用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 King's College London (KCL)
樓主: lola2008
go

[英國] King's College London (KCL)  

wloi 發表於 21-1-25 11:49
呢個應該係全新樓盤,所以比較貴。如果唔介意舊少少,無clubhouse,無咁近地鐵站,500K都應該買到大雙房單位 ...

多謝你們分享London的樓價資料,雖然我孩子不在London讀書,但我都有興趣知樓價。500K英鎊, 間屋大概有幾多呎? 因為轉車,我去過London Stratford 好多次,那邊都好多新樓,感覺唔錯的。

回覆 wloi 的帖子

是,是一個全新的樓盤。
倫敦的zoon3的樓價相對比較便宜,不是為了子女上學及上班,住離市區,樓價便宜很多,
像我女兒當年在bath讀書時,哪裏的樓價不貴,環境非常好,是退休人士的樂園,值得考慮。

TTEE1819 發表於 21-1-25 12:11

多謝你們分享London的樓價資料,雖然我孩子不在London讀書 ...
如果zone 2, 宜家應該可以買到大雙房,6xx-7xx 呎到
因為疫情關係,樓價呢排係跌緊...不過睇評論員講,樓價唔會大跌..因為多左人work from home, 好多人都會想換樓.

回覆 wloi 的帖子

倫敦的樓價還會升,估計每年有5-8%的升幅,
現在各國都在QE,很多熱錢湧入樓市股市
倫敦樓市也是全球投資者追捧的城市之一
全球股市樓市都在狂升,其實是一個大泡沫,
沒有人會理這些,
我的樓用來給女兒自住,升跌都不理。

wloi 發表於 21-1-25 11:49
呢個應該係全新樓盤,所以比較貴。如果唔介意舊少少,無clubhouse,無咁近地鐵站,500K都應該買到大雙房單位 ...
That is exactly (唔介意舊少少,無clubhouse, 無咁近地鐵站, 500K都應該買到大雙房單位) what I am looking. Do you mind sharing which area did you buy the property? Thanks

andyng2014 發表於 21-1-25 15:06
回覆 wloi 的帖子

倫敦的樓價還會升,估計每年有5-8%的升幅,
我情況同你類近,都係兩個女兒住加自己過去探女不用住酒店...話雖如此,都唔希望樓價大跌...

manning2014 發表於 21-1-25 15:11
That is exactly (唔介意舊少少,無clubhouse, 無咁近地鐵站, 500K都應該買到大雙房單位) what I am lookin ...

你去rightmove search E14 (Canary wharf)同SE10 (Greenwich), 呢兩個區都唔錯...不過CW d樓起得好密, Greenwich相對空間多d 同樓價平d..我地第一次係準備買CW一個十幾年屋苑..後來發現屋苑有cladding issue, 要cash buy兼夾錢維修...所以買唔成...........宜家買緊Greenwich...其實呢兩個區係河兩邊,只差一個DLR 站,去zone 1返工好方便

wloi 發表於 21-1-25 15:25
你去rightmove search E14 (Canary wharf)同SE10 (Greenwich), 呢兩個區都唔錯...不過CW d樓起得好密, Gre ...
Thank you. Greenwich is very nice area, but only concern is no direct tube station, has to get change. Have you considered Colindale,Stratford area? Although in zone 3 or 4, but have direct tube and lot of new building in that price range.

回覆 wloi 的帖子

我曾經在倫敦看過不少舊樓,雖然價錢便宜些,
又不想花一大筆錢去裝修間屋,
又怕有不少未知的維修費用,
太太喜歡買全新的樓。
正如李超人說:買樓最重要是Location、Location、Location,
在倫敦買樓Location非常重要,
貴買貴賣雖然不是必然的道理,總好過平買平賣。

估計疫情緩和下來,會有多更多海外人去英國買樓,而香港不少人移民去英國,我身邊很朋友都去打算移民英國,會推高當地樓市。

2jkidsfather    發表於 22-12-31 13:24

manning2014 發表於 21-1-25 15:37
Thank you. Greenwich is very nice area, but only concern is no direct tube station, has to get chang ...

Stratford 站旁shopping mall有華人超市,有好多野賣,好企理。我們兩次住在Stratford的酒店, 看到這區好新淨。

wloi 發表於 21-1-25 15:25
你去rightmove search E14 (Canary wharf)同SE10 (Greenwich), 呢兩個區都唔錯...不過CW d樓起得好密, Gre ...

多謝wloi和andyng2014兩位的分享,資料好有用。

manning2014 發表於 21-1-25 15:37
Thank you. Greenwich is very nice area, but only concern is no direct tube station, has to get chang ...
我大女話有新線去Bank station...只係兩三個站,方便佢返工。公司已通知疫情之後都會有兩日 WFH,所以佢話唔駛住Zone 1,但又唔可以太遠。佢班friend都係住CW或者Greenwich...咁佢供樓佢話事.
初初佢同我講Greenwich,我只想起我n年前去過,得個天文台

回覆 wloi 的帖子

我女兒還有兩三年出來工作,不知到時倫放的工作好不好找,
現在只希望疫情快的過去,女兒好想回倫敦,
她的生活圈子全在倫敦,
在香港一年有個好處,是中文流利了,
說中文的機會多了,這是意外的驚喜。

andyng2014 發表於 21-1-25 15:48
回覆 wloi 的帖子

我曾經在倫敦看過不少舊樓,雖然價錢便宜些,
對,所以呢個都係我地買樓的原因...Greenwich因為近CW同埋有大學,就算唔住都唔難出租.

回覆 wloi 的帖子

買倫敦的樓也算簡單,又可以在香港做Mortgage,利息比在倫敦當地BANK做便宜些,
舊樓有個問題,女兒們住,一旦有些什麼問題,她們未必懂得維修,每人找人來維修,費用很貴的,新樓有物業管理公司做,即使收費相信便宜一些,
像我那個單位,有兩年免費維修,(當然不是大型的維修)。

andyng2014 發表於 21-1-25 17:39
回覆 wloi 的帖子

買倫敦的樓也算簡單,又可以在香港做Mortgage,利息比在倫敦當地BANK做便宜些,

對,有管理公司好緊要的。我女之前租過3無單位,東西壞左,call agent,成個星期先有人來整。現在租的樓,有管理員,有咩事,除左call agent就係call管理員,好多時都可以即日維修。
又再講多兩咀,買舊樓,唔好買用gas stove, 最好係電爐。用gas比較危險,維修又煩。如果個單位係有獨立廚房,99%係用gas stove...雖然 open kitchen都有機會係用gas stove

wloi 發表於 21-1-25 17:26
對,所以呢個都係我地買樓的原因...Greenwich因為近CW同埋有大學,就算唔住都唔難出租.  ...
好多年前我都係 Greenwich 既 SE10 揾過屋,比倫敦其他區平,不過當年治安就無西區咁好(唔知道現時有無唔同)。

王家爸爸 發表於 21-1-25 18:52
好多年前我都係 Greenwich 既 SE10 揾過屋,比倫敦其他區平,不過當年治安就無西區咁好(唔知道現時有無唔 ...

Greenwich好大,睇下住邊區。我女話我地買個區治安唔錯。
不過整體來講,成個倫敦治安都係麻麻地,出入都係要小心。

咁你最後在邊個區置業?

chuchuma 發表於 21-1-24 16:34
Thanks, check 咗學校website, 我個仔應該係Guys Campus 上堂。既然搵宿舍,都想搵啲近學校嘅宿舍,慳返啲 ...

想請教你如何搵,我女都剛收offer

回覆 hyngok 的帖子

請問你囡讀那一科收到offer?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊