用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 弱勢小學跨區
樓主: Buddhajesus
go

弱勢小學跨區  

黑咪喵 發表於 21-1-14 15:36
好多呢d例子,前幾年有個級一自行無份,大抽獎no.唔靚抽咗去band2a,上年有個級一跨區唔收,有個級三有埋校 ...

好驚嚄,級一,荃灣跨咗九龍城,一定跌band,好驚佢唔係band1,好恐怖

chasedream 發表於 21-2-17 09:17
好驚嚄,級一,荃灣跨咗九龍城,一定跌band,好驚佢唔係band1,好恐怖

咁又未至於好恐怖, 如果是弱校就好難講, 真係要睇學校派位住積
2020年自行B1尾b2頭都有九龍城丘中及培道收左 !

subb 發表於 21-2-17 10:42
咁又未至於好恐怖, 如果是弱校就好難講, 真係要睇學校派位住積2020年自行B1尾b2頭都有九龍城丘中及培道收左 ...

我希望佢自行收啦,佢都係級一
但唔係弱校嘅

chasedream 發表於 21-2-17 10:52

就更加不用擔心吧!

王家爸爸 發表於 21-2-17 08:28
其實佢個報導無誤導成份,佢講既係區與區之間既平均數,唔係個別情況。

...
Pre-S1成績只係配對番自己學校,同該區其餘學校無直接係
只以全區平均去推斷,誤差係極大。

APS如果只以九龍城區平均Pre-S1成績去推斷,B1比例恐怕跌15%或更多

同樣,耀山如果以九龍城區平均Pre-S1成績去推斷,B1比例應要估高至少20%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-2-17 12:38
Pre-S1成績只係配對番自己學校,同該區其餘學校無直接係
只以全區平均去推斷,誤差係極大。

所以APS, KTS, Maryknoll及 LS 只會拉高左九龍城嘅平均值

回覆樓主:

我反而想知點為之弱校, 可否咁分類
1.保持33% 升band 1 中學屬普通學校

2. 高於50% 升band 1中學屬強校

3. 高於70% 升band 1中學屬強勁

4. 低於25% 升band 1 中學屬弱校

62區咪在出生率底時被家長評為寶校的 !
因出生率上升, 收生也自己增加, 加班
校長好努力咁搞好學校

現實係PS 1唔夠掙, B2生派B3
自行都唔係貪心, 都是報一般B2B校
有一間重要是男校
好彩, 最後叩到直資聖瑪加利

我相信可以叩到聖瑪加利實力唔會好差
只是欠天時地埋人和 !

4間小學去拉高成區4X間小學,唔搵他校s幫手,似乎,要大大力咁拉拉拉至得~~~

BERNICEJUNE 發表於 21-2-17 12:59
我反而想知點為之弱校, 可否咁分類
1.保持33% 升band 1 中學屬普通學校
強弱係相對既,唔會有一個明確既 cut-off threshold。簡單啲講,只要排名中位嗰個同學仔比區內所有學生排名中位嗰個後既,就係區內既弱校,距離越遠就代表越弱。可惜呢啲資料教育局唔公開,所以只能夠估。

王家爸爸 發表於 21-2-17 16:23
強弱係相對既,唔會有一個明確既 cut-off threshold。簡單啲講,只要排名中位嗰個同學仔比區內所有學生排名 ...

或許,仲要睇埋,就算係區內嘅強校,還要參考係自行誇區或報強直資(非體藝因素)能力。係本區嘅強校,可能走出本區就要打折,幾間強校亦未必能拉高整區平均實力,要視乎全港性和該區強資密集度~~~

hkmm888 發表於 21-2-16 22:46
回覆 ksorange 的帖子

深水埗有強勁的私小如SFA, 中上既禮賢德雅崇真,仲有幾間成績幾好既一線津小,升中 ...
仲有英華,深水埗幾間直資同幾間津校都唔差,真係有1C尾同學仔轉區油尖旺係唔使跌,深水埗區同上面5個強區可能係差啲,但應該都喺水平裏面,學校講過轉荃灣葵青油尖旺都係冇問題的

ksorange 發表於 21-2-17 03:05
其實我都唔係好識分
我覺得報導作參考睇下

個人認為,強區弱區係指區與區的"整體"之比較,強校弱校係校與校的"整體"之比較。

王家爸爸    發表於 21-2-18 10:45

回覆樓主:

62區如果跨去強區的確係有機會跌band,不過都要睇學校本身往蹟如何。本身跨區係有風險。

又唔需要太擔心,只要唔係最弱嗰一、兩間,級一幾乎可以話一定係B1。

YmOra 發表於 21-2-18 09:25
個人認為,強區弱區係指區與區的"整體"之比較,強校弱校係校與校的"整體"之比較。
...

同意,另外需要留意超級強同超級弱既係outliers,係特例,唔係常態。區與區之間既比較係需要蘋果比蘋果,唔係蘋果比橙,將一區既最強,同另一區既最弱比較,其實無意義。

你自行報MCS + LW ??? 62區小學往積, 真係極少跨去MCS
近年得荃官小一間有一個。。。
另外62區大部份小學升中派位唔差好遠,
跟本大家都是差無幾
除了幾間當件寶校, 所以唔洗擔心

王家爸爸 發表於 21-1-15 09:02
每區情況唔同,如果係元朗、北區、深水埗、官塘呢啲弱區,個別情況下(主要係家長太進取)的確有有可能。 ...

深水埗不少小學派位非常好嘅,如果有5-6成b1,咁都弱?絕不是弱區!反而葵青區小學就真係弱區!
深水埗旅港開平,知道往年考全級70幾都可叩門入銘賢(b1b); 去年又有呈分考級60幾(全級100人)的叩門入了銀禧(跨區);識人呈分考級80幾(全級一百人)跨區也入b1C to 2A沙田英中(全港次第應該好前),升沙田英中的,也讀得好好。
另外,伊利沙伯中學校長都出信邀請旅港開平畢業生自行跨區選伊中,跨區小學都邀請,因為品學兼優,故此,一直唔覺深水埗是弱區,升中派位,其實好多深水埗的津小也不錯。

醒目開學勳章

chasedream 發表於 21-2-17 09:17
級1都咁驚青真係唔知咩世界。。

bobbob 發表於 21-2-19 00:53
級1都咁驚青真係唔知咩世界。。

全因EK社會灌輸,嚇到人人都懷疑自己成績懷疑自己學校之實力是否有"競爭力",滿天濃驟著貴校的toptop只是強校的lowlow,頓時變成只有強校才有競爭力強的學生存在咁。