用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 英文語障??
go

[聽/語障] 英文語障?? [複製鏈接]

我仔2歲半起讀有NET嘅pn, k1轉了IS... 全英課堂環境
現在k2, 佢依然好怕講英文, 英文show & tell會啞左... 英文理解上似乎冇大問題.
發音上, 語感差D但可以糾正到...

佢mother tongue係廣東話. 咁樣算唔算有speech problem? 我可以點幫佢呢?

Thanks!!
   1    0    0    0

Mrspan 發表於 21-1-13 15:58
我仔2歲半起讀有NET嘅pn, k1轉了IS... 全英課堂環境
現在k2, 佢依然好怕講英文, 英文show & tell會啞左...  ...

我覺得係不夠語境,過去一年k都冇乜番過學,zoom上堂欠缺互動(包括同學之間),停課這麼多久預咗好多這個年紀的小朋友語言社交落後,在這非常時期,你哋可能真係要在家同佢講下英文,對大個的英文巳穩固的小朋友影響就冇咁大。

Thanks! 會盡量講多少少英文
8月升year 1喇 好怕佢跟唔上

Mrspan 發表於 21-1-27 22:05
Thanks! 會盡量講多少少英文
8月升year 1喇 好怕佢跟唔上
好大機會係嚇怕,如有某種原因必須在國際學校,屋企人應該全轉英文幫佢

Thanks for your suggestion. 佢講英文係信心低D ⋯⋯ 性格上”怕錯”
‹ 上一主題|下一主題