用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 浸信會奧基幼稚園好唔好?
樓主: sugar1redbean
go

浸信會奧基幼稚園好唔好? [複製鏈接]

我都有報奧基,最後係讀咗harts
其實我好鍾意奧基既,雖然我住得近但係我都覺得搭車返學成日容易塞車,加上佢調返轉唔係日日有廣東話。最後因為harts (最心水)收左我先棄

我大仔係 BOEK 畢業
細女今年都 K3 了

Oasis 英文語境從來都係冇得輸
至於課程,除咗 N 用自編教材
其他都用坊間既書
程度其實唔係特別深或淺
如果對比谷既名校,Oasis 其實唔係深

校長、老師同 Aunties 都係好有愛心
Ms Park 好多時都親力親為
返學放學會親自帶小朋友上落校車,亦會入班房陪小朋友上堂

正因為人數唔多
校長差唔多記得晒啲學生名

校舍雖然係安老院下面
但衛生做得好好
校舍都 keep 得唔錯

Outdoor playground 係小朋友最愛
Indoor playground 都好舒服

每年都有唔同活動俾小朋友參加:
新年花市、Easter bonnet parade, International Book Day, International Day 同各樣 outing.

的而且確,地點係比較吊腳,校車費相對貴。但我地好多同學仔都黎自唔同區:元朗、沙田、觀塘都有。所以有心讀,唔會係問題。

有興趣,其實上 Facebook 搵到學校既 page. 睇到啲活動相,可以了解多啲學校

補充多句 ..
依家班人數未必只有 1x 個
我女 K3 有 23 人

另外,Oasis 好既係唔會真係好揀擇學生。
佢 interview 係 in 家長,同家長傾計
而唔係叫唔識坐既 Bb 做好多 tasks

我報咁多間學校
係 Oasis 係 in 家長
唔係 in 小朋友

回覆 rachel_cty 的帖子

感謝回覆!我想請問學校中數方面程度銜接到小一嗎?如果用英普來學中數會否更難明?因為我個仔依家卷校用廣東話教中數,怕用另一個語言會較難明。

另外我上網睇到單新聞有關奧基,提及2023年8月有個限期,請問學校有無講過過左這限期後會有咩轉變?

https://hk.appledaily.com/local/20190423/KWWC4BABNV6T4FRLN2VKEVYRX4/

最後係關心校巴問題,請問係咪暫時得上午班有校巴,如果去大圍或長沙灣知唔知有無車?因為問過學校不願透露詳情。

rachel_cty 發表於 21-5-15 00:50
細女今年都 K3 了
另外,可否透露下同學仔多數入私校定津校?如果大抽獎後要叩門學校會否幫手寫信?你仔仔畢業後升小一應付得來嗎?
K3係咪得上午班?
唔好意思,問題比較多,好難得找到k用家,感謝你回覆。

回覆 sugar1redbean 的帖子

長沙灣有校車,$2000/月!

Cherry_fanling 發表於 21-5-22 01:21
回覆 sugar1redbean 的帖子

長沙灣有校車,$2000/月!
請問係咪上午班先有?

我地用中英數都有用坊間既書
加校本練習
另外數學用廣東話加英文教
普通話係獨立一科
唔係教學語言

單新聞冇再跟進或交待
影響應該就係係學校裝 camera
會侵犯私隱
學校應該唔會俾佢地咁做

沙田大圍都有車
依家好似係 $2000
比其他線會貴啲
因為要過條隧道

長沙灣好似有
但確實都要問返學校同校車

Thank you !請問課程夠唔夠考直資?會否中文認字差啲?

請問有冇8月同學仔?

rachel_cty 發表於 21-5-15 00:50
細女今年都 K3 了
你好,請問你小朋友升上小一適應嗎?銜接有無問題?另中數方面係咪都正常程度同用廣東話教?

回覆 siusiubomama 的帖子

8月返N班🙋🏻‍♀️

Speedie19 發表於 21-6-21 20:12

8月返N班🙋🏻‍♀️

太好了,有同學仔(emoji)

8月返N too☺️

Cherry_fanling 發表於 21-6-23 00:18

8月返N too☺️

太好了

sugar1redbean 發表於 21-6-1 11:17

Thank you !請問課程夠唔夠考直資?會否中文認字差啲?
夠考一般直私, 但熱門/神校就需要自己/父母再努力喇

回覆 Cherry_fanling 的帖子

想請問奧基有冇校車經荃灣、葵青區?

你會唔會參加Transition Class?

回覆 grace2421 的帖子

我見校車公司有放荃灣葵涌區的,你可以問吓校車公司去唔去你個邊

回覆 Speedie19 的帖子

好呀,唔該晒:)
‹ 上一主題|下一主題