用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 求分享:請問LH 細b係咪真係會讀得好辛苦? ...
go

求分享:請問LH 細b係咪真係會讀得好辛苦?

朋友話細b讀LH會跟得好辛苦,而且升小通常麻麻地,有冇用家可以分享吓

最重要係你覺得自己個仔能否跟上學習進度喔。我自己覺得幼稚園repeat 1年不如小學repeat 喔, 到時如果升小考得麻麻,可以再試多一次,好過幼稚園repeat。

回覆樓主:

我大女果屆有女細b好smart, 有印象攞過學業獎,最後自己考入band1女龍校。

其實我覺得辛唔辛苦係指家長那方,小朋友潛力無限,眼見LH大细b個個讀得好開心,相反家長如對升小有要求,細b家長付出嘅一定比大b多。

回覆樓主:

不能一概而論,細b能否跟上進度好睇小朋友(天資)及家長(後天的支援或跟進)。今年拍片代替first int, 睇片見過有細B的表現十分出眾,明顯小朋友父母放了很多心機培育小朋友。

meteorapple 發表於 21-1-15 09:16
最重要係你覺得自己個仔能否跟上學習進度喔。我自己覺得幼稚園repeat 1年不如小學repeat 喔, 到時如果升小 ...

今個星期收到waiting call ,黎緊會入讀LH,因為係10月細B女仔,所以有啲不安,一直唔想做超大B就係唔想而家嘥咗repeat嘅機會,不過有朋友話如果我揀咗入去讀會好辛苦,所以我想知會辛苦到咩程度當然我都會試咗先

a_bah0704 發表於 21-1-15 12:41
我大女果屆有女細b好smart, 有印象攞過學業獎,最後自己考入band1女龍校。

其實我覺得辛唔辛苦係指家長那 ...

我最想知學校對細B係咪都會照顧啲?始終有啲小朋友相距一年,程度都會爭啲

咁你同屆個細B真係好叻叻呀不過我都明白好多時除咗睇天資,都要睇父母放幾多心機去教!

請問係咪都要外補好多?單靠學校教嘅唔夠考小學?

wg_ann 發表於 21-1-15 13:00
不能一概而論,細b能否跟上進度好睇小朋友(天資)及家長(後天的支援或跟進)。今年拍片代替first int, 睇 ...

係呀,我都識人11月b,但完全唔似咁細個,而且無論講嘢定係大小肌肉都好叻叻所以我都覺得唔應該埋沒細B嘅能力!
不過個個都話細B考小學好輸蝕,唔知情況有幾嚴重

i_love_leibb 發表於 21-1-15 13:16
我最想知學校對細B係咪都會照顧啲?始終有啲小朋友相距一年,程度都會爭啲

咁你同屆個細B真係好 ...

我囡係超大B,所以唔清楚對細b有冇特別照顧。

我有"外補",所謂嘅外補不是針對學術而是針對考小一需要,因我當時對大囡期望比較高,加上我囡很外向乜都肯試肯學肯做,所以的確有參加很多校外活動。單靠LH當然夠考小學,例如你舊post提過那幾間,對LH學生真的不太難。

i_love_leibb 發表於 21-1-15 13:18
係呀,我都識人11月b,但完全唔似咁細個,而且無論講嘢定係大小肌肉都好叻叻所以我都覺得唔應該 ...

考小一细b一定係有d輸蝕,唔係話细b一定唔夠叻,只係有比佢年纪大先天條件好d嘅競爭者esp 大b 及超大b,學位數目有限,如有期望細b家長付出嘅努力一定需要多d。呢樣就係我一早決定做超大b嘅原因。

但呢幾年出生率低咗,情況可能比我大囡果代出生率高加有雙非好d!

a_bah0704 發表於 21-1-15 13:30

我囡係超大B,所以唔清楚對細b有冇特別照顧。

多謝你解答我疑慮呀!因我朋友講到乜科都要補,嚇親我......因為我想課餘時間同佢玩多d興趣班,佢鍾意跳舞、畫畫,又鍾意扮鬼扮馬,我想帶佢學跳舞同埋話劇之類,佢應該會好開心。

咁我想請教下係咪都要參加啲面試班好啲?

i_love_leibb 發表於 21-1-15 14:08
多謝你解答我疑慮呀!因我朋友講到乜科都要補,嚇親我......因為我想課餘時間同佢玩多d興趣班,佢 ...

玩Drama好,我囡都有參加類似的,對增加小朋友有自信心好有用!

LH有面試班已經足夠,但如你對小學有要求咁可以再報,但一定揾有口碑的老師,否則浪費時間。

回覆樓主:

先入LH照讀K1,然後下一年無壓力地以超大身份報心儀神幼/名半龍校,考到就走重讀K1,考唔到可繼續原校升。

細B讀K1一定辛苦,要追大B一年既野,唔辛苦就呃你。所以下年以大B身份揾間神幼重讀K1仲好,今年入K1當N班玩玩

回覆樓主:

細B仲要追到小學,先見到差距少D。你要辛苦追人地至少4-5年,去到小學才能有成效。升小人地都会考慮年紀大小的。
細B超叻係有,那你看看自己小朋友是否各方面表現現在都真係超前大B?如否,就必定辛苦追上去。
既然現在要咁辛苦地追,何必呢?不如下一年比佢重讀K1,你和小朋友都會輕鬆好多。
遲一年畢業又如何?有什麼壞處?想不出。為何要辛苦自己和小朋友?

名幼入面個個家長都緊張小朋友,人地都一齊向前跑緊,同學都唔係流的。真心建議下午大B再讀更心儀幼稚園的K1,會輕鬆又開心。

thinant 發表於 21-1-15 15:49

完全唔覺細B讀K1好辛苦
老師仲話佢比同齡小朋友叻
俾心機栽培吧

回覆樓主:

若人地小朋友本身亦好叻,又是大B,其父母一样好心機栽培,事實就係有距離,年紀在K係有差異。

當然不否認有些細B係勁叻勁超班,咁就要問返父母自己对小朋友的觀察了。如果係咁有信心,當然讀乜都無問題了。

如果係叻的小朋友兼又係大B,實會係讀得輕鬆好多。

a_bah0704 發表於 21-1-15 14:15
玩Drama好,我囡都有參加類似的,對增加小朋友有自信心好有用!

LH有面試班已經足夠,但如你對小學有要求 ...

我最想呀女keep住樂天開朗性格,而家疫情少左見人,又無得面授,希望遲d可以幫佢報多d嘢玩!我都好想佢係幼兒時期建立多d自信,終身受用。

我諗我對小學要求唔算好高,咁我都放心係LH讀我都會好好加油

thinant 發表於 21-1-15 16:03

細B仲要追到小學,先見到差距少D。你要辛苦追人地至少4-5年,去 ...

我都知道會有差距不過都想試吓一年先,睇下情況點再決定,想知道呀女其實應唔應付到,我老公唔太想呀女做超大b,所以盡量都唔會,我自己就好想下年再試培正k1,不過都未知點

myhappylife 發表於 21-1-15 17:38

完全唔覺細B讀K1好辛苦

多謝你鼓勵!我會比心機!其實今年考k比上年考n多左offer選擇已經好開心↖(^ω^)↗
想問小朋友本身性格點㗎?平時點培養小朋友?

thinant 發表於 21-1-15 15:49

多謝你意見

神幼我成日覺得好難入
同埋實際神幼有邊幾間?

回覆 i_love_leibb 的帖子

咁快收到waiting call? 8月中打後嘅B唔係唔in住咩?