用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Aps / 福小 / WKF,會點揀?
樓主: pokipoki
go

Aps / 福小 / WKF,會點揀?

adako728 發表於 21-2-13 20:10
我個朋友做髮型屋嘅,放工返到屋都算夜,返到屋企個女都仲做緊功課

你朋友幾年級?

我小兒已經六年級,三年級開始多功課,但都係5-6樣,平時5:00做功課,快則半小時,慢就1小時已完成,可能真係個人問題。

回覆 canadababy93 的帖子

時間長短都確實可能係個人問題,但功課多到想死呢句我身邊兩個唔同嘅人都係咁講,可能係你個仔太叻

adako728 發表於 21-2-13 20:58
回覆 canadababy93 的帖子

時間長短都確實可能係個人問題,但功課多到想死呢句我身邊兩個唔同嘅人都係咁講 ...

唔係叻,係身邊家長都冇小朋友做到三更半夜

講宣小的功課,時間管理很重要,因為宣小的功課很多時唔係第二日即刻交,有很多是"期貨",老師俾的時間係充足的,但如果時間管理做得唔好,到交之前一日先做,就可能真係做到夜一夜都未做得曬。數學功課相對上會多啲短時間內要交的,如果計數慢或者數感弱的小朋友就會吃力啲。另外很重要的是小朋友玩咩課外活動,如果入咗排球隊成日要操波,咁就好難唔夜囉。話宣小好多功課,絶對唔算,好多時我仔好快已經做曬功課。
另外兩間我不熟悉不能比較,但宣小除讀書之外,學樂器對訓練小朋友的毅力其實都有幫助,加入樂團亦可擴闊小朋友眼界,除了每年的公開表演和比賽,到高小亦有交流團,其實是一個很不錯的體驗。

不過讀得宣小就預咗要同小朋友一齊作戰6年,同埋要玩升中遊戲。

IYY    發表於 21-3-9 17:43

想請問wkf 嘅中文程度同其他幾間龍校如優才,培僑比係咪差d?
讀wkf多唔多要外補中文?

QTmark 發表於 21-2-23 23:19
想請問wkf 嘅中文程度同其他幾間龍校如優才,培僑比係咪差d?
讀wkf多唔多要外補中文?
...

不會
好有競爭力

回覆樓主:

APS有一套好完善的中文及英文課程,尤其在作文方面,小一已經係好有係统。我孩子當年有一個傳教speaking的Net,而英文老師雖然是香港人,但語音好標準。

真係要視乎家長的期望,同埋風格及小朋友的性格。我地今年有APS second interview, 但放棄左。因為再三考慮都係覺得唔太適合。

taidou 發表於 21-3-5 13:28
真係要視乎家長的期望,同埋風格及小朋友的性格。我地今年有APS second interview, 但放棄左。因為再三考慮 ...

你決定左邊間?

nemrak 發表於 21-2-12 13:34
本人有「神校」offer,如我係你會揀WKF。玩升小遊戲就知道,有龍在手心情輕鬆太多,WKF都是不錯banding, 沒 ...

some kids in APS still love/eager to learn and pursuit for the best, it depends how you handle.  

回覆樓主:

福小