用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 cckg vs SPK
樓主: patsm
go

cckg vs SPK  

如果一心想入DGJS,就去CCKG

囡囡讀SPK,又可以考到CCKG的話,應該都非常叻女。
家長的話,小朋友讀SPK,也要去考CCKG,應該屬於勇於挑戰,唔會輕易放棄的虎媽

做好叩門/插班的心理準備,盡力去試。

b3410 發表於 21-1-22 23:03
如果一心想入DGJS,就去CCKG

囡囡讀SPK,又可以考到CCKG的話,應該都非常叻女。

內心好爭扎,仲去唔去interview好?唔去乜都唔使唸

回覆 patsm 的帖子

若果早的話可以問下你今年interview考什麼?

回覆樓主:

我28/1

spk vs cckgspcs vs dgjs

they are not the same level.

回覆樓主:

不過今年DGJS 收CCKG學生很少,可能真的留SPK再考DGJS更好

回覆 patsm 的帖子

我29/1

不需要太擔心面試日期同時間。因為佢哋會分開一月女孩子同返其他一月女孩子,一月男孩子同返一月男孩子。  所以其實幾公平,同返同齡比較。  當年我囡囡面試八個女孩子都是同一個月份。

回覆 summersnow607 的帖子

多謝意見。但今年不在學校interview,改在Chris Church,同埋要自已帶書,唔知會點考小朋友

今年cckg 多人報名嗎?知唔知會in 幾多日?

回覆 fongyu1122 的帖子

唔知多唔多。我諗最少interview左5日。

回覆 YHLWYS 的帖子

Thanks😃5日應該好多人apply .

回覆 fongyu1122 的帖子

多人報,所以都係試試。可能疫情,今年interview好似無咩羣組討論。

回覆樓主:

而且今年全程15分鐘對答加小朋友講故事,感覺好似個個人都差唔多咁。
我考29/1

回覆樓主:

無玩具冇遊戲玩

如果你N無, CCKG未必幫到手, 近年CCKG上DG的人數的確少了; 同時, 識一個朋友仔讀SPK今年剛考獲DG, 勸樓主還是小心選擇.

回覆樓主:

你們的意見很好,而且CCKG未出result,應該很大机會留SPK

回覆樓主:

但得都想了解一下cckg教學、老師愛心如何?

我囝仔現讀緊SPK,如果好彩考到CCKG的話,大家又會點揀?因為男仔喺SPK冇得升上小學,都要出公海再考過P1。謝謝各位幫忙比啲意見,唔該晒🙏
BTW,想請問有冇家長知道CCKG在疫情下怎樣教學?有冇zoom class/ video 和上堂密度如何?學校有否協助小朋友考小學?Thank you

回覆 analiza 的帖子

要小朋友自己講個故事。。。但我小朋友没有因為老師指著書中的文字想佢讀出來,但佢未懂。
跟著只係老師問佢書的圖畫。