用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 King's College London (KCL)
樓主: lola2008
go

[英國] King's College London (KCL)  

醒目開學勳章

joymama 發表於 21-1-21 19:02
但今年完全吾同晒,我女兒租住獨立房,有自己廚房及廁所。她說 D 住客見到廚房有人正煮食,都盡量吾入去住 ...

請問租金大約多少磅?

lola2008 發表於 21-1-21 20:11
請問租金大約多少磅?
https://www.kcl.ac.uk/accommodation/residences

andyng2014 發表於 21-1-21 15:33
回覆 chuchuma 的帖子

宿舍的廚房很完善,每個同學都自己煮,女兒住的宿舍附近有間超市(走路要15分鐘左右) ...

Thanks again for your detailed explanation.  但我們如何得知將來我個仔會係邊個campus 上堂so 我地可以搵個近啲嘅宿舍比佢。  Thx.

lola2008 發表於 21-1-21 20:10
我女 11月尾經學校交,佢唔知學校幾時交,但應該都同你女差唔多
唔該曬你!佢都岩岩收到通知了。

好人 發表於 21-1-22 08:22
唔該曬你!佢都岩岩收到通知了。

結果如何,我仲未收到,我女都係12月底先交,好擔心

hyngok 發表於 21-1-22 09:07

結果如何,我仲未收到,我女都係12月底先交,好擔心

同樓主個女報同一科,一樣有條件取錄,應該呢排好多人陸續收到通知,唔使擔心你女應該都好快會有消息了。

回覆 andyng2014 的帖子

謝謝!明白。很希望英國疫情快點過去,去外國讀書係好好的體驗,入到kcl好難得。

在訂宿舍時看你兒子上課的地方和住宿的距離,kcl的宿舍好像只有二個比較近學校的。

回覆 janicetsang 的帖子

kcl周邊的學生公寓租金貴,女兒去年在附近租了一個套房(沒有廚房),一個星期的租金要345鎊,疫情關係沒有入住,損失了幾百鎊訂金。
為了女兒,去年四月在CanaryWharf 買下一個兩房單位,離kcl很近,兩站Underground就到。
今年第四季拿鎖匙,希望她第三年下學期能入主。

andyng2014 發表於 21-1-22 15:09

倫敦大學區租樓唔平。我大女在大學區租了個一房單位,因為疫情關係已經係平租,都要1700GBP一個月。因為一個女仔住,唔敢租無保安的單位。

如果仔女打算在倫敦讀大學,真係可以考慮在zone 2,例如Canary Wharf, Greenwich那些區買個單位。呢兩個區好多亞洲人住。 大學附近的單位,價錢超貴。

請問兩房單位要幾多錢?

回覆 lemon2005 的帖子

85萬鎊左右

請問你們報讀KCL的on line面試嗎?
我女兒報讀物理治療, 收到通知要online面試.

andyng2014 發表於 21-1-22 18:50
回覆 lemon2005 的帖子

85萬鎊左右
好貴啊,你女兒真幸福。

andyng2014 發表於 21-1-22 14:50

在訂宿舍時看你兒子上課的地方和住宿的距離,kcl的宿舍好像只有二個比較近學校的。

Thanks, check 咗學校website, 我個仔應該係Guys Campus 上堂。既然搵宿舍,都想搵啲近學校嘅宿舍,慳返啲交通時間。

隨樂 發表於 21-1-23 13:50

請問你們報讀KCL的on line面試嗎?

請問幾時收到online面試的?thx

其實每個父母都是這樣,她特別喜歡英國,她打算畢業後留下,
讓她有一個安心。
之前我們也希望在英國買樓投資,看到合適的單位就買下,
英國的樓,特別在倫敦的樓,zoon1/2都很貴,媲美香港了,環境就一流。

回覆 lakesilver 的帖子

我女兒13歲去了英國讀中學,她是考gcse和A-Level 的,
她當年是在中六時去kcl參觀她要讀的科系,直接與教授face to face,
沒有一個正式面試,
英國本土學生和海外學生會有些分別。
今年英國的大學(其他國家也差不多)因疫情影響,招生會出現很大問題,會少了很多海外學生,相對來說,入讀各間大學的會機會高了。當然名牌大學競爭一樣大。

2jkidsfather    發表於 22-12-31 13:23

回覆 隨樂 的帖子

我女兒13歲去了英國讀中學,她是考gcse和A-Level 的,
她當年是在中六時去kcl參觀她要讀的科系,直接與教授face to face,
沒有一個正式面試,
英國本土學生和海外學生會有些分別。
今年英國的大學(其他國家也差不多)因疫情影響,招生會出現很大問題,會少了很多海外學生,相對來說,入讀各間大學的會機會高了。當然名牌大學競爭一樣大

andyng2014 發表於 21-1-25 11:26

其實每個父母都是這樣,她特別喜歡英國,她打算畢業後留下,
呢個應該係全新樓盤,所以比較貴。如果唔介意舊少少,無clubhouse,無咁近地鐵站,500K都應該買到大雙房單位。
我大女都無計劃回港工作。所以我地都趁樓價回落少少,資助佢上車,希望趕到31/3前成交,可以慳多d stamp duty.

長租樓係好唔抵。當然,如果只打算讀完3年就回港又另話。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊