用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Anfield to ESF?
go

[其他] Anfield to ESF?

女兒在anfield nursery就讀,K1可升anfield,亦有ESF K1 offer. 喜歡anfield小班教學,老師亦很有愛心很caring,讀得開心,地點也比ESF就腳,prefer小學/中學先行IB,但始終anfield沒有直屬中學,想到中學升學就有點卻步。
擔心如小學或中學先轉ESF/其他IB學校競爭會很大(升小會考慮INR),反而進不了心儀的學校,值得K1轉校嗎?

cwl1127 發表於 21-1-18 14:18
女兒在anfield nursery就讀,K1可升anfield,亦有ESF K1 offer. 喜歡anfield小班教學,老師亦很有愛心很cari ...

值得轉,況且ESF幼稚園也ok.

964000 發表於 21-1-18 15:12
值得轉,況且ESF幼稚園也ok.

ESF 係龍校,學校又唔差,你有offer係值得轉。

回覆樓主:

我女讀緊ESF 幼稚園,佢有個同學仔K1 時讀ESF 讀咗一個星期就轉返去anfield, 話都係中意小班。但而家我哋個個都直升 ESF小學,佢想考返入ESF 小學就考唔到... 不過我唔知佢有冇俾INR

中學都好大機會冇得in 如果喺九龍區,梗係揀龍校

gfkwong 發表於 21-1-18 21:09
中學都好大機會冇得in 如果喺九龍區,梗係揀龍校

如果係九龍區target KJS之後KGV, 而家K1唔入之後都應該好大機會「一條龍冇得in」。

女兒在anfield nursery就讀,K1可升anfield,亦有ESF K1 offer. 喜歡anfield小班教學,老師亦很有愛心很cari ...

你可以諗下係咪小學/中學ESF係咪首選,定係會考慮其他小學。讀完Anfield 幼稚園也可考入其他小學(除部份有自己幼稚園的學校如ICS)。其實只有約1/3 Anfield 畢業生入返Anfield 小學。
如果未諗定,遲d又不介意俾INR,何不留喺Anfield。Anfield 確實係好學校

回覆 cwl1127 的帖子

請問你係報邊間ESF? 我仲未有消息

回覆樓主:

如果心儀ESF小學,一定揀ESF K1,唔係到時Y1 都幾難入,就算你肯買INR都唔一定買到 / 有位。

如果冇話一定要入ESF,我會留喺 Anfield。雖然唔guarantee 入Anfield primary,但正常唔難入的,想再考其他學校亦得,到時再揀。

中學係好多年後嘅事,唔使而家就擔心定先,到時可能搬屋、移民、想揀IB以外課程、有新學校好鍾意之類,而且中學又相對小學多位。升學顧問都話揀學校著眼點睇未來3-5年,唔使諗太遠住。

曾經我喺我女2歲、我地初研究IS呢條路時,我地都以ESF為我地小學、中學終極目標。最後ESF K1 pass左 on waiting list 後冇左下文,機緣巧合入左而家嘅幼稚園,加上更多research、去左好多school tour,先發現原來ESF 唔係我地杯茶、未必係最適合阿女嘅選擇。所以有時真係唔使諗咁遠,揀最適合當下嘅選擇。

順帶一提,Anfield 小學嘅老師真係好warm好caring。我女係極緊張型,佢去interview 喊住唔肯入去,雖然佢出到嚟都唔係開心樣,但事後佢同我地講佢鍾意Anfield 啲老師。

melobi12 發表於 21-1-19 03:52
如果心儀ESF小學,一定揀ESF K1,唔係到時Y1 都幾難入,就算你肯買INR都唔一定買到 / 有位。

如果冇話一定 ...

可以透露一下而家係邊間呀

如果冇話一定 ...

請問可以請教下你而家讀緊邊間嗎?

kschloe 發表於 21-1-18 23:40
回覆 cwl1127 的帖子

請問你係報邊間ESF? 我仲未有消息

WKS

如果冇話一定 ...

你講得啱,中學係多年以後的事,都估計唔到咁多
我女也是慢熱型,所以覺得小班教學會好d,怕大班會容易被忽略。
奈何而家疫情關係school tour都只能virtual,未能親身去學校感受同老師對話,因此好難作出選擇。
有諗過去ESF,真係唔適合才轉回anfield,不過盡量都唔想咁轉來轉去...

如果小學都想轉Esf,而家無理由唔去。始終考學校存在變數,到時唔係一定轉到。

但如果你打算小學讀Anfield,中學先轉Esf,咁又無需要而家走。

Anfield 有聯繫中學ichk 但priority 會低過3 feeder schools. 反而anfield 幼升小我見過有人話冇priority, 唔知真唔真

cwl1127 發表於 21-1-19 19:04
你講得啱,中學係多年以後的事,都估計唔到咁多
我女也是慢熱型,所以覺得小班教學會好d,怕大班會容易被 ...

ESF WKS 不是太大班,24人一老師還有兩個TA, 比例1:8,不過ESF相對小朋友獨立D,Anfield 係關愛D,兩間小朋友都好開心。

假設你現在無買debenture, 咁幸運抽中又有offer, 又見你話如果升小會考慮INR, 唔明點解而家唔去讀ESF喎!買NR嗰50萬無得退喎,慳返50萬喎!就係為咗小班?IS幼稚園兩年主要係玩,真係唔值得咁樣唔take ESF 個offer 喎!

aidan08 發表於 21-1-19 21:11
假設你現在無買debenture, 咁幸運抽中又有offer, 又見你話如果升小會考慮INR, 唔明點解而家唔去讀ESF喎!買 ...

同意!

或許因太容易而又好幸運得到esf取錄...下次及將來或許不易,雖然有一部份離開左,但想入去現在肯定比從前更多...祝一切順利

aidan08 發表於 21-1-19 21:11
假設你現在無買debenture, 咁幸運抽中又有offer, 又見你話如果升小會考慮INR, 唔明點解而家唔去讀ESF喎!買 ...

可能樓主未諗定係咪入ESF 小學?部分人過了找幼稚園的階段,才開始research IS 小學,始終小朋友仲係細時有好多野忙

我自己的經驗,真係去到K1 尾,多同其他家長/朋友傾談,去school tour, 先認識到各間學校的好處缺點,才更了解IB/ GCSE 等學制(我以前只係知有ESF/CIS/加拿大美國澳洲國際學校。小朋友仲係BB時一心諗住入ESF,但最後,如樓上有位一樣,發覺不是自己杯茶。ESF幼稚園有offer,我哋最後冇要)而我小朋友宜家讀緊間學校,K1前我真係聽都未聽過,但學校已有幾十年歷史)

當然,如果心意已決入ESF小學,諗唔到原因宜家唔入ESF幼稚園(emoji)