用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 弱勢小學跨區
樓主: Buddhajesus
go

弱勢小學跨區   [複製鏈接]

bobbob 發表於 21-2-19 00:53
級1都咁驚青真係唔知咩世界。。

強校無論學習內容及考核內容都同一般學校唔同,學生之間競爭也非常激烈。所以才有pre S1 來反映學校之間嘅差異。
呢間學校嘅級一,在RO係咪一定全港/全區排第一呢?當然唔一定啦!驚唔係冇道理。
不過,只要對比學校的上年、前年升中派位已經能推算小朋友的位置。如果派到20至30% band 1位,咁級一去返過往曾獲派嘅band 1中學都應該穩如泰山。

既然用上強校,又用來比上一般,似乎,唔使比已經早有答案了~~~

王家爸爸    發表於 21-2-22 18:15

carmenlook 發表於 21-2-17 20:54
仲有英華,深水埗幾間直資同幾間津校都唔差,真係有1C尾同學仔轉區油尖旺係唔使跌,深水埗區同上面5個強區可能 ...
英華當然是好學校,我諗住一條龍學校沒有考程分試,所以沒有提及。我覺得啲人主觀覺得深水埗區是比較多低收入家庭及公屋,所以就認為佢係弱區。

hkmm888 發表於 21-2-21 20:13
英華當然是好學校,我諗住一條龍學校沒有考程分試,所以沒有提及。我覺得啲人主觀覺得深水埗區是比較多低收 ...
SSP英華小學係要呈分
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 21-2-19 14:36
既然用上強校,又用來比上一般,似乎,唔使比已經早有答案了~~~
...
以吾之強攻汝之弱,必勝

王家爸爸 發表於 21-2-22 18:18
以吾之強攻汝之弱,必勝

心情愉快晒!~~~
‹ 上一主題|下一主題