用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才 vs APS/SFA
樓主: corncornbb
go

優才 vs APS/SFA

DengCK 發表於 21-1-16 23:29
其實神校不是人人適合,所以也無需年年插班插到入為止(也影響小孩對學校的歸屬感),最重要是找間不錯又 ...
唔好意思可能我只講了一個方面,另外一個方面就係,進取的心。
朋友之前都屬於進取,不過之後放棄,雖然佢搵到心儀的學校,不過也有一些可惜,因為佢囡囡其實都算叻。

所以如果父母小朋友都有心更上一層樓,就去打木人巷

學校主要是適合,小朋友能力,家長期望,家庭配合等等。

b3410 發表於 21-1-17 12:09
朋友之前都屬於進取,不過之後放棄,雖然佢 ...

入了神校是否更上一層樓呢。人生是多了一個identity,但值不值咁樣爭取法?可能我個人較hea啦。講真,到出來做野幾年不是fresh grad都無人會理你邊間中學。

反而一個人工作表現好時,d人就會想問佢係邊間睇下邊間學校教到咁叻。

corncornbb 發表於 21-1-16 18:17
男仔,性格主動開朗,上堂喜歡舉手發問,學術/音樂都可以。優才小班,有呈分可外闖,私校40人一班,但學術 ...

優才

b3410 發表於 21-1-17 12:09
朋友之前都屬於進取,不過之後放棄,雖然佢 ...

木人巷
見到呢3個字都驚

除非全家人 鬥心強大 唔停得

lovebb2 發表於 21-1-17 12:40
木人巷
見到呢3個字都驚
有人覺得驚,也有人覺得有挑戰性,所以話大家搵最適合的。

DengCK 發表於 21-1-17 12:12
入了神校是否更上一層樓呢。人生是多了一個identity,但值不值咁樣爭取法?可能我個人較hea啦。講真,到出 ...
當然不是只爲了一個identity

learning experience and exposure 還是有好大分別囉

b3410 發表於 21-1-16 22:46
如果還有心外闖,不用揀優才。
揀得就要準備一直讀落去。
朋友個女考小一,之前一直最心儀DGJS,不過2nd in ...
really? 我上過兩堂,第二堂頂唔順做逃學威龍,不過都好多年前嘅事

其實好多一條龍都有一幫把龍校當APS/SFA讀的家長呀。讀的top嘅學生好叻嘅,學術和體藝都非常了得。你當有進取心的家庭入了龍校就會收手嗎?

感謝大家的回覆!

MrBeast 發表於 21-1-18 09:40
really? 我上過兩堂,第二堂頂唔順做逃學威龍,不過都好多年前嘅事
所以話你唔適合讀