用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行剩餘學位
樓主: yyk1009
go

自行剩餘學位 [複製鏈接]

yyk1009 發表於 21-1-13 16:53
以上年做法,中學website 會公佈所有自行成功的名單嗎?
中學只會個別通知自行取錄既學生,唔會係任何地方,包括網上公佈。

「請問假設收自行收40人,是有可能那所中學只收到30人的情況嗎?」
中學會用盡自行名額去收生,呢個情況估計有兩個可能:

<1> 40個學額只有30份申請人。呢個情況應該唔多,你都唔會考慮呢間學校,所以唔使担心。

<2> 自行取錄既學生被搶,例如: 去另一間自行中學或去直資。教局會根據中學自行後補取錄名單遞補學生上去,若果仲有剩位,撥去大抽獎。

「waiting 學生是在何時收到通知?」
同大抽獎派彩一齊公佈。

回覆 YmOra 的帖子

我明,即係中學會將學生計分,跟著次序排名,而該中學不會知道自己收到第幾個學生,要視乎有幾多個學生選該校為自一又或者選該校為自二而自一吾收。講落有d複雜。

yyk1009 發表於 21-1-13 18:17

我明,即係中學會將學生計分,跟著次序排名,而該中學不會知道自己收到第幾個學生,要 ...

唔只這原因。最大問題係你條問題係無可能發生,當"只收"30人未爆滿的情況下,無可能仲有人會係WaitingList?!個人認為,WaitingList=0人才想得通。

回覆樓主:

自行備取生是不會收學校通知
到大抽獎放榜派到自1/2學校才知
如大抽獎有選 不知是否自行入
如大抽獎無選 才知係備取補上

yyk1009 發表於 21-1-13 18:17

我明,即係中學會將學生計分,跟著次序排名,而該中學不會知道自己收到第幾個學生,要 ...

9樓答左

A中學有40個自行位,所以A校有40個正選生,及40個或以上的後備生一同呈上教育局,假設40個正選生中有10揀A校為自行二被B校自行一取錄及有5個去左直資中學,咁剩餘的15個位就由後備生補上。

咁呢15個學生事前係唔知已自行成功,要到7月放榜先知道結果。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

所以呢…教育局搞呢個“正取生”提早通知出嚟,根本係“多舊魚”,搞到好多家長誤會咗無得提早通知就等於自行落選,然後有好面子好同人比較嘅家長將怨氣不滿發洩仔女身上(本人身邊有呢類家長),再心驚膽跳幾個月等搞珠(忽略咗仲有一大堆備取生),亦有家長誤會咗兩間自行都正取時可以隨便揀一間…作為上屆白老鼠家長提提今屆家長:平常心對待,3月底無電話通知並不等於自行唔入,其實有好多都係備取位入。

jacknetpass    發表於 21-1-13 23:14

黑咪喵 發表於 21-1-13 22:08
所以呢…教育局搞呢個“正取生”提早通知出嚟,根本係“多舊魚”,搞到好多家長誤會咗無得提早通知就等於自 ...

咁起碼有40個正取生可以安落咁買定校服或直資定自行揀吓,叫做有可取之處。  

jacknetpass    發表於 21-1-13 23:14
YmOra    發表於 21-1-13 22:44

醒目開學勳章

黑咪喵 發表於 21-1-13 22:08
所以呢…教育局搞呢個“正取生”提早通知出嚟,根本係“多舊魚”,搞到好多家長誤會咗無得提早通知就等於自 ...

gracelam 發表於 21-1-13 22:15
咁起碼有40個正取生可以安落咁買定校服或直資定自行揀吓,叫做有可取之處。  
...

弊多過利!而且直資學校又覺得唔公平俾資助學校搶走叻學生,而本來自行備取位入嘅以為無機而“嗱嗱聲”去直資註冊

黑咪喵 發表於 21-1-13 22:31
弊多過利!而且直資學校又覺得唔公平俾資助學校搶走叻學生,而本來自行備取位入嘅以為無機而“嗱嗱聲”去 ...

這個好似有DD講唔通喎!以前無得早知自行結果時,咪又係怕自行無機嗱嗱聲入"直資",e+知道情況下唔係應該比以前叫做好咗咩?!起碼有批人唔會嗱嗱聲入直資嘛!話晒仲多咗學校揀添,又有直資在手又有自1正取選擇。

YmOra 發表於 21-1-13 22:42
這個好似有DD講唔通喎!以前無得早知自行結果時,咪又係怕自行無機嗱嗱聲入"直資",e+知道情況下唔係 ...

同意呀,有一少部分人知道左結果,或可選擇離場,係有好處架,起碼有一班人壓力細d。
其實升小學時,自行都係早d放榜架啦

cyhh 發表於 21-1-13 23:02
同意呀,有一少部分人知道左結果,或可選擇離場,係有好處架,起碼有一班人壓力細d。
其實升小學時,自行 ...

係啦!以前乜都唔知年代除咗要決擇於放唔放棄直資好已經人都癲,加上受自行未知之數影響下就連大抽獎應以詳策略都舉步難行。個人認為,e+可以早DD知道自行結果已經可以減少好多無形壓力了,對大抽獎的佈署亦有幫助。

正取生通知,我覺得對有選擇的學生最有利,又中自行又有直資offers,早點選擇和安心

當然這樣也影響直資音樂椅再早點轉動

jacknetpass 發表於 21-1-13 23:21
正取生通知,我覺得對有選擇的學生最有利,又中自行又有直資offers,早點選擇和安心

當然這樣也影 ...

直資12/4知抽飛情況可叫備取補上

jacknetpass    發表於 21-1-14 01:30

gracelam 發表於 21-1-13 22:15
...

又唔好太早買定校服..... 如果收到的係自二學校的錄取電話,仲有機會最終派去自一

B.B.BaBa 發表於 21-1-14 08:37
又唔好太早買定校服..... 如果收到的係自二學校的錄取電話,仲有機會最終派去自一
...

多謝補充

其實呢個安排已行左一年,所有唔清楚的事都已經好清楚。

唔清唔楚都唔去搞清楚的係家長,好面子要發洩的都係家長,明明一早已選好自一自二次序仲以為可以再揀一次的都係家長,關教育局咩事?

教育局的確有好多野做得未夠好,甚至係差,但都唔應該乜都賴晒落佢度

jacknetpass    發表於 21-1-14 11:30
cmir    發表於 21-1-14 09:31

B.B.BaBa 發表於 21-1-14 08:37
...

自二取錄咗唔係就入自二咩?

joe12211981 發表於 21-1-14 11:21
自二取錄咗唔係就入自二咩?

最後有可能係後補入自一嘅中學,所以7月會有驚喜。

每間中學都會被人放响"自二"選擇及有人選擇讀直資,3月31日冇收到自一電話,也可能在後補當中。

回覆 joe12211981 的帖子

自一備取生的話..最後或可能入自一.
大抽獎後知道結果
‹ 上一主題|下一主題