用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 香港校際朗誦節
樓主: pckpck
go

香港校際朗誦節  

sailormercury 發表於 21-2-9 12:59
以往比賽評判都會公佈冠亞季係邊個,點解網上查閱反而只講分數又唔講係邊個
...

會有㗎,不過係幾個月後....

你現在也可以上網check對上三屆,每一場的冠亞季軍

熊貓BB 發表於 21-2-9 10:42
如果評判俾2個89(最高),當場便會考慮誰較好,然後把分數拉番開,改高/低其中一個,唔會俾2個同樣冠軍分 ...

原來係咁。老師還未回覆電郵,而我們學校又已經放假,可能要待復課取得實體分紙才知道了。

等到頸都長晒

熊貓BB 發表於 21-2-9 13:55
會有㗎,不過係幾個月後....

你現在也可以上網check對上三屆,每一場的冠亞季軍

請問邊度睇到?

回覆 grassyy 的帖子

https://www.hksmsa.org.hk/en/abo ... estival-statistics/

no winner's list for 72th speech festival yet(the current one).
You can see winner's list if you click '71th' or '70th speech festival'.

熊貓BB 發表於 21-2-9 18:50

https://www.hksmsa.org.hk/en/about-hksmsa/past-winners-and-festival-statistics/ ...

Thanks

想請問我個仔張評分係A (榮譽), 而冠軍係90分,亞軍8x 分,打電話俾學校,學校話如果攞獎,張分紙會寫低,但係佢張分紙又冇話佢有奬,咁即係點? btw 佢讀K2. Thanks a lot!

GeorgeWa 發表於 21-2-10 07:52
想請問我個仔張評分係A (榮譽), 而冠軍係90分,亞軍8x 分,打電話俾學校,學校話如果攞獎,張分紙會寫低, ...

一般幼兒項目用grade出成績就唔會有分,沒有冠亞季之分!中小大學組別才有分就唔會有Grade,設冠亞季

想請問我個仔張評分係A (榮譽), 而冠軍係90分,亞軍8x 分,打電話俾學校,學校話如果攞獎,張分紙會寫低, ...

幼兒獨誦(普通話或廣東話)沒有分數沒有名次,只有A至D。如果你在協會網頁見到你那埸幼兒獨誦冠軍 及亞軍分數,咁應該協會攪錯...

Thx a lot!

熊貓BB 發表於 21-2-10 09:31
幼兒獨誦(普通話或廣東話)沒有分數沒有名次,只有A至D。如果你在協會網頁見到你那埸幼兒獨誦冠軍 及亞軍 ...

請問知唔知優良的得獎人數是否好多?算唔算豬肉獎?

suetsuet123 發表於 21-2-10 18:27
請問知唔知優良的得獎人數是否好多?算唔算豬肉獎?

當年亞女果場,有55人參加,有7人取榮譽(A), 之後大部份人都應該係優良(B)。以前如果面對面比賽, K3夠膽出場朗誦全篇,其實已經好叻,不要計較是不是豬肉獎,幼兒需要鼓勵。

繼續參加慢慢進步,加油!

熊貓BB 發表於 21-2-10 19:38
當年亞女果場,有55人參加,有7人取榮譽(A), 之後大部份人都應該係優良(B)。以前如果面對面比賽, K3夠膽 ...

因為諗緊放入pro folio 去叩門有冇用

suetsuet123 發表於 21-2-10 21:33

榮譽才有用
拎住兩三個應該令人眼前一亮...

熊貓BB 發表於 21-2-9 18:50

https://www.hksmsa.org.hk/en/about-hksmsa/past-winners-and-festival-statistics/ ...

謝謝

如果英文朗誦5-6歲組先會有冠亞季之分....粵/普通話只分A-D

suetsuet123 發表於 21-2-10 21:33

應該可以放入Profolio...我上年普通話+兩首英文朗誦都有放...對叩門唔知係咪叫有用.......最後都叩到幾間女校...

5-7歲係幼稚園組.為什麼會有兩首英詩?

littlechen 發表於 21-2-12 13:07
5-7歲係幼稚園組.為什麼會有兩首英詩?

5-6歲組....有Verse(N1) / Prose(N139)
唔一定幼稚園...計歲數...6歲有機會小一

請問你地小朋友(小學)果組有幾多個參賽者?以前實體賽係大約60人分兩個時段比賽。今年我見我女果組得30個人,唔知佢地係咪佢果組特別少人,定係都其實都係有兩個分組大約60人比賽呢?