用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF 書本
go

[中學] ESF 書本 [複製鏈接]

請問是否 所有 esf 的書也是相同?
另外, island school 而家在那裏上課?
謝謝回覆
   0    0    0    0

Apple_Orange_T 發表於 21-1-14 07:51
謝謝回覆

https://island.edu.hk

Apple_Orange_T 發表於 21-1-14 07:51
謝謝回覆

不是啊,課程及書也有不同的

clyeu 發表於 21-1-14 09:52
不是啊,課程及書也有不同的

請問書本有什麼分別?

Apple_Orange_T 發表於 21-1-14 12:04
請問書本有什麼分別?

詳細我也不清楚
只是略略比較過

Apple_Orange_T 發表於 21-1-14 12:04
請問書本有什麼分別?

不同ESF 中學,同一科如GCSE Phy/ Chem/Bio 書用不同出版社,English Language A 直情用唔同texts.

Activehealth 發表於 21-1-14 16:48
不同ESF 中學,同一科如GCSE Phy/ Chem/Bio 書用不同出版社,English Language A 直情用唔同texts.
...

咁可能係學校自己fit 學生的水平
請分享

Apple_Orange_T 發表於 21-1-14 18:40
咁可能係學校自己fit 學生的水平
請分享

似係學校/老師自己的preference 多啲。

因為ESF 係non selective school ,起碼Year 1 入學時係,如果插班入嚟都係評係唔係fit 到ESF 教學,所以理論上每間ESF 學校都有不同水平的學生。

其實點解樓主咁緊張ESF 係唔係全部用一樣書?就算本地學校係同一系列,如官校、保良局、聖公會等,亦唔會全部用相同書,咁又有乜關係?

請指教!

認同每間學校嘅老師有他們的判斷和選擇。
不過如果講小學,各級其實是老師自己剪裁教學材料,記憶中只有中文科有textbook.
中學的用書都不外乎幾間大出版社,英文readings 及booklist就睇老師心水。到DP階段,老師會搵好多資料feed 俾學生,網上platform到成本pdf free copy, 來自不同出版社都會用。

Activehealth 發表於 21-1-14 19:01
似係學校/老師自己的preference 多啲。

因為ESF 係non selective school ,起碼Year 1 入學時係,如果插 ...

我想了解多些而己,謝謝分享

Radiomama 發表於 21-1-14 20:06
認同每間學校嘅老師有他們的判斷和選擇。
不過如果講小學,各級其實是老師自己剪裁教學材料,記憶中只有中 ...

謝謝回覆,請問你選esf 的時候,
除咗考慮地區之外,還會考慮什麼呢?
謝謝

Apple_Orange_T 發表於 21-1-14 20:39
謝謝回覆,請問你選esf 的時候,
除咗考慮地區之外,還會考慮什麼呢?
謝謝

地區、經濟能力 & 成績都係考慮。

ESF是中產之選,affordable的學費、reachable的位置,成績也不過不失。

我們最後是有ESF PIS的offer, 所以距離雖遠,但係也接受;隨後便搬到學校附近。
‹ 上一主題|下一主題