用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 cckg vs SPK
樓主: patsm
go

cckg vs SPK  

回覆 YHLWYS 的帖子

我仔仔都係講老師指出的圖片... 看得出他都好緊張😓 但好彩對老師的問題都有回應

回覆樓主:

大家係幾月b??
我係July boy
個時我個仔可以自己簡單講個故事出來,老師中途會就個story簡單問答

我仔係12月大B 除咗問故事書,老師同仔聊好多個日常話題,問得好細節好仔細

回覆樓主:

我小朋友係七月,要成本書讀哂,問少少書內圖畫及個人問答

Missmeeow 發表於 21-2-3 23:22
我仔係12月大B 除咗問故事書,老師同仔聊好多個日常話題,問得好細節好仔細
...

16年12月可申請嗎?
我見一定係2017年先可以

回覆樓主:

今年可以16年12月申請,往年不可

回覆 analiza 的帖子

我小朋友10月B。Interview時無自己講故事。

回覆樓主:

咁老師有好多時間問野

回覆 patsm 的帖子

多數老師問。問下故事書的圖畫。小朋友都有答。但未做到自己講個故事。
但我個人覺得小朋友已做得好好。

你哋interview 時校長有冇過嚟傾幾句?我仔in嗰陣時有,但校長又好似冇去隔離啲小朋友度傾

Iamjojojo 發表於 21-2-4 17:04
你哋interview 時校長有冇過嚟傾幾句?我仔in嗰陣時有,但校長又好似冇去隔離啲小朋友度傾 ...
請問邊位係校長?😓 我只見到華人老師同一位好似係Father的老先生

回覆 Missmeeow 的帖子

對,就係嗰位牧師,原來佢應該係校監先啱,而家CCKG冇校長?? 搵唔到資料

wscyeung 發表於 21-2-3 00:22
我囝仔現讀緊SPK,如果好彩考到CCKG的話,大家又會點揀?因為男仔喺SPK冇得升上小學,都要出公海再考過P1。 ...

請教咩原因男仔會揀spk讀?

回覆 Iamjojojo 的帖子

有校長,是華人。

回覆樓主:

我都唔知邊個係校長tim...不過全程有人行來行去好似係俾緊分

老師冇叫我小朋友跟住本書讀 只係叫介紹下本書 再問書既問題
仲有問日常生活問題

回覆 wingkiukiu 的帖子

因為我覺得SPK校風好,注重德育教育和感覺SPK學生和家長都很有禮,而且有個細妹跟尾,所以希望囝仔入先可以幫到少少

My younger girl tried CCKG and failed many years ago.  We stayed at SPK at that time.  At that time, CCKG principal was Mrs Fieldings.  My younger daughter already in secondary school now.  

I want to say ... at that time, CCKG has over 20 girls got offer to DGJS.  SPK & SPN also got over 20++ girls to DGJS.  Therefore, my girl got offer from SPK to DGJS.  

However, recent years CCKG girls to DGJS are quite low and no background is even harder.  SPK & SPN I heard also low due to DGJS’ new headmistress.  However, if I were you, I shall stay at SPK.  You shall at least guarantee a SPCS offer.

Monghar 發表於 21-2-22 01:35
My younger girl tried CCKG and failed many years ago.  We stayed at SPK at that time.  At that time, ...

thank you for share!

回覆樓主:

我唸我努力教好女女去考DGJS可能更好,裝備好自己同女女,無論最後入唔入到DG,她也畢生受用