用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 King's College London (KCL)
go

[英國] King's College London (KCL)   [複製鏈接]

醒目開學勳章

有條件收咗阿女讀 Chem with Biomedicine, 但我對此校冇太多認識,只知排名好似唔錯,其他嘅都唔多知,有冇 jm 仔女讀緊?學校環境如何?香港留學生多唔多?可否分享你們嘅見聞,謝謝
   23    0    1    0

想請問這科要面試嗎?thx

醒目開學勳章

lakesilver 發表於 21-1-14 14:26
想請問這科要面試嗎?thx

阿女話無,申請表 + 學內成績 + 封自蔫信,之後經學校交

lola2008 發表於 21-1-14 09:50
有條件收咗阿女讀 Chem with Biomedicine, 但我對此校冇太多認識,只知排名好似唔錯,其他嘅都唔多知,有冇 ...
我囝囝都剛剛收到KCL的CO, 請問有冇家長可以分享這間大學的好和吾好的地方, 尢其是宿舍安排, 同埋有冇學校飯堂等等。  Many thx.

lola2008 發表於 21-1-14 17:53
阿女話無,申請表 + 學內成績 + 封自蔫信,之後經學校交

謝謝分享!

chuchuma 發表於 21-1-15 02:28
我囝囝都剛剛收到KCL的CO, 請問有冇家長可以分享這間大學的好和吾好的地方, 尢其是宿舍安排, 同埋有冇學校 ...

我都想知,雖然未有offer

chuchuma 發表於 21-1-15 02:28
我囝囝都剛剛收到KCL的CO, 請問有冇家長可以分享這間大學的好和吾好的地方, 尢其是宿舍安排, 同埋有冇學校 ...
https://halls.london.ac.uk/

hyngok 發表於 21-1-15 16:16
我都想知,雖然未有offer
個個Halls有唔同特色,例如Eleanor有套房,但係要自己煮食。College Hall就唔一定分配到單人房。自己慢慢睇。

王家爸爸 發表於 21-1-15 18:24
個個Halls有唔同特色,例如Eleanor有套房,但係要自己煮食。College Hall就唔一定分配到單人房。自己慢慢睇 ...

thx

回覆 王家爸爸 的帖子

Thanks for your sharing.

我女兒前年入kcl的,有不少香港學生讀。
kcl是一間非常好的大學,10多個諾貝爾獎得主
女兒打算今年九月報讀明年kcl的master's degree(法律)
宿舍分布得很散,女兒第一年申請的宿舍離學校坐巴士要20分鐘左右,環境很好,管理也很好,獨立洗手間,每間有6-8間房,共用廚房。
一般只有第一年有宿舍分配,可自行在網上選和訂,第二/三年基本上沒有,不過現在疫情嚴重,很多海外學生回不去了,或許第2/3年有機申請到宿舍。
我女兒去年3月回香港的,一直在香港online lesson,希望今年9月回去讀最後一年。
學校周邊很多東西吃,旁邊是lse(倫敦政治經濟學院)。

2jkidsfather    發表於 22-11-8 23:14
王家爸爸    發表於 21-1-22 11:53

醒目開學勳章

andyng2014 發表於 21-1-20 19:00
女兒打算今年九月報讀 ...

Thank you for sharing  

上年三月已經返香港,請問係咪year 1讀左半年就開始distance learning, 學費不變,是嗎?thanks!

lola2008 發表於 21-1-14 09:50
有條件收咗阿女讀 Chem with Biomedicine, 但我對此校冇太多認識,只知排名好似唔錯,其他嘅都唔多知,有冇 ...
請問你女係幾時交申請資料的?我女12月底交未有消息。

andyng2014 發表於 21-1-20 19:00
女兒打算今年九月報讀 ...

謝謝您非常詳細的資料。請問第一年入讀的宿舍有沒有飯堂設備的?

Thx.

chuchuma 發表於 21-1-21 05:55
謝謝您非常詳細的資料。請問第一年入讀的宿舍有沒有飯堂設備的?

Thx.

可以上學校網了解
https://www.kcl.ac.uk/accommodation

回覆 janicetsang 的帖子

是的,只讀了半年,學費不變,學費分兩次交,
第一次在10月份,第二次在1月份,
回去也是在宿舍上網課,除了有實驗的課程要回學校外,
其餘的學系都在網上上課。

回覆 chuchuma 的帖子

宿舍的廚房很完善,每個同學都自己煮,女兒住的宿舍附近有間超市(走路要15分鐘左右),
每三天和同學去買一次食物,廚房有多個冰箱,食物包好寫上自己的名字,
煮完吃完東西自己清潔廚房,如果有同學沒有清潔好,
舍監會警告一次,第二次會集體罰款(當然每間宿舍不同),
而衣服可以去洗衣房洗,每次好像1.5鎊。
由於宿舍來自不同的國家學生,她們之間有很多交流,
也是一個學習機會,我女兒當時宿舍有來自台新加坡,
台灣,美國,芬蘭,俄羅斯及巴斯基坦的,都是讀碩士的,只有女兒一個讀本科的。
感情非常好,聖誕節時,大家一起去機場送,回去時又去接。

但今年完全吾同晒,我女兒租住獨立房,有自己廚房及廁所。她說 D 住客見到廚房有人正煮食,都盡量吾入去住,避免接觸

醒目開學勳章

好人 發表於 21-1-20 22:48
請問你女係幾時交申請資料的?我女12月底交未有消息。

我女 11月尾經學校交,佢唔知學校幾時交,但應該都同你女差唔多
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊