用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 弱勢小學跨區
go

弱勢小學跨區  

如果小女在區內一間弱勢小學考得ok,全級200人,考前廿名
全班top10,但小學派位麻麻,我想前人pre S1考得麻麻,跨區沙田係咪好易跌入band2

回覆 Buddhajesus 的帖子

未必一定, 請問小學是在那區?

Buddhajesus 發表於 21-1-14 09:00
全班top10,但小學派位麻麻,我想前人pre S1考得麻 ...

全級200人唔算弱勢小學喇,起碼開到五班。
200人,三成BAND1的話,起碼前54名都應該係BAND1。小學派位其實只反應家長選擇保守少少而已。至於PS-1考得好與壞,恐怕要問那些升上去有分精英班的師兄師姐才知道。
見到有些弱勢小學可能全級連100人都無。
以前小朋友升中,見全級只得127人左右,同區一線小學起碼全級都五級共160人以上。
升中往積都係麻麻,因為北區抽鄧顯機會自然比其他人大而已。關鍵係全級最叻的兩三個都唔去抽鄧顯,反而抽甲寅﹑田家炳,放榜日發現抽到鄧顯者反而都只係全級十名上下那批(其實都唔知佢地讀唔讀得掂)
所以我見樓主情況,全班十名內,全級廿名以下,我覺得自行可以搏第二區BAND1。有面試就有機會。

醒目開學勳章

我哋5班 都係125人,樓主200人 可能6班Tim,弱勢都有2成呱,所以20名 應該B1。

全班top10,但小學派位麻麻,我想前人pre S1考得麻 ...

請問小學在那區

nillnill 發表於 21-1-14 11:04
全級200人唔算弱勢小學喇,起碼開到五班。
200人,三成BAND1的話,起碼前54名都應該係BAND1。小學派位其實 ...
唔知邊區, 好難講 ! 因里2年是出生率極高幾年,
好多弱小學要由細校加多班變成大校
btw又因疫情pre s1 要再用

弱校要番身又要再等。。。 !

回覆樓主:

跌去band 2 就唔會,始終佢都考得前。但聽講真人真事,係考級一,誇區自行都唔收。另一個 case係級一同區自行都唔收。

29XX86 發表於 21-1-14 12:55
跌去band 2 就唔會,始終佢都考得前。但聽講真人真事,係考級一,誇區自行都唔收。另一個 case係級一同區自 ...
好多呢d例子,前幾年有個級一自行無份,大抽獎no.唔靚抽咗去band2a,上年有個級一跨區唔收,有個級三有埋校長推薦表都唔入…所以無論自行還是抽獎似乎都要靠些少運氣

黑咪喵 發表於 21-1-14 15:36
好多呢d例子,前幾年有個級一自行無份,大抽獎no.唔靚抽咗去band2a,上年有個級一跨區唔收,有個級三有埋校 ...

聽到都肉赤, 唉! 個人覺得, 校長信無用, 自己的成績, 才是真材實料

中二, 三都仲可以叩, 無論如何, 只要有能力, 一定有人賞識

Arabellahk    發表於 21-2-19 13:23

好多呢d例子,前幾年有個級一自行無份,大抽獎no.唔靚抽咗去band2a,上年有個級一跨區唔收,有個級三有埋校 ...

係!我知其中一個都係有推薦信的。

級一及三, 叩門B1校叩唔叩到??????

Arabellahk    發表於 21-2-19 13:24

subb 發表於 21-1-14 17:49
級一及三, 叩門B1校叩唔叩到??????
我熟悉幾個無,照讀!

有啲弱勢小學可以係無B1學生,所以最好搞清楚小朋友既BANDING。你話小學派位麻麻,係點麻麻法?全級有200人既小學,又好少話太弱勢。最好係睇返前人同名次既去咗邊幾間,將佢哋去咗既學校排先後,排中間嗰間就係最可能去到既。

大抽獎隨機號碼靚唔靚只影響最進取既學生。如果小學本身麻麻,我估家長應該唔會太進取。

29XX86 發表於 21-1-14 17:44
係!我知其中一個都係有推薦信的。
一般既推薦信其實係無用既,如果個校長同中學校長熟既,佢會打中學校長手提電話,傾掂數先至叫個學生去申請。

回覆 王家爸爸 的帖子

其實好多名校也講明吾收推薦信,至於學校推薦,好似大多數係同小學友好的中學,或者是同一教區。我哋小學也有offer 推薦去某些中學,如果係自一的申請表要交比小學,由小學交到有關中學便可。不過同樣是要面試的,但是老師話機會非常高。

回覆 黑咪喵 的帖子

好奇一問,級一大抽奬抽到b2a,本身間小學是否水平較低架?我一心諗住b1的學生一定會讀番b1,仲要係級一,比你講一講,有D驚自行吾成功

Arabellahk    發表於 21-2-19 13:27

joycechanwy 發表於 21-1-14 21:02
回覆 黑咪喵 的帖子

好奇一問,級一大抽奬抽到b2a,本身間小學是否水平較低架?我一心諗住b1的學生一定會讀 ...
係band1位不足嘅情況下就有呢個可能性啦,再講就算間小學點差都好,考頭10一定會有band1組別

王家爸爸 發表於 21-1-14 20:43
一般既推薦信其實係無用既,如果個校長同中學校長熟既,佢會打中學校長手提電話,傾掂數先至叫個學生去申請 ...
推薦信同推薦表係兩回事,推薦信係小學校長可以寫好多封比學生,但推薦表係中學比小學嘅表格,一定會有面試機會同優先取錄。

Arabellahk    發表於 21-2-19 13:28

黑咪喵 發表於 21-1-14 21:18
係band1位不足嘅情況下就有呢個可能性啦,再講就算間小學點差都好,考頭10一定會有band1組別 ...

寶校頭10唔一定係B1喔!