用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 讀科大是否很辛苦,好 chur?
樓主: 瑞士雞翼
go

讀科大是否很辛苦,好 chur?  

kisani 發表於 21-1-26 00:54
爛grade係指professor比分好手緊,或者太多勁人reg果個course以致好難above mean 1-2個sd到達A range:hehe ...

看你這幾個到肉嘅分享, 你令我再次回想起當年讀UST的日子.
UST Chur之中會有種說不出嘅幹勁痴實自己, 唔想讀/讀到謝也沒有放棄Hea過, 會有一刻咁諗, 但做唔出“碌過”, 因為UST係無“碌過”呢回事嘅。這也許是學習氣氛吧!

(我也是BBA graduate, double major)

我當年朋友入city acct, 我見我同房acct讀到頭髮白, 但我city acct嘅朋友就好輕鬆.

YmOra 發表於 21-1-26 08:24
想請教,UST嘅理學院課程是否一樣咁Chur?thx.thx
...
感覺上冇商學院咁chur, 不過science/ engin都深呀,果時商科生都要讀sci/ engin嘅engine elective courses

Augesttime 發表於 21-1-26 11:38
看你這幾個到肉嘅分享, 你令我再次回想起當年讀UST的日子.
UST Chur之中會有種說不出嘅幹勁痴實自己, 唔想 ...

我都係acct & mgmt double major, 仲記得overload credits打爆左timetable讀到傻傻地,同時仲兼顧幾份補習pt不停搵$$$仲攝到時間sit堂唔計credit,好充實,印象中身邊ge acct major同學生活都差唔多係差在有冇住hall話說我c6係city acct grad, 大家生活態度的確幾唔同下

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

咦咦即度有師妹(我一定老過晒你哋)
我讀果科要寫programme,幾多日子寫唔出寫到喊。我都同意,在科大讀係無「碌過」,忙囉,好多term break特長可以唞啖氣(冬天返intern,時間耐,發個新年財)。雄心壯志想主力拍拖祕撈上莊enjoy hall life嘅唔好揀科大

我老闆有去大學做recruitment talk,返嚟都話唔同大學嘅學生,真係唔同。問嘅問題係天與地嘅分別。科大生係俾佢印象深刻,環球局勢、公司strategic planning、問我哋公司vs業內競爭對手competitive advantage同positioning,我老闆話impressive! 完全唔似未畢業嘅「小朋友」

醒目開學勳章 王國長老

kisani 發表於 21-1-26 13:24
感覺上冇商學院咁chur, 不過science/ engin都深呀,果時商科生都要讀sci/ engin嘅engine elective courses ...

我就c都唔揀,自知墊底,幾大揀humanities 果d (我係文科生)

Charlotte_mom 發表於 21-1-26 15:01
我讀果科要寫programme,幾多日子寫唔出寫到喊。我都同 ...

ha ha ha ha....
叫一聲師姐先

你老闆所講的strategic planning, marketing position, SWOT, global politics.... 真係勾起萬千回憶. 當年為咗追GPA入dean's list, 呢D 書, 呢D presentation, 讀到爛, 講到口乾, 被各組問到頭都痛.....
莫講recruitment talk會講, 而家做人父母都會用呢D mindset去揀product/學校/活動/升學.... 以致教子女.....

相信人夾U, U夾人. 我自己就咁啱夾得來.

真係要各位升學嘅小朋友参加多些大學faculty talk/tour, 夾才讀得enjoy

我家孩子今年考U, 亦對HKU vs CUHK 左想右度, 未下主意呢!

Charlotte_mom 發表於 21-1-26 15:01
我讀果科要寫programme,幾多日子寫唔出寫到喊。我都同 ...

deleted, 重複

YmOra 發表於 21-1-26 08:24
想請教,UST嘅理學院課程是否一樣咁Chur?thx.thx
...

呢個我有少少idea, 因為之前請過2個school of science嘅學生去補習, 一個y2, 一個fresh grad

見佢地都忙, y2讀maths嘅多quizzes, 多會開, 會調補習時間
fresh grad嘅讀chemistry, end up去做銀行(我係佢未揾到工時找佢補習)

佢地一如school of science local student特徵:英文平平無奇到幾勉強, ok嘅 + 紮實嘅本科knowledge +有 exam skill

Charlotte_mom 發表於 21-1-26 15:05

我就c都唔揀,自知墊底,幾大揀humanities  ...
我印象中好似sci同engine 都要各揀一科elective, 我仲記得take左civil161同elec0011x年前reg course ge趣事同中伏真係到做左2孩之母都仲好深刻,話說elec001係我咁大個人第一次敢final exam裸考嘅一科...冇計連續4日考5科,佢就係第4日果2科之1,通左頂直踩兩科考試都溫唔切佢好在最後都有個C....我都係文科出身真係信錯左d理科人話elec001係好grade

醒目開學勳章 王國長老

Augesttime 發表於 21-1-26 16:43
叫一聲師姐先

Dean’s list, 嘩,失敬失敬
我呢d學渣即刻摺埋

Augesttime 發表於 21-1-26 16:43
叫一聲師姐先
我曾經都有幸代表舊公司返科大做recruitment talk speaker, 同學仔求職嘅目光好熾熱,Q&A問得好technical, 依點就係我之前提過嘅好career oriented, 凡事都做晒swot/ cost benefit analysis去決定下一步諗過度過咁,有少少over了,望返轉頭大學階段留下白networking下都可能並非壞事~如果我兩位小朋友又行acct條路,或者會游說佢地hku a&f都唔錯,冇必要入少年寺咁chur

醒目開學勳章 王國長老

kisani 發表於 21-1-26 17:56
我印象中好似sci同engine 都要各揀一科elective, 我仲記得take左civil161同elec0011x年前reg course ...

你真係信錯人,科大d人幾堅得㗎
你零底子,對手屈機式咁吊打,真係無命 (因elec001有理科勁人都要讀㗎嘛)
我果時無咁規定,只有core,自己faculty elective同free elective。我倒轉,文理地理勁走去揀human geography科,好記得果堂講perfect competition vs monopoly ,有個engine仔聽咗半堂終於忍唔到舉手問咩叫monopoly (在機械男心中monopoly只有一個解釋:大富翁!)當lecturer解釋完之後成班仔「哦~~~」果下,尉為奇觀

giver    發表於 21-1-27 17:20

Charlotte_mom 發表於 21-1-26 18:12
你真係信錯人,科大d人幾堅得㗎
你零底子,對手屈機式咁吊打,真係無命 (因elec001有理科勁人都 ...
咩係monopoly 好正...冇錯,其實果時一齊take elec001嘅友人正是AL phy拎A嘅理科acct maj,我係唔應該落塔...我好似都冇dean過,最後yr2有唔錯嘅exchange offer同grad job offer就冇動力同內地生們撕殺了

kisani 發表於 21-1-26 17:56
我印象中好似sci同engine 都要各揀一科elective, 我仲記得take左civil161同elec0011x年前reg course ...

elec001, 大家咁話, 我好少少, B-

咁多engine 001計, elec已最能接受的了. busi最痛非engine elective/sci elective莫屬! 仲惨過sociology....

奉勸各位將來入讀engine/science嘅同學, sem 1和 sem 2任何本科001系列也要勤力, 蘇州過後無艇搭, 你地嘅好grade(A-/A/A+)完全係school of business 嘅year 1嘅“血汗”墊住個鐵底.
可輕取!不要錯過

醒目開學勳章 王國長老

Augesttime 發表於 21-1-26 18:28
elec001, 大家咁話, 我好少少, B-

咁多engine 001計, elec已最能接受的了 ...

要文科生硬食選修理科,真係慘絕人寰
我呢d 會考數學都唔係叻,AL直頭無讀任何數(仲滿心歡喜呢世都唔駛計數),點知入到UST像報仇一樣,Algebra , Calculus , Stat , Corp Finance全部對我嚟講都深到癲!我讀business啫,又唔係讀理科工程,咁對我
永世記得果時考Corp finance,一人可以帶一張貓紙,個個font 8寫晒d公式落去,淨係open book都咁多嘢,可以想像一個學期有幾多嘢要讀要記

kisani 發表於 21-1-26 13:24
感覺上冇商學院咁chur, 不過science/ engin都深呀,果時商科生都要讀sci/ engin嘅engine elective courses ...

icthx.thx

Augesttime 發表於 21-1-26 17:01
呢個我有少少idea, 因為之前請過2個school of science嘅學生去補習, 一個y2, 一個fresh grad

見佢地都忙, ...

明白謝謝!

我講嘅不是針對科大,只係升大學之前跟阿仔討論過三大的比較。

一生苦短,捱咗幾年高中,有些學生由細谷到大,為什麼到大學還要死谷爛谷。

所以到有得簡的時候,就算我俾咗學費,他放棄科大BBA,因為當時係要谷多一年,到第二年才可以簡 QFin,點解唔直入中大,或者港大 QFin。

我哋的看法是「以有涯隨無涯,殆已」。

現實冇絕對答案,是好,還是好慘。如果冇選擇,硬食,如果有選擇,就可以細心選擇。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

講到business strategy templates ,是好基本的ABC,現在不同學院較強調創意,創新,不單單是背誦或者倒模,分析完都係要突破盲點,解決問題。

學生問好問題是好事,我如果請人,我反而會想聽吓佢哋嘅睇法及分析,一於「三句何以,問死聖人」看看他們的反應及AQ。我不是要答案,只係看看是否靠某些前人通水的模擬答案!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

呀仔有同學讀UST GB, 第一年已大喊辛苦過考IB!