用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 鰂魚涌香港嘉諾撒小學(津校)vs沙田大圍培僑(直資) ...
go

鰂魚涌香港嘉諾撒小學(津校)vs沙田大圍培僑(直資)

鰂魚涌香港嘉諾撒(津校)小學vs沙田大圍培僑(直資)
兩間都係一條龍。

有冇家長可以比下意見。謝謝🙏

Yfyh 發表於 21-1-17 21:25
鰂魚涌香港嘉諾撒(津校)小學vs沙田大圍培僑(直資)
兩間都係一條龍。

你誤會咗,嘉諾撒並非龍校,同中學只係聯繫関係。基制上,亦只有23個聯繫位。培僑係唔呈分小學,若升中唔打算直升,係有難度存在~~~

回覆 mcl203 的帖子

明白。請問兩間學校係學術同德育方面邊間比較好呢?請指教。

回覆樓主:

嘉諾撒家長,我唔太知培僑個情況。
但嘉來説,如果係女仔值得讀,基本上保持全級頭7成,升band one冇問題。剛剛個年有50多人升書院。
不過學校我覺得比較嚴,睇下你本身鍾唔鍾意。

學術我覺得中等,冇教深。

完全不同style, 我諗你如果兩間學校都入去行過一轉,已經知道自己喜歡哪一種。

回覆樓主:

不同style小學。

培僑:直資結龍
嘉諾撒:大概要考頭45%,可以穩升中學部,視乎該學年B1率。B2側靠剩餘抽獎聯繫位。

我投培僑一票,直資資源好,升中結龍,不用催谷。

回覆 Wistaria 的帖子

假如小朋友嘅成績可以穩升中學部嘅話係咪選擇鰂魚涌嘉諾撒比較好呢?還是,你仍然覺得中學部培僑比較優勝,會投培僑一票?
其實培僑最吸引我嘅地方係活動教學,英文好。圖書館好大,有飯堂及小食部配套等等(不過呢樣係次要)

Yfyh 發表於 21-3-3 21:15
回覆 Wistaria 的帖子

假如小朋友嘅成績可以穩升中學部嘅話係咪選擇鰂魚涌嘉諾撒比較好呢?還是,你仍然覺 ...

我喜好活動教學,結龍及不催谷!

培僑的網上資訊,中學評級1C至1B,小朋友和家長不用為升中呈分爭崩頭,穩穩陣陣過一個快樂小學生活,不用追趕分數,去到一間不過不失中學,我很滿意。

嘉諾撒是地區名小,一向受歡迎,升中B1率大概5x%,此率已包括少數B2生派入聯中。
根據資訊及從用家了解的嘉諾撒,頗多家長目標並不是聯繫中學,考級四十內,正常會外闖,除非好心儀聯中。而B2較難入返,看隨機編號,聯繫抽獎位B1優先,剩餘才B2抽。(即:囡囡進可攻,退可守。叻女升中時可試其他B1A/B中學。B1C成績都夠位上返中學部,B2成績就要看彩數。)

一間沙田,12年付費,不用呈分
一間鰂魚涌,12年免費,要呈分
每人要求不同,自己考慮

如果係女的話,建議嘉諾撒,校風相對上比較嚴+學術性;培僑就活動比較多相對自由,都要睇埋女女性格適合邊樣。

babejaiiiiii 發表於 21-3-4 15:25
如果係女的話,建議嘉諾撒,校風相對上比較嚴+學術性;培僑就活動比較多相對自由,都要睇埋女女性格適合邊 ...

培僑只勝活動教學及不用呈分

小朋友受得到傳統教育,在嘉諾撒一定有一定的得著。免費及升中派位(估計約45至50%B1率上下)算唔錯。升中可搏B1A/B校,不一定留在B1C聯中

回覆樓主:

嘉諾撒b1率高