用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 弱勢小學跨區
樓主: Buddhajesus
go

弱勢小學跨區   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 21-1-15 09:02
每區情況唔同,如果係元朗、北區、深水埗、官塘呢啲弱區,個別情況下(主要係家長太進取)的確有有可能。 ...
請問深水埗都算是弱區嗎? 知否荃灣區是否比深水埗更弱?

TerryC 發表於 21-2-14 23:31

如果文中資料是對 荃灣比深水埗好 即深水埗自行跨區荃灣會跌band
不過面試叻的同學 有幫助

回覆樓主:

有深水埗一線津小的校長,上年有提過深水埗成績好過全港平均

誇區還須看學校升中成績,只睇區比區可以講風險自負~~~

anitamos 發表於 21-2-15 11:35
有深水埗一線津小的校長,上年有提過深水埗成績好過全港平均

吓 噤跨張 點會高得過港島 沙田 九龍城

Buddhajesus 發表於 21-1-15 01:57
回覆 Poyau 的帖子

北區,官小, 都差不多講明邊間,佢係大陸人都收,200幾人都有,學生質素都有好,但很 ...
其實可以試下午升小五時轉間好D既學校

深水埗算係比較弱既區,應該唔會比荃灣區強。需要留意,深水埗對女仔嚟講未必係差既區。

王家爸爸 發表於 21-2-15 21:54
深水埗算係比較弱既區,應該唔會比荃灣區強。需要留意,深水埗對女仔嚟講未必係差既區。 ...

深水埗band1b/1c女家住屯門,正考慮應否改抽屯門網學校,可否給點意見?先謝

phoebeyim 發表於 21-2-16 07:15
深水埗band1b/1c女家住屯門,正考慮應否改抽屯門網學校,可否給點意見?先謝
...

如果係band1b/1c之間,深水埗轉去屯門,唔會跌。問題係表面上屯門既band1學校比例比深水埗多,但係屯門網主要係男女校,所以深水埗既女仔,入到band1既機會比男仔大。

王家爸爸 發表於 21-2-16 07:53
如果係band1b/1c之間,深水埗轉去屯門,唔會跌。問題係表面上屯門既band1學校比例比屯門多,但係屯門網主要 ...

王家爸爸    發表於 21-2-16 09:09

phoebeyim 發表於 21-2-16 07:15
...
願意未來六年,往返屯門深水埗的話就可以義無反顧.

PS:一向認爲距離即時間的掌控好重要,每日兩個鍾在路上,如有一半花在學習,或者有一半用在體藝方面,是否更值得?

medicine 發表於 21-2-16 08:01
已改,謝謝!

ksorange 發表於 21-2-15 08:46

如果文中資料是對 荃灣比深水埗好 即深水埗自行跨區荃灣會 ...
果然橋唔怕舊,強弱網呢個咁outdated既講法都仲有人sell
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 ksorange 的帖子

深水埗有強勁的私小如SFA, 中上既禮賢德雅崇真,仲有幾間成績幾好既一線津小,升中有50%以上派band1。荃灣區近年得一間浸聯成績較好。我就認為荃灣比深水埗強是錯誤既資訊,一間SFA既pre s1成績,可能已經高過曬荃灣區既任何一間小學。

hkmm888 發表於 21-2-16 22:46
回覆 ksorange 的帖子

深水埗有強勁的私小如SFA, 中上既禮賢德雅崇真,仲有幾間成績幾好既一線津小,升中 ...
我都認同一般私小排名會比一般津校高,唔知呢啱唔啱,不喜勿插

ksorange 發表於 21-2-15 17:49
吓 噤跨張 點會高得過港島 沙田 九龍城
#43樓係講 好過平均,吾係最高。

回覆樓主:

其實我都唔係好識分
我覺得報導作參考睇下

ksorange 發表於 21-2-17 03:05
其實我都唔係好識分
我覺得報導作參考睇下

強與弱只適用於學校,用於區份其實有極大誤導成份。
唔通九龍城區寶校校學生去黃大仙抽中學可以自動升呢?觀塘小強既學生轉戰去九龍城馬上downgrade?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-2-17 08:22
強與弱只適用於學校,用於區份其實有極大誤導成份。
唔通九龍城區寶屬校學生去黃大仙抽中學可以自動升呢? ...
其實佢個報導無誤導成份,佢講既係區與區之間既平均數,唔係個別情況。

ksorange 發表於 21-2-17 03:05
其實我都唔係好識分
我覺得報導作參考睇下
其實關係好簡單,區與區之間既差異,係因為學校之間既差異引起既。而學校之間既差異,係學生之間既差異引起既,或者更準確啲好似篇文章所講,係前輩既Pre-S1成績差異引起既。轉區影響banding,只會發生係邊緣人身上。正如文章所講,強區既邊緣人(如果夠邊緣既話),轉去弱區,係有機會升level既;相反,弱區既邊緣人(如果夠邊緣既話),轉去強區,係有機會跌level既,就係咁簡單。
‹ 上一主題|下一主題