用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 弱勢小學跨區
樓主: Buddhajesus
go

弱勢小學跨區   [複製鏈接]

Buddhajesus 發表於 21-1-14 09:00
如果小女在區內一間弱勢小學考得ok,全級200人,考前廿名
全班top10,但小學派位麻麻,我想前人pre S1考得麻 ...
睇番師兄師姐升中派位成績。好少小學一級有6班。應該是强勢學校

王家爸爸 發表於 21-1-14 20:43
一般既推薦信其實係無用既,如果個校長同中學校長熟既,佢會打中學校長手提電話,傾掂數先至叫個學生去申請 ...

知呀!佢就係唔係一般小學自己出的。

回覆 Poyau 的帖子

北區,官小, 都差不多講明邊間,佢係大陸人都收,200幾人都有,學生質素都有好,但很大多數都是 連學都唔番,功課唔做,繁體字完全唔識,這批人去考pre S 1,我想都是交白劵
小朋友 2011 出生,很多雙非

回覆 nillnill 的帖子

係8班,😚,四年級8班,三年級7班,六年級4班,嚇死我

應該政府上頭 order 收曬 雙非,其實唔應該 叫佢弱勢,應該係學生程度較弱,

joycechanwy 發表於 21-1-14 21:02
回覆 黑咪喵 的帖子

好奇一問,級一大抽奬抽到b2a,本身間小學是否水平較低架?我一心諗住b1的學生一定會讀 ...
每區情況唔同,如果係元朗、北區、深水埗、官塘呢啲弱區,個別情況下(主要係家長太進取)的確有有可能。

Buddhajesus 發表於 21-1-15 01:57

北區,官小, 都差不多講明邊間,佢係大陸人都收,200幾人都有,學生質素都有好,但很 ...
如果係咁,真係有可能。

Buddhajesus 發表於 21-1-15 02:16

八卦一問,有無人知道,現在雙非點返學?

黑咪喵 發表於 21-1-14 17:55
我熟悉幾個無,照讀!
咁在2A校讀成點 ??? 手到拿來????

北區,官小, 都差不多講明邊間,佢係大陸人都收,200幾人都有,學生質素都有好,但很 ...

哦。清楚哂。估唔到咁多人。我仲以為我仔舊時間佛教小學已經係弱校添。所以之前原本搬我仔舊年例子安慰你。
睇返貴校網頁,都有多升到鄧、甲、田。我們這些弱校升Band1中學人數當然不可能跟曾梅、于良發比。
不過樓主你的情況,我都主張一搏。
雖然弱校升中資訊較少,可能只講小朋友band1定band2就算,及好少會刊出具體升中資料。
但既然200人裡面前20,點都應該穩坐Band1。
反正自行有機會面試,搏不成就抽獎再見。
總之,北區Band1生我都會建議照試鄧、甲、田、李嘉誠、風采、陳融,其中兩間,或者一間區外一間區內。
就算無正選都可能排後補等七月有驚喜。
關鍵你小朋友心儀邊間。
提示,當賣下廣告:Band1中學裡面,有講明跨境生如果仍在深圳,無面試,只睇次第、校內成績、獎項。對本地生可能係機會。
當然,如果考慮Band2中學,馬錦明係一個好選擇。

2011 即係小四喎 ! 即係唔係今年升中, 仍有時間去研究觀察 應該用到新pre s1 , 問題係咁情況的小五及六, 考的pre s1又會唔會好呢???

很感謝你詳盡回覆, 但其實她中學應該 統一都是選沙田學校所以我便有點擔心

Buddhajesus 發表於 21-1-17 18:39

很感謝你詳盡回覆, 但其實她中學應該 統一都是選沙田學校所以我便有點擔心
沙田區有好多band1中學。可能機會大D

王國會長

黑咪喵 發表於 21-1-14 15:36
好多呢d例子,前幾年有個級一自行無份,大抽獎no.唔靚抽咗去band2a,上年有個級一跨區唔收,有個級三有埋校長推薦表都唔入…所以無論自行還是抽獎似乎都要靠些少運氣...

自行只實力, 唯一運氣係期望少D更叻的同學報同一間學校.

王國會長

canterlau 發表於 21-1-14 21:31
睇番師兄師姐升中派位成績。好少小學一級有6班。應該是强勢學校
...

如果講自行, 跨唔跨區不是重點, 重點係同一間報讀學生的排名次第

王家爸爸 發表於 21-1-14 20:43
一般既推薦信其實係無用既,如果個校長同中學校長熟既,佢會打中學校長手提電話,傾掂數先至叫個學生去申請 ...
係,我個女間都係咁

Buddhajesus 發表於 21-1-15 02:16

話說回來,其實新移真係唔係弱勢,只是語文學習背景不一樣而已,試下佢地可以用簡單考中文,八成嬴硬我地D小朋友。另外我個女去年剛升中,以前小學級一丶二係來自新移民家庭,級三十名內有超過1/3都係。

Arabellahk    發表於 21-2-19 13:33

nillnill 發表於 21-1-14 11:04
全級200人唔算弱勢小學喇,起碼開到五班。
200人,三成BAND1的話,起碼前54名都應該係BAND1。小學派位其實 ...

您仔間粉嶺佛教小學2019年升中有成13個去左鄧顯,而且前三名都係鄧顯,咩宜家差左?

ruisz 發表於 21-1-20 17:13
您仔間粉嶺佛教小學2019年升中有成13個去左鄧顯,而且前三名都係鄧顯,咩宜家差左?
...

係差左。正如小學班主任都話呢班出名聰明但比之前果批超級懶惰,意料之中。
同埋大家都唔傾向搏鄧顯,全級最好果個對鄧顯都無興趣,直接報田家炳自行已經收左。
所以反而其他小學多人中鄧顯。真的好明顯取決家長及小朋友選擇。

nillnill 發表於 21-1-20 18:05
係差左。正如小學班主任都話呢班出名聰明但比之前果批超級懶惰,意料之中。
同埋大家都唔傾向搏鄧顯,全級 ...

您意思係2020打後班學生差左?
據我所知2019有位同學仔甲x收咗,鄧顯冇收,係學校痛哭,後來叩門鄧x又收番,呢個同學都係前幾名的.

我校5班(119人)考前50就BAND 1
‹ 上一主題|下一主題