用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道,褔小,真道,應如可選擇呢?
樓主: MW148
go

播道,褔小,真道,應如可選擇呢?  

hkpapa852 發表於 21-2-16 13:36
問䫀係如果係真道揀唔到NJ,恐怕入8大既機會都好有限

我冇留意LA DSE 成績。不過對佢地公佈 IB成績既用字覺得有d矛盾
「Despite their relatively young age (they have spent only 11 years in their primary and secondary education)」

既然11年係學校既選擇,又為何公佈成績時用11年做藉口

993rs 發表於 21-2-17 12:29
我冇留意LA DSE 成績。不過對佢地公佈 IB成績既用字覺得有d矛盾
「Despite their relatively young age (t ...

以前這段衹在公布 dse 成績出現,有興趣睇多幾年,比較下用詞,可能同成績有關

993rs 發表於 21-2-17 12:29
「Despite their relatively young age (t ...

其實年年都咁講,始終細一年,會輸蝕一點

OP妮歌 發表於 21-2-17 22:40
其實年年都咁講,始終細一年,會輸蝕一點
正正就係呢個位矛盾。
既然學校都認為讀少一年構成 disadvantage,咁點解要讀少一年?sacrifice 咗一年嘅回報係咩呢?

993rs 發表於 21-2-17 23:48
正正就係呢個位矛盾。
既然學校都認為讀少一年構成 disadvantage,咁點解要讀少一年?sacrifice 咗一年嘅回 ...

學校冇話係 disadvantage 喎, 睇你點演繹,可以係 despite young age 都考得好,亦可以係因讀少一年所以成績就係咁啦。之前我也有提出過校方用詞好巧妙,十一年制度係自己定,校方應有自己立場。不過好快我就比人話我針對 logos 啦

chicken9 發表於 21-2-16 22:50
真道無可否認係好學校黎,而且亦進步緊,不過距離 IB 名校仲係有進步空間,不過性價比係高既,始終國際學校 ...

其實大家有冇理解過 IB 考試要求?平均分衹可作參考,ib兩科語文和數學有分級別,例如英文一個考母語水平,一個考 2nd language, 兩個都取最高7分,但係不同水平呀。我建議留意返每間學校公開試 trend, 真道2020 年 IB 有3位狀元當然吸引,但注意考獲40分以上衹有21%, 是近年最低,一般如整體有25% 以上有40+, 總平均分也不錯。相信去年取消了公開試,對不少學校成績都有影響。

我同意未必成績好才選 IB, 科目選擇和考試模式是重要考慮,LA必須考中文母語水平,包括文學分析,IB 要寫好多文章,core 的 extended essay 係4千字論文而 theory of knowledge 又係寫寫寫,又至少一科文一科理。或者咁講,IB 係比各方面較平均的孩子多一個選擇,如果學校提供AL and dse, AL相對適合偏文或偏理的孩子,仲有擔心 中文科的孩子。

miujoey 發表於 21-2-14 00:39
所以data. sir分析得很好, 不可以只用 dse 來評定學校成績, 因為讀IB 都係真道嘅親生仔, 所以 ib十dse入 ...
"所以 ib十dse入大學比率是有70percent以上"  - would you please share where did you get this?

Based on school reports:

"There were 150 graduates in 2019. The total percentage of graduates studyingbachelor’s and master’s degree programs from local and overseas universities was61.4%"

"There were 135 graduates in 2020. The total percentage of graduates studyingbachelor’s and master’s degree programs from local and overseas universities was 60%. "

I was wondering what is master's degree programs?  

993rs 發表於 21-2-17 23:48
正正就係呢個位矛盾。
既然學校都認為讀少一年構成 disadvantage,咁點解要讀少一年?sacrifice 咗一年嘅回 ...

又唔係話disadvantage, 細一年 都能有如此成績,我覺得ok

少一年係開校時的方向,我諗有佢原因;雖然我都會prefer12年

OP妮歌 發表於 21-2-18 10:37
又唔係話disadvantage, 細一年 都能有如此成績,我覺得ok

少一年係開校時的方向,我諗有佢原因;雖然我都 ...

聽講建校校長兩個小朋友係資優,佢覺得好多小六係操卷為升中,中小一條龍唔使操,所以11年無問題。其實我都覺得資優兒讀11年完全無問題,問題就係好多人都唔係資優,所以如果小朋友自身係叻嘅,真道好抵讀,學費平,活動多,老師又有愛心,佢有狀元都唔出奇。

但唔係好叻果d可能就辛苦d,或者話唔好介意成績,真道唔似某些名校會踢走學生,近年學校由一年級已有補底幫助有需要嘅學生,也許未來成績會好少少。同埋揀真道嘅家長大多唔係戰鬥格,唔似名校家長咁鍾意補習,唔好話名校,某些成績好嘅
ib學校包括IS,家長都好鍾意補,所以成績唔完全係學校原因。

睇成績,真道爭名校好遠,前面果個potential家長無必要比較。但前面link果個blog都好唔客觀,連真道用國內中文課本繁體版都唔知,仲有咩好講。

OP妮歌 發表於 21-2-18 10:37

少一年係開校時的方向,我諗有佢原因;雖然我都 ...

據我了解,如 dse 考生覺得未 ready,可以repeat 一年,即共12年,幾年前朋友孩子 ib班,她說其中一班dse班有一半人 repeat, ib班就要睇有冇位,因有人數上限,近年有冇改變就唔知啦。其實睇番school reports, 近兩年少了ib考生,略少於3成,唔知有冇特別原因

deco99 發表於 21-2-18 11:02
聽講建校校長兩個小朋友係資優,佢覺得好多小六係操卷為升中,中小一條龍唔使操,所以11年無問題。其實我 ...

係唔係名校,對某些家長可能重要哩。真道多年來ib成績都亮麗,但dse真的要努力。其實小學初中用類似ib的 enquiry base 學習模式銜接上 dse, 似乎冇咁理想,此情況其他學校亦有

poonseelai 發表於 21-2-18 11:43
係唔係名校,對某些家長可能重要哩。真道多年來ib成績都亮麗,但dse真的要努力。其實小學初中用類似ib的 e ...
講到重點。DSE無論如何避不開操練,而IS或者IB學習模式唔會操練,矛盾在這裏。

聽講建校校長兩個小朋友係資優,佢覺得好多小六係操卷為升中,中小一條龍唔使操,所以11年無問題。其實我 ...

同意你講法

確實㨂得呢間,家長大多唔buy操卷

其實創校校長當田應該唔係好瞭解本地學制同升學要求,當年只係一心為自己既資優孩子度身訂造一個課程。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-2-19 08:26
其實創校校長當田應該唔係好瞭解本地學制同升學要求,當年只係一心為自己既資優孩子度身訂造一個課程。 ...

百貨應百客,家長多一種選擇都唔係壞事,我自己就寧願揀真道都唔會揀好谷嘅名小

真道,谷谷哋喇,因為會敎快些和深少少。不過,老師們有敎學研究、佢哋嘅教學法很有一套敎到小朋友。未知整體,不過奧數,學校鼓勵佢哋玩,數學老師會敎下佢地,自由參賽。對中英數,佢哋喜歡的,因為教學法受落。 小學同學都有空間參加其他活動,書院就密集些,可能都係要預備公開試。

(三間也好學校,只是定位、優勢強項也不同)

poonseelai 發表於 21-2-18 00:02
學校冇話係 disadvantage 喎, 睇你點演繹,可以係 despite young age 都考得好,亦可以係因讀少一年所以 ...

點演繹都有個 hidden agenda 想話「如果讀多一年,成績會不止於此」。可能我唔係資優,睇唔透為乜要用11年做原本12年既事

不過我無意評論 LA 既教學方向,只係提提幾多個 IB 狀元未必係重點。

993rs 發表於 21-2-19 16:42
點演繹都有個 hidden agenda 想話「如果讀多一年,成績會不止於此」。可能我唔係資優,睇唔透為乜要用11年 ...

聽聞過真道其實想轉返12年,但搵唔到落台階

Macy 發表於 21-2-19 12:10
真道,谷谷哋喇,因為會敎快些和深少少。不過,老師們有敎學研究、佢哋嘅教學法很有一套敎到小朋友。未知整 ...

我唔明,有分小學,書院嗎?

993rs 發表於 21-2-19 16:42
點演繹都有個 hidden agenda 想話「如果讀多一年,成績會不止於此」。可能我唔係資優,睇唔透為乜要用11年 ...

我又認同喎, 唔知11年有什麼優勢?