用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 East Doncaster Secondary School
go

[澳紐] East Doncaster Secondary School [複製鏈接]

請問有冇小朋友係尼間中學讀書?尼間係Melbourne.,但見冇乜人討論過,但我想幫阿女申請尼間中學,如大家有小朋友讀緊既話,可否比d意見我,謝謝
   2    0    0    0

見到官方網頁有簡體字 就知呢間政府學校D同學中文很好。

回覆 wsl05 的帖子

呢間學校喺我屋企附近,環境設施不錯,勁多華人,所以成績以公校而言中上。好多朋友仔女讀呢間學校,評價參差。你哋本身係公民住喺Melbourne 嗎?如果唔係,點解唔送個女讀私校呢?既然出得國就揀間好啲。(非喜勿插)

回覆 Andrewbaby 的帖子

多謝你回覆!首先,阿女想出國升學,但我預算有限,我知私校係公校既一倍價錢,所以為了滿足阿女,又要符合預算,所以只好選公校!同時,我都發現成績較好既公校都多華人,如box hill, balwyn等至於East Doncaster我就唔清楚,所以上黎一問!咁想問下有冇d公校成績不錯,又少華人?謝謝你

回覆 健次郎朋友 的帖子

Wakaka,我女可以去到學中文了

回覆 wsl05 的帖子

咁你去bettereducation.com.au 睇吓,應該有你要嘅資料

wsl05 發表於 21-1-20 00:07

多謝你回覆!首先,阿女想出國升學,但我預算有限,我知私校係公校既一倍價錢,所 ...

如果因為budget 問題,不如叫阿女讀一年foundation 後直上大學,仲快靚正!

多謝你回覆!首先,阿女想出國升學,但我預算有限,我知私校係公校既一倍價錢,所 ...

唔多華人,但多其他亞裔人士如南亞、越南、柬浦寨又OK 嗎?

回覆 Activehealth 的帖子

你有好介紹?請給予我寶貴意見,謝

Activehealth 發表於 21-1-20 10:49
如果因為budget 問題,不如叫阿女讀一年foundation 後直上大學,仲快靚正!
但阿女現讀中三,佢想早點適應,所以愈快走愈好,應未必等到中五

我都有上去睇過,想用家或認識此校既人既意見

公校Balywn High成績係好好,但當然成績好嘅亦非常多華人,亦唔易入,連本區生都未必入到。印象中,East Doncaster College都成績唔錯,公校排位都可以,Doncaster多華人,當然一定有一定比例嘅華人學生啦,要有成績一定有唔少華人學生,連HSBC都有branch係Doncaster~~~

mcl203 發表於 21-1-20 21:22
公校Balywn High成績係好好,但當然成績好嘅亦非常多華人,亦唔易入,連本區生都未必入到。印象中,East D ...
明既!都好難兩全其美!即成績好同時又較少華人!咁我照申請East先啦,而Balwyn 只收year 10或以上,加上難入,所以都打消左念頭,如East 唔得,可能再睇埋Blackburn ,不過此校又係好少人討論,所以都係估估下

* Mount Waverley Secondary College * , 是本地人嗎?

wsl05 發表於 21-1-14 22:52
請問有冇小朋友係尼間中學讀書?尼間係Melbourne.,但見冇乜人討論過,但我想幫阿女申請尼間中學,如大家有 ...
以前就唔出名,好近我屋企,不過而家幾好的,I MEAN RATING,佢地搞到好TOP.我以前住EAST DONCASTER但係BALWYN NORTH讀,因個間公立出名...
Macus Ma Ma

wsl05 發表於 21-1-20 13:00
回覆 Activehealth 的帖子

你有好介紹?請給予我寶貴意見,謝
私校也有間平民啲的,在BOX HILL 是女校.我女讀呢間,多鬼...幾好架...一年比AROUND AUD5000
Macus Ma Ma

回覆 Macusmama 的帖子

你地本身住墨爾本?公校一年都要100000hkd,私要200000!所以最後選了East,亦收到offer!等到開關,就過去讀了

Macusmama 發表於 21-4-12 14:55
以前就唔出名,好近我屋企,不過而家幾好的,I MEAN RATING,佢地搞到好TOP.我以前住EAST DONCASTER但係BALWYN  ...
太好了!希望阿女過去讀得開心啦。

wsl05 發表於 21-4-15 23:41
太好了!希望阿女過去讀得開心啦。

想請教你怎樣申請,自己申請定agent幫手,boarding 學校會協助嗎?謝謝

Zebraa 發表於 21-4-19 07:20
想請教你怎樣申請,自己申請定agent幫手,boarding 學校會協助嗎?謝謝
EAST DONCASTER COLLEGE係公立學,我想呢間唔知會唔會收OVERSEA STUDENT...我只知BALWYN HIGH SCHOOL 收,你住附近,基本佢都收,不過睇彩數,太多人想入呢間了,在我們年代己出名,甘我的同學的姨生姪子又係呢間...仲有公立KEW HIGH也出名的...
如私立,應會提供HOMESTAY 資料但唔知會唔會幫你申請了.BOARDING SCHOOL真係好貴的私立,好似MLC,CARRIE等...

Macus Ma Ma
‹ 上一主題|下一主題