用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華書院(男)面試再改期
樓主: joycechanwy
go

英華書院(男)面試再改期  

joycechanwy 發表於 21-2-7 16:17
回覆 piglet0529 的帖子

希望早啲啦,咁呈三就不用咁大壓力其實英華吾單對單in真係可以擇到合適嘅 ...

今年有無2nd in?

回覆 奇奇媽媽 的帖子

沒有second in

回覆 wishwong 的帖子

好似大約1500份,全in

回覆 joycechanwy 的帖子

呢兩日係一次過又group in, 加埋問individual 問題,只係四個學生坐埋一齊

回覆 Heihomami 的帖子

我小朋友係五人一組,佢話小組同問些簡單問題。另外見到有考生試波。

希望早啲啦,咁呈三就不用咁大壓力其實英華吾單對單in真係可以擇到合適嘅 ...
英華是傳統名校, 他自有一套準則選擇合適的人。

利申: 兩子曾有幸面試。

不是全IN, 有申請者沒有的見

看門口架勢,兩天應該有in超過2000人。

醒目開學勳章

HM168 發表於 21-2-7 17:20

不是全IN, 有申請者沒有的見

但那麼多人,沒見的是band2嗎?

之前簡介會話只要符合最低要求,就可以面試。宜家取消二面,吾知有無改到呢

同意。 希望可以早些上岸💪🏻💪🏻

Heihomami 發表於 21-2-7 16:56

呢兩日係一次過又group in, 加埋問individual 問題,只係四個學生坐埋一齊 ...
我嗰組冇問個人問題,都係圍繞文章問。

我哋都係。

全部都要試波嗎?

反而仔仔話中文沒有個人問題,英文沒有問文章問題反而用英文問了個人問題

真係想知千幾二千人點揀幾十個出嚟

今日去到真係好熱鬧,已知道佢地係達到要求就會安排面試,不過都比想像中多好多人。我問啊仔見完,形式大致都係一樣,其中讀英文文章佢話有4段去讀,但朋友個仔話佢份文章只係得1段,6行都無,但大家既時限都係1樣。其實真心想請教下係咁多人面試情況下,用咁流水作業方式加上似乎又唔係咁一致既考核質量,係咪真係好客觀可以選到佢地認為岩既人選。

回覆樓主:

我聽仔講話佢讀果篇係成篇閱讀理解甘長,都有同組學生唔夠時間讀成篇英文,原來有同學只讀一段?相差甘遠?

醒目開學勳章

smartlonglong 發表於 21-2-7 23:56
我聽仔講話佢讀果篇係成篇閱讀理解甘長,都有同組學生唔夠時間讀成篇英文,原來有同學只讀一段?相差甘遠? ...

我仔果組有多人唔識答中文閱讀理解

回覆 chunchunchau926 的帖子

其實好多學校都過千人報全in. 有得實體面試已經比嗰啲只/ 部份交video 學校好,至少唔係考家長電腦技術同學生唱獨腳戲經驗