用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 羅定邦 VS 聖道迦南
樓主: lisablackpink
go

羅定邦 VS 聖道迦南

kennis_t 發表於 21-2-4 20:36
對就係想知多唔多NCS,始終同班同學有NCS,同學英文會好d

有小部份。但整體英文成績都唔理想, 只係合格率高。

lisablackpink 發表於 21-1-18 10:42
請問有冇用家分享或者大家有何高見?羅定邦 - 己有offer, 就黎到註冊deadline
聖道迦南 - 前日zoom intervie ...

Which school have you chosen at this stage?

回覆樓主:

播道,羅氏,中基

ballball_cnd 發表於 21-1-18 18:03
請問你係咪用家?
見你係個個羅定邦post都留言
我都想深入了解下

我仔2016-19讀過3年初中,當年band1尾但一心系第一志願入讀羅中,我唔知系咪錯誤既選擇,老師流失率好高下,好既老師比人逼走,剩底唔得既或者等退休既,老師無教學熱誠,而學生好多因為打算讀2-3年就去外國留學,所以同學們都唔系好積極既,英文直情系唔知教左乜,我覺得我仔英文差過小六時既水準,中文中史數學我地自己補,羅中完全唔重視體育亦系遺憾,我仔年代時有幾個外籍教師,我仔最憎就系佢地。

不過我仔成日話讀呢3年好輕鬆同好開心,同學們個個都Smart同單純既,我覺得最值得既系中三果年去柬埔寨幾日遊學。

yuyueng 發表於 21-3-4 15:21
我仔2016-19讀過3年初中,當年band1尾但一心系第一志願入讀羅中,我唔知系咪錯誤既選擇,老師流失率好高下 ...

講得好啱,不過佢哋下年有個好好嘅新校長!新校長是退休校長,有經驗。

Fanny_ma 發表於 21-3-4 21:56
講得好啱,不過佢哋下年有個好好嘅新校長!新校長是退休校長,有經驗。 ...
知唔知係之前係邊間學校既校長呢?

kennis_t 發表於 21-3-5 09:18
知唔知係之前係邊間學校既校長呢?

迦密聖道創校校長會過檔羅定邦。羅記的homeroom system會被取消,教學政策部份會變回傳統學校風格。

Fanny_ma 發表於 21-3-5 00:04
迦密聖道創校校長會過檔羅定邦。羅記的homeroom system會被取消,教學政策部份會變回傳統學校風格。 ...

lisablackpink 發表於 21-1-18 18:55
可以分享多D嗎? 多唔多課外活動? 學術上支援夠唔夠? 之前有聽網上簡介會, 副校都好nice. 有同學 ...

請問你最後有留位?

回覆 Fanny_ma 的帖子

homeroom system????

ballball_cnd 發表於 21-1-18 14:55
我女11月in聖道
當時佢係第一間收咗我女
我有留位

我朋友放榜後31/3  再致電STCC, 學校告訴他學額已滿o