用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 讀科大是否很辛苦,好 chur?
樓主: 瑞士雞翼
go

讀科大是否很辛苦,好 chur?   [複製鏈接]

乜唔係CU咩?CU應該歷史最悠久。

如果看 Business and Management 世界排名: UST 遠高於 HKU 和 CU; 另外 BBA 大學都分好多科; 收分成績可以好不一樣 (廿幾分到35分以上都有); 最chur最 demanding 係讀 Global Business, 入到呢一科三大都冇分別; 這些都係狀元級嘅神科! 咁讀到Global Business 點可能唔Chur ?

回覆 F15X5 的帖子

OIC......原來科大真的咁勁.我知global business 係神科,my girl also apply this major .  咁city u 的 GBus 好唔好呢?會唔會和三大相差很遠?She also got interviews from city u.  

瑞士雞翼 發表於 21-1-21 17:21
回覆 F15X5 的帖子

OIC......原來科大真的咁勁.我知global business 係神科,my girl also apply this maj ...

City U 不太了解,如果只由收生成績考慮, 3大要求明顯比較高。

瑞士雞翼 發表於 21-1-17 15:38
科大business 課程會否很谷,讀得好辛苦。聽説同一科相比HKU ,CU, 科大就讀得辛苦很多, 超多project 和功課 ...
科大business school絕對辛苦,但讀完出黎會令你好tough. 想當年jupas入ust bba(acct), 印象最深刻係考final exam 連續4日考5科,依4日仲有2個presentations, 真係冇點訓過咁濟。不過習慣左後畢業做big4 audit同而家在職媽一打二(冇工人) 都唔覺有咩大不了,冇喺科大時咁辛苦ust商科出身普遍都肯捱同presentation skills好,勤力,果陣可以入到cu, hku a&f最後都係揀ust

醒目開學勳章 王國長老

科大係EMBA出名先
http://www.bm.ust.hk/execed/about-us/ranking-and-accreditation

以一間廿幾年歷史嘅新校,可以砌低世界級名大學,唔簡單

而科大嘅MBA, BBA(尤其Gbus)亦係兵定必爭之地

揀科大BBA畢業生,唔出奇。有名你叫university of stress and tension (UST別名)。捱得又打得。而且感覺上科大生較專注學習rather than玩,俾人感覺穩重d

Charlotte_mom 發表於 21-1-23 23:36
科大係EMBA出名先
http://www.bm.ust.hk/execed/about-us/ranking-and-accreditation

第一次聽UST個別名
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Charlotte_mom 發表於 21-1-23 23:36
科大係EMBA出名先

畀你地咁講,我愈來愈鍾意科大。想再請教多啲,科大有關電腦科目是否都出名?因姪仔準備中四選ICT, Chem, Bio or Phy,如讀Fintech唔知難唔難入。

科大係EMBA出名先
University of stress and tension........好搞笑也很貼切。其實以UST 咁新可打低hku and cu ,真唔簡單。

回覆 Queenielam88 的帖子

電腦出唔出名我就唔知,but 阿囡話UST 很喜歡收Indian 學生, 印度人d math和 電腦好勁架!而且generally UST d student 英文水平也很高。

回覆 kisani 的帖子

初時聽說科大很谷.都有點質疑.但你以個來人身份讀過,it’s really tough......but it’s worth it, can get into 大公司做.   講到我都有d心郁, if UST give CO to my daughter , we will seriously consider it.

瑞士雞翼 發表於 21-1-24 17:22

初時聽說科大很谷.都有點質疑.但你以個來人身份讀過,it’s really tough......but it ...
ust business好career oriented, 朋輩間都好大競爭意識下,o camp就傾reg科邊科好grade爛grade, 另外都多exchange opportunities, campus環境可以話一流(我住左3年hall仲要對海)。hku感覺上networking會好少少,d人social d唔係只顧摺libra chur grades,校園生活應該精彩一點~不過hku campus同宿舍好分散,冇ust咁集中

醒目開學勳章 王國長老

瑞士雞翼 發表於 21-1-24 17:22

初時聽說科大很谷.都有點質疑.但你以個來人身份讀過,it’s really tough......but it ...

係真嘅,曾經我同中同(佢去city我去科大)同一學期讀同一科用同一本書
我哋教嘅chapters多佢1/3
Weekend留校做功課嘅日子真係不少,望住出去藍天白雲人哋開心玩風帆,自己眼淚在心裡流
不過回報係成正比

想問什麼是爛grade?經常聽到這個詞語。咁即係是否合格呢?UST 雖然辛苦但有回報嘅!

回覆 Charlotte_mom 的帖子

聽你咁講, 城大, poly, 應該同三大都有d距離.  唉⋯⋯My child is going through the interview with city u, 到時再諗.  

Charlotte_mom 發表於 21-1-24 22:49
係真嘅,曾經我同中同(佢去city我去科大)同一學期讀同一科用同一本書
Weekend ...
其實唔理professor教幾多,到頭來都係靠自修將syllabus由頭溫一次望住宿舍同libra窗外個藍天白雲&海景,有時都覺得U life唔應該只係溫書、返part time同present....畢竟畢業後先真正開始有排忙,讀大學放慢腳步好好思索下人生可能更好,ust有少少將working life嘅壓力推前左,預先體驗下time management

瑞士雞翼 發表於 21-1-25 22:16

想問什麼是爛grade?經常聽到這個詞語。咁即係是否合格呢?UST 雖然辛苦但有回報嘅! ...

爛grade係指professor比分好手緊,或者太多勁人reg果個course以致好難above mean 1-2個sd到達A range有時明明自己中學出身成績一向好好,但到時先知天外有天人外有人,讀到懷疑人生...想當年ust唔少內地生同學好勤力又轉數快,成績望塵莫及 前面有jm提過科大係少林寺,而家望返轉頭我都好認同....

瑞士雞翼 發表於 21-1-25 22:23
回覆 Charlotte_mom 的帖子

聽你咁講, 城大, poly, 應該同三大都有d距離.  唉⋯⋯My child is going thro ...
city讀書氣氛冇咁好,campus同三大都差一截...

kisani 發表於 21-1-26 00:54
爛grade係指professor比分好手緊,或者太多勁人reg果個course以致好難above mean 1-2個sd到達A range:hehe ...

想請教,UST嘅理學院課程是否一樣咁Chur?thx.thx

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 21-1-24 22:49
Weekend ...

親人n年前讀ust, 見佢成日返學校玩風帆,以為好輕鬆,但佢話同期有3個做空中飛人,似乎都係靠自己adjust
‹ 上一主題|下一主題