用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道,褔小,真道,應如可選擇呢?
樓主: MW148
go

播道,褔小,真道,應如可選擇呢?  

回覆 cxyu841216 的帖子

之前,我曾經去過學校,眼見小朋友跟老師相處時態度,我真係有保留,再加上,我朋友接放學時見過其他同學仔,我朋友都話要多多留意自己小朋友行為。不過,語文環境及校長真係幾好。

HappyCheerBaby 發表於 21-1-21 19:11
回覆 cxyu841216 的帖子

之前,我曾經去過學校,眼見小朋友跟老師相處時態度,我真係有保留,再加上,我朋 ...

你不如講實在d親眼見到/你朋友見到乜行為。

而家咁樣對學校都好唔公平

蓮蓉包 發表於 21-1-19 14:36
據學校早期公佈:播道2020年dse成績, 有一名探花取得五科五星星、兩科五星、一科五;學生於四科核心科目考 ...

謝謝分享
以此推算2020年主科4+高於48%
雖低於2019年56% 仍屬B1C水平

2020年 最低推算 (全港 x 1+X%)
中文4+ 44.4% (31.7% x 140%)
英文4+ 62.3% (28.3% x 220%)
數學4+ 43.0% (39.1% x 110%)
通識4+ 42.7% (30.5% x 140%)
主科4+ 48.1%
X = 40%/ 120%/ 10%/ 40%

Poyau 發表於 21-1-23 19:12
謝謝分享
以此推算2020年主科4+高於48%
雖低於2019年56% 仍屬B1C水平

這資料在何處見到呢?

MW148 發表於 21-1-23 23:49
這資料在何處見到呢?

據31樓分享推算

Poyau 發表於 21-1-24 01:29
據31樓分享推算

你哋好利害
謝謝

近來不停聽播道&真道校長講座…2間都係講明Happy school, 讓小朋友有發展的空間,不只是學術……… 感覺上兩間都係一個好學校

MW148 發表於 21-1-24 10:03
你哋好利害
謝謝

播道校長有講過...學校唔係happy school

HelloKitty0914 發表於 21-1-25 03:26
播道校長有講過...學校唔係happy school

校長所講係快樂地學習,對嗎(emoji)

呢三間都有offer,小朋友好叻。應該都有優才offer吧?又要教學活動,又想公開試成績好,又想有IB可選,不難揀呀

好巧恰,我小朋友也是有這三間offer,但真道我冇去註冊,因為唔想日後經歷被分IB或DSE。

momeihei 發表於 21-1-25 19:54
好巧恰,我小朋友也是有這三間offer,但真道我冇去註冊,因為唔想日後經歷被分IB或DSE。 ...

你有決定未?

未决定到,十五十六

真道可以開個Talk 給已註冊學生的家長校簡介會, 一定有助家長更 like
- 可以避免誤解 (其實學校是超好)
- 最爆:
1)可以有人話用簡體字, 但其實學校是重視繁體, 重視中文修養, 中文老師們有料
2) 學校偏向活動教學為主, 但疫情, 少咗, 但學校是重思維訓練
3) 學校重視英文, 但有人話中小, 又無了解學校按科作教學語言, 上到高小和書院, 很多科是英文為教學語言
4) 學校與書院, 清晰分開, 有三位NET teachers, 英文老師出身也是專教英文,全英敎英文
5) 學校與書院的學生, 學習氣氛良好
6)數學有佢一套教法,學生都幾易掌握,深深地。多學生會考奧數
7)誤解二分法 :IB 和 DSE 中,較優秀成績才可以揀IB, 但係有優秀成績也會保持 揀 DSE, 即係以學生為本,有自己選擇

Macy 發表於 21-2-4 22:53
真道可以開個Talk 給已註冊學生的家長校簡介會, 一定有助家長更 like
- 可以避免誤解 (其實學校是超好)
-  ...
所謂分班誤解,你繞咗個大圈都解釋唔到。
IBDP班可修讀人數有限,想報讀人數多於學額時,學校如何決定誰能入讀?

官方答案九成都係話選合適既人,但何為適合?有咩條件先叫適合?

到不如好似CKY咁,考IGCSE達唔到某成績就無得讀IBDP,唔好扮公平公正。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-2-11 12:37
所謂分班誤解,你繞咗個大圈都解釋唔到。
IBDP班可修讀人數有限,想報讀人數多於學額時,學校如何決定誰能 ...

適合既人,最後好大機會又係按成績來定,始終學校賣點係 IB 課程成績好,咁一定揀學術好既學生去讀

真道,已註冊的,大約三月有講座,當然視乎疫情。
讀緊的家長,都話IB 係勁㗎,老師們很用心和專業。 DSE 的老師也很好,希望DSE 勁番。

學校好願意投資喺學生身上。

香港華人基督教聯會真道書院應屆考生,在今屆國際文憑試(IB Diploma)中再創下佳績,其中三位同學考獲滿分45分,勇奪狀元。整體成績方面,該校今屆考生平均分為37.1分,高於國際水平之29.91分;考獲40分或以上的同學為21.1%,35分或以上為78.94%,27分或以上為100%,各項數據均遠高於全球水平。

考獲滿分45分的同學包括周信恩、李俊諾、盧珮絃,三位將修讀香港中文大學醫學院(內外全科醫學士)課程;考獲44分的同學為陳傲齊,將修讀香港大學李嘉誠醫學院(內外全科醫學士)課程;考獲43分的同學為李皙,將修讀香港中文大學醫學院(內外全科醫學士)課程。

至於香港中學文憑試(DSE)方面,真道書院考生同樣考獲理想成績,整體及格率(2級或以上)為92.8%,大部分科目的成績皆高於全港平均成績,當中有歷史科及視覺藝術科及格率達100%。以最佳五科計算,同學最佳成績達27分。

基督教週報

Macy 發表於 21-2-11 21:04
真道,已註冊的,大約三月有講座,當然視乎疫情。
讀緊的家長,都話IB 係勁㗎,老師們很用心和專業。 DSE  ...

所以data. sir分析得很好, 不可以只用 dse 來評定學校成績, 因為讀IB 都係真道嘅親生仔, 所以 ib十dse入大學比率是有70percent以上, 絕對不是坊間說的band2

香港華人基督教聯會真道書院應屆考生,在今屆國際文憑試(IB Diploma)中再創下佳績,其中三位同學考獲滿分45分,勇奪狀元。整體成績方面,該校今屆考生平均分為37.1分,高於國際水平之29.91分;考獲40分或以上的同學為21.1%,35分或以上為78.94%,27分或以上為100%,各項數據均遠高於全球水平。

考獲滿分45分的同學包括周信恩、李俊諾、盧珮絃,三位將修讀香港中文大學醫學院(內外全科醫學士)課程;考獲44分的同學為陳傲齊,將修讀香港大學李嘉誠醫學院(內外全科醫學士)課程;考獲43分的同學為李皙,將修讀香港中文大學醫學院(內外全科醫學士)課程。

至於香港中學文憑試(DSE)方面,真道書院考生同樣考獲理想成績,整體及格率(2級或以上)為92.8%,大部分科目的成績皆高於全港平均成績,當中有歷史科及視覺藝術科及格率達100%。以最佳五科計算,同學最佳成績達27分。

基督教週報

真道 2019/20。IB有三位狀元,同 DBS 一樣。真道,當中有約五位入讀醫學院。
真道,謙遜,並無大做新聞。
校內非常十分欣賞每位同學的努力。
學費平宜,資源用返係每一位學生身上。
重視基督教敎育。

是一間隱世名校!