用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 浸信會奧基幼稚園好唔好?
go

浸信會奧基幼稚園好唔好?

語境好似好好,但網上好少comment ,有無用家可share?程度如何?可銜接津校小一?老師有愛心?

sugar1redbean 發表於 21-1-13 23:11
語境好似好好,但網上好少comment ,有無用家可share?程度如何?可銜接津校小一?老師有愛心?
...

上年N本來俾呀仔讀奧基,因為覺得語境好好,老師同校長面試時都全英文對答,加上可能少人識,唔係好多人一班,另外覺得老師都好nice,有愛心,又有戶外操場,唯一係地點麻麻,一定要坐校車!之後到LH放榜,收咗呀仔,所以雖然奧基連書簿費都交埋,最後都係無揀佢。
依家呀仔讀緊LH N班,但睇返奧基d書,程度同LH差唔多,所以我覺得奧基其實真係唔差!

回覆 tsy550 的帖子

Thank you!我都覺奧基各方面都好好,有啲好奇點解甘少人選擇奧基

sugar1redbean 發表於 21-1-14 18:23
回覆 tsy550 的帖子

Thank you!我都覺奧基各方面都好好,有啲好奇點解甘少人選擇奧基
我相信係因為地點吊腳,少人讀,每年唔多人畢業,所以自然少人認識我上年報n班時都係好後期先知有呢間學校!

sugar1redbean 發表於 21-1-13 23:11
...

上年我 in過6間幼稚園N班其實最喜歡就係奧基,無論環境,語境都好好,老師都好有禮貌,態度好好,唔會 hard sell。。。不過唯一缺點真係地點唔方便,又唔想小朋友咁細個搭校車,所以最後無揀奧基。

我係K用家,老師非常好,有愛心有耐性,語境好,又小班教學,outdoor playground 小朋友好鐘意,每日都好期待返學。疫情其間Zoom睇得出老師用心教學。唯一唔好就係地點較吊腳,同pm冇校車。

babybaby_ng 發表於 21-1-15 11:24
我係K用家,老師非常好,有愛心有耐性,語境好,又小班教學,outdoor playground 小朋友好鐘意,每日都好期 ...
一直都想有K用家解答下,thank you!你小朋友係由K1讀起?一班大概幾人?想問下中數方面學校教得深嗎?可否銜接津學小一課程?因見這學校英文為主。
原來pm無校巴!甘接送都幾麻煩

babybaby_ng 發表於 21-1-15 11:24
我係K用家,老師非常好,有愛心有耐性,語境好,又小班教學,outdoor playground 小朋友好鐘意,每日都好期 ...
請問校巴大概行咩路線?

人數方面,以K1計,上午約15人, 下午約5人(因為唔知疫情下有冇流失) 。中文以主題書教學,我認為都唔算易。數學是中數和英數都有的。英文是用letterland教phonics. 每星期亦有中, 英文圖書供閱讀。因我另一小朋友已升小(不是讀奧基),暫時認為奧基程度比一般幼稚園深,但比谷的幼稚園淺。因為未讀到K3, 所以銜接小一方面唔太肯定,但估計銜接津小是沒有問題的。至於升小一,始終幼稚園每日上課時間只有3小時,家長也需要平時與小朋友多閱讀。校車路線抱歉也不太清楚,可以打去問問,我只知道是有學校職員跟車的。

sugar1redbean 發表於 21-1-17 13:33
請問校巴大概行咩路線?

我試過打去學校,職員首先講要睇下年學生居住地點,再問的話肯講現有校車cover咩站

babybaby_ng 發表於 21-1-17 15:50
人數方面,以K1計,上午約15人, 下午約5人(因為唔知疫情下有冇流失) 。中文以主題書教學,我認為都唔算易。 ...
Thank you 好詳細!15人,人少少老師可以專注啲教都唔錯👍🏻

magmum 發表於 21-1-17 17:30
我試過打去學校,職員首先講要睇下年學生居住地點,再問的話肯講現有校車cover咩站
...
我其實未入表申請,不過交通的確係個大考慮,如果有校巴在地鐵站接送都好呀,我遲啲又打去問問先

magmum 發表於 21-1-17 17:30
...
請問你都係用家?你覺得學校同老師好唔好?

sugar1redbean 發表於 21-1-17 22:00
請問你都係用家?你覺得學校同老師好唔好?

我唔係架,同大家一樣都係心儀但又覺得太唔就腳,上次問過如果坐校車都要坐6個火車站先有校巴pick up所以放棄了

我小朋友係超細B,夠2歲插讀左N班,之後都讀左1年K1,細B通常讀下晝,下晝班好少人讀,當年小朋友0個班都係得6-8個小朋友,但就有中文同NET班主任,語境絕對好好,尤其係英文,小朋友因為始終係超細B,最後決定repart K1,同班都有其他細B repeat,最後考到sc同kv都有,所以到而家都好感激學校,雖然只係讀左年半左右,但小朋友既英文都係由學校老師令佢愛上,直到而家都好慶幸小朋友係呢間學校打好左個英文底
同埋可能少人講,呢間學校同培正有聯繫,疫情前一直係培正搞畢業典禮,培正校長都有出席,校長寫推薦信可能有幫助

ling_lingsky 發表於 21-1-18 12:55
我小朋友係超細B,夠2歲插讀左N班,之後都讀左1年K1,細B通常讀下晝,下晝班好少人讀,當年小朋友0個班都係 ...
謝謝詳細回覆係咪奧基課程唔夠深所以你小朋友無繼續讀上去?

回覆 sugar1redbean 的帖子

唔係唔夠深,正如我所講,英文真係OK,少班到得6-8人,training一定足夠,而且K1開始已經show and talk,所以絕對足夠,但小朋友真係超細B(12尾出世),手仔發育真係未得,原本都有諗過原校repeat K2,但要轉AM,再加上又考到其他學校K1,所以最後先走,而事實repeat一年又真係完全唔同,手仔肌肉發展好好多,而家寫字都好工整,所以當初決定repeat係無錯既。但真係係奧基呢年半令小朋友好鐘意講英文,亦train到佢講英文好自信,由0個時開始,小朋友已經發開口夢都係講英文既,小朋友初初轉校時,都俾新校老師話佢講中文有問題,因為佢係用左英文諗中文點講,所以有時0的中文講到調轉哂既。小朋友而家K2,岩岩5歲,已經睇完ORT stage 9,而家睇緊chapter book,好肯定唔關新校既事,因為新校而家先睇緊ORT stage 2,同埋疫情下都無咩返學,所以真係係奧基培養左鐘意英文(奧基phonic個底都打得好好)

ling_lingsky 發表於 21-1-18 20:49
回覆 sugar1redbean 的帖子

唔係唔夠深,正如我所講,英文真係OK,少班到得6-8人,training一定足夠,而且 ...
我個仔同你小朋友好似,都係12月出世,2017年細B,依家在卷校讀K1,我原本都唸住俾佢repeat K1,但今年以大B身份考私校無offer,可能轉晒拍片,我哋條片唔得,如果有得面試相信會好好多。
聽你講奧基英文真係好好,但中數方面唔知又如何?因為如果轉就想佢真上K3,唔想成日轉校,所以都想知道奧基科程可唔銜接K1。K1大概教到咩程度?我唸過可能在卷校讀完K2先插班讀奧基K2,因為疫情又唔知點,你可否以細B家長過來人身份俾下意見?

PS你坐校巴定自己接送?同埋K2開始得上午班?我個仔返開下午班的

sugar1redbean 發表於 21-1-19 08:41
我個仔同你小朋友好似,都係12月出世,2017年細B,依家在卷校讀K1,我原本都唸住俾佢repeat K1,但今年以大 ...
因為我小朋友只係讀到K1,所以好難判斷中文同數學教得深唔深,但當年小朋友K1時中文真係未認到字,老師有講過始終係細B,所以係遲少少。其實當初除左寫字同中文小朋友跟唔上,所有其他野都跟得上,所以如果有心做大B,反而中文同數學可以自己係屋企教快,我repeat K1個年係屋企每日同佢認字,最後認到500字,數學亦都可以教快佢好多,而家基本上K3既數學已經識哂,所以做大B唔可以只靠學校,自己係屋企教反而仲大效力。
K2插班好過K3插,因為驚英文跟唔上,K2都有AM,只係我當初諗原校升K2,所以先keep住PM讀一年K2,之後AM repeat一年者,因為其他同學仔升哂上K3,得佢repeat K2,會唔多好,而據我所知,佢當年有同班同學而家真係咁repeat緊

ling_lingsky 發表於 21-1-19 10:54
因為我小朋友只係讀到K1,所以好難判斷中文同數學教得深唔深,但當年小朋友K1時中文真係未認到字,老師有講 ...
Thank you 聽各位解奧基都幾好,係交通同學生人數有啲concern ,怕人太少似補習唔似返學,等疫情好啲再試下插班