是一盤生意,否則怎樣支持(一個overseas完成degree要給幾多學費,一年又有幾多overseas), 每個學生都有自己background, 想讀什麼大學,想讀什麼,成績可以meet 到嗎?是否要取捨?每個方法都有好和不好的地方,用什麼途徑去讀大學有自己自由, 何必去放大它的不好?

Zsokol 發表於 21-1-21 11:12
誰誤解咗foundation不要在這裡討論了, 由各位家長自行理解吧..!

入英國大學既傳統方式係UCAS AL成績,但係 ...

Foundation course 都可以經 UCAS 報,select university —> course—> year 0

如果已經有心儀大學及目標學科,我認為讀一年foundation course 再直上大學,對學生更好,可以更早投入適應留學生活,亦無需再讀啲無用又無聊野(如文憑試的通識!)考試壓力可以減輕,真係好處多。壞處就係要畀多一年學費囉⋯⋯

有私立學校開foundation courses, 用校內成績報經UCAS 報大學一年級,當然最top嗰幾間大學都未必會接受,但如果成績可以,一般top10打後都會給CO/UCO 學生,當然私立學校開設foundation comment 都是好壞參半,看你接不接受,這是另一種foundation courses

longlokma 發表於 21-1-21 10:41
或者簡單啲講, 如果目標唔係最頂級嘅大學, foundation的確係入大學嘅一個途徑。
老實講誰人都知由foundati ...

其實上年及今年都取消左Alevel, 無考公開試,算唔算有Alevel 學歷証明?

MrsFung 發表於 21-1-21 15:11
其實上年及今年都取消左Alevel, 無考公開試,算唔算有Alevel 學歷証明?

TTEE1819 發表於 21-1-21 15:15

請問如果8月公布Alevel成績,但到時已返了香港,請問如何取回成績單? 學校會寄回給我嗎?

MrsFung 發表於 21-1-21 15:18
請問如果8月公布Alevel成績,但到時已返了香港,請問如何取回成績單? 學校會寄回給我嗎?
...

學校會問學生和家長想點安排的。你選擇郵寄,學校會寄出。我孩子學校在11月尾通知我們有證書可取。

TTEE1819 發表於 21-1-21 15:20
學校會問學生和家長想點安排的。你選擇郵寄,學校會寄出。我孩子學校在11月尾通知我們有證書可取。
...

明白,謝謝你.

raytong 發表於 21-1-21 15:07
有私立學校開foundation courses, 用校內成績報經UCAS 報大學一年級,當然最top嗰幾間大學都未必會接受,但 ...
私立學校開foundation,情況好唔同。讀咗未必有用,反而倫大、曼大嗰啲就係唔錯既選擇。