用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 羅定邦 VS 聖道迦南
樓主: lisablackpink
go

羅定邦 VS 聖道迦南

kennyklt 發表於 21-1-18 14:16
用什麼標準評定學校unsatisfied,點為之間學校做唔起?有部分學生的確能力不高,需要學校更多包容關顧,如 ...

事實很難聽,選擇在香港接受教育,就一定要六年後考公開試。就算我們不把分門別類,教育局一樣有幫中學分中中和英中。我識很多邊緣人當初跟樓主一樣,打算讀得開心就好,考了羅定邦,最後先知教師流失率高,高中轉4個中文老師,又轉不到校,最後DSE放榜後悔!

Fanny_ma 發表於 21-1-18 15:45
羅定邦所謂英文語境好,只係削弱其他部門資源而來,例如減其他科人手,逼走年資高人工高的老師,接近全校老 ...

請問你係咪用家?
見你係個個羅定邦post都留言
我都想深入了解下
因為我見佢啲學生英文好
而且主動有禮
印象不錯
我女openday就覺得間學校都幾多種類嘅科目
佢對food Science好有興趣
我都感覺唔錯
主要係跟我女間小學好似
剛剛我女都second in左培基
假設培基收我女
係咪又培基好啲呢

lisablackpink 發表於 21-1-18 10:54
呀仔呈3失手, 中英數BAC相信B1C好邊緣, 我都唔想佢升到中學變包尾

聖道  

回覆樓主:

聖道用家,關愛型學校,校長老師對同學關心鼓勵,用詞都好正面。學校正積極提升同學成績,但亦不會忽略稍遜的同學。

早兩年我仔都有考羅定邦,最後收了無讀,因教師朋友話校長領導無方,老師做得辛苦兼流失高,影响教學質素。

希望幫到你

回覆 lisablackpink 的帖子

ballball_cnd 發表於 21-1-18 18:03
請問你係咪用家?
見你係個個羅定邦post都留言
我都想深入了解下

培基今年好難考,如果考到,我覺得唔好咁易放棄。反而羅去到叩門階段多數都得

回覆 lisablackpink 的帖子

FYR only.
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3808914&highlight=%E8%81%96%E9%81%93%E8%BF%A6%E5%8D%97

The most important thing is your kid likes the school.

a_for_apple 發表於 21-1-18 21:44
培基今年好難考,如果考到,我覺得唔好咁易放棄。反而羅去到叩門階段多數都得
...

謝謝你
如果有offer會好好考慮

回覆 ballball_cnd 的帖子

培基收 會揀培基
佢都係一間關愛學校 仲要 1C-2A
值得考慮

lily1113 發表於 21-1-18 20:53
聖道用家,關愛型學校,校長老師對同學關心鼓勵,用詞都好正面。學校正積極提升同學成績,但亦不會忽略稍遜 ...

可以分享多D嗎? 多唔多課外活動? 學術上支援夠唔夠? 之前有聽網上簡介會, 副校都好nice. 有同學仔已經註冊留位, 仲話女校長特登出黎同佢傾左幾句.

lisablackpink 發表於 21-1-19 08:55
可以分享多D嗎? 多唔多課外活動? 學術上支援夠唔夠? 之前有聽網上簡介會, 副校都好nice. 有同學 ...
總括來說,培基收一定去培基。聖道和羅記,我會take law,聖道得五科合格率好過全港,太嚇人。

Fanny_ma 發表於 21-1-19 12:05
總括來說,培基收一定去培基。聖道和羅記,我會take law,聖道得五科合格率好過全港,太嚇人。
...

多謝分享資訊, 廿幾年前羅定邦的當係好學校. 如果學校management有問題, 我寧願揀關愛型學校...培基都會試左先, 不過交通都係concern之一

lisablackpink 發表於 21-1-20 10:02
多謝分享資訊, 廿幾年前羅定邦的當係好學校. 如果學校management有問題, 我寧願揀關愛型學校...培基都會試 ...
係呀,而家考羅定邦個批都係博下,博佢哋下年有新校長會回升。以前就是很多家長,以為羅定邦十幾年前是名校,諗住不會太差,所以中伏。

lisablackpink 發表於 21-1-19 08:55
可以分享多D嗎? 多唔多課外活動? 學術上支援夠唔夠? 之前有聽網上簡介會, 副校都好nice. 有同學 ...

問咗阿仔,佢話讀得開心,同學大多喜歡學校,同學仔眼中會覺得嚴,入校園唔可以帶/開手機,(好似上堂前要交收機,然後整班手機送到office)。

我由報名到宜家留意到同學仔都純樸整潔的,(暫未見到有類似修晒眉的女同學,放學會變身的)<<<唔知點講,形容詞而已。

大部份老師都好好,阿仔話高年班同老師好friend㖭,小息lunch會見佢地揾老師傾計。低年班通常掛住玩。當然一啲傳統型嘅老師都有,但不多嘅。佢地話同學仔會識分有heart無heart嘅老師。

多活動(除基本籃球足球游水羽毛球,佢地有風帆,單車,劍擊,飛盤,飛鏢。。。。)。佢地lunch後或放學最鍾意留校玩,校園設備都唔錯,仔話gym room唔知點解唔開喎。

我覺得家長們都好關心子女和熱心幫忙學校,疫情初期開zoom, 一些教育界嘅家長都主動幫忙,讓學校很早已開zoom,google classroom上下載課程資料和功課,學校,老師和同學都慢慢從跌碰中成長。約一個月後已理順。家長們都緊張細路學業,家長和家長間會互相幫忙。

阿仔略嫌呢兩年無乜校園生活(只有中一上學期和復課嗰啲時間),佢都好想返學校同同學仔一齊上堂。

我阿仔平時會同同學開group打機,但見佢地考試前又會收手,我問過佢,佢話:要温書嘛,其他同學仔都忙温習,不過已約好咗考完試嗰幾日上xx屋企繼續玩。(做阿媽嘅我聽完都有啲安慰)

呢啲係阿仔嘅經歷&我嘅觀察。未必個個用家感受一樣,當參考好嘞   

lisablackpink    發表於 21-1-26 09:16

lily1113 發表於 21-1-22 21:39
問咗阿仔,佢話讀得開心,同學大多喜歡學校,同學仔眼中會覺得嚴,入校園唔可以帶/開手機,(好似上堂前要 ...

羅定邦在學家長,亞仔除咗投訴成日換班房外,都好enjoy校園生活,功課唔多,但一定有unit test ,failed亦會retest,確保同學仔跟到進度。每班都有微調,冇指定人數,按情況會安排小班教學。就呢幾點,作為家長覺得學校老師都好用心。

另,老師都主動用whatsApp group作為除google classroom 以外既支援,都幾與時並進吖。

學科內容,除左textbook,都有好多PowerPoint notes深化內容,同學仔可以唔使抄notes咁多。

So far我覺得教學,冇特別問題。

但行政就好麻麻,不過冇嘢嘅,作為家長跟多啲,打多幾個電話問都ok嘅。

希望幫到手⋯⋯

onaian 發表於 21-2-3 12:11
羅定邦在學家長,亞仔除咗投訴成日換班房外,都好enjoy校園生活,功課唔多,但一定有unit test ,failed亦 ...
想問下我睇相都見到好多個外籍老師, 咁我想問有無外籍同學架?

kennis_t 發表於 21-2-3 13:37
想問下我睇相都見到好多個外籍老師, 咁我想問有無外籍同學架?

唔知你指外籍係點「外」法,但NCS就一定有。

onaian 發表於 21-2-4 15:23
唔知你指外籍係點「外」法,但NCS就一定有。

對就係想知多唔多NCS,始終同班同學有NCS,同學英文會好d