用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有人話名校siblings 好着數, 完全唔駛 train ...
樓主: Gordonwong111
go

有人話名校siblings 好着數, 完全唔駛 train [複製鏈接]

回覆樓主:

請指教什麼是「n無sibling」?
父母舊生+sibling 排70%隊
n無排30%隊

n無 sibling是第三種隊?

DengCK 發表於 21-1-17 22:09
Siblings又N無會否係contradict?

我就只睇statistics.
賑面睇就是,但實情點就難確實,eg, 有兄姊入到,首先唔會係hill 幸,父母培養唔會差,咁就好似在b1學校考top 50% 咁,都唔可以hea, 仲有入唔到壓力仲大。或許sinling 加分制可能更好,但咁都是少少advantage.  
其實人地考到寸得起,雖然是難聽

有siblings 得確有著數,有少少分加,但唔代表可以考到名校,今年真係有sibling 係名校讀,細既只得waiting, 反而,無sibling 關係吓就考到入名校。

醒目開學勳章 貢獻勳章

sibling 入到,係咪真係好事?
其實個大嘅入到,係佢自己本事/緣份,到個細嘅,如果資質有段距離的話,其實都幾辛苦。
真係可以唔幫佢?唔一早train,咪又係搞着自己....

有日,老師打嚟傾上學期考試成績,我真係同細仔班主任講:
呢個仔,如果佢响其他學校,就係中上成績,但响呢度,就係中下成績,佢點努力都做得唔夠好咁
老師答:係,我都好認同
然後唔再講嗰大堆"再努力d喇" 之類嘅說話

不過,我都聽過個笑話
有個大嘅好彩抽到龍校,屋企係唔多識教嘅,到老二,當然就安心自行等註冊啦,點知阿家長無查清楚註冊時間,佢最後一日四點幾先去.... 老師無同佢註冊

所以,太hea又唔得嘅

恐龍家

小曳人 發表於 21-1-19 12:22
其實個大嘅入到,係佢自己本事/緣份,到個細嘅,如果資質有段距離的話,其實 ...
你細仔其實讀的開唔開心?會唔會同周圍同學/自家哥哥比較,自信心不足的情況出現?如果冇,其實佢EQ好高,一樣大好前途!

其實個大嘅入到,係佢自己本事/緣份,到個細嘅,如果資質有段距離的話,其實 ...

其實我識無數pair, 以sibling 關係入了同一間學校,多數大嘅啱細嘅唔啱,慘不忍睹。

lambeanmama 發表於 21-1-17 14:16
事實是sibling 舊生又真係比別人機會大少少。但機會大啲,也不等於十拿九穩。每個人都要努力的。個啲人覺得 ...

同意,在whatsapp大把人不可一世,根本完全唔洗理佢

i imagine 好考父母智慧和功力,弱個個要多d 時間幫又可能令強個個唔開心。

Lilianyu500 發表於 21-1-19 13:44

同意,在whatsapp大把人不可一世,根本完全唔洗理佢
點都好,點都會有些可以地方借鏡,放流料嗰d先驚

醒目開學勳章 貢獻勳章

b3410 發表於 21-1-19 12:46
你細仔其實讀的開唔開心?會唔會同周圍同學/自家哥哥比較,自信心不足的情況出現?如果冇,其實佢EQ好高, ...
佢係一個好易開心嘅人,但佢係無自信心,老師都發覺到,佢唔係唔得,但就係無信心
我估佢就算識得唔去比較,响呢d學校都係無可能俾到佢成功感
其實我覺得最慘嘅係,d老師成日叫錯名!又或者問:點解你無阿哥咁醒嘅?!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

MrBeast 發表於 21-1-19 13:45
i imagine 好考父母智慧和功力,弱個個要多d 時間幫又可能令強個個唔開心。
大嗰個覺得你偏心,細嗰個都覺得你偏心!
不過呢~ 我搞得掂呢兩個人仔,兩個都好痴我架!
恐龍家

香港太細、資訊太流通,充斥太把閒言閒語。

明明分數唔錯,都話某某學校不是某個級數;明明講明係私校,又話人扮國際學校.. etc 。主觀既感覺唔係咁容易改變到。何況你咁講得,即係上面5間咁 popular 既小學你小朋友入到其一啦 XD

入到心儀學校就夠啦。宜家先係第二個分站既開始,大把野谷氣。一時又要睇功課、迫佢溫習;再唔係就捉d細路一面 zoom lesson、一面偷偷地打機睇 youtube。其他人不可十世我都唔得閒理

小曳人 發表於 21-1-19 15:44
佢係一個好易開心嘅人,但佢係無自信心,老師都發覺到,佢唔係唔得,但就係無信心
我估佢就算識得唔去比較 ...
完全明白你感受,有時連自己都忍唔住想講「點解你冇家姐咁叻?」幸好,我兩個從小到大都係唔同校,可以避免起學校聽呢句說話。

老師會咁講?好差喎

回覆樓主:

sibling著數過n無係真,完全唔使train就假。樓主,花時間培養小朋友,唔好浪費時間時間在意呢啲閒言閒語。入到都要好畀心機讀呀,加油^^

N 冇sibling 又真係會輸蝕俾 old boy and old gal sibling 嘅

都識D同學係N冇sibling 連waiting都冇

咁通常你如何平衡佢哋?或者有乜好方法可以提升細佬信心?

monodad 發表於 21-1-19 17:11
都識D同學係N冇sibling 連waiting都冇
N無siblings 係指?一直唔明咩意思

即係以N冇身分考入嘅細佬妹
‹ 上一主題|下一主題