用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 IBDP Eng Lit HL
go

[其他] IBDP Eng Lit HL [複製鏈接]

請問有沒有孩子有讀呢科?係咪對香港d bilingual kids 有d難度?

阿囡勤力型但 language 一般,Year 10-11 English and English literature grade 一路徘徊 6-7。而家申請的外國IBDP course 有可能只有 English Literature 而沒有 English language and literature 。我知IBDP English Literature HL 要睇好多書,阿囡睇書都唔抗拒,但英文一般會唔會讀得辛苦?

Thx (emoji)
   5    0    0    0

culver 發表於 21-1-13 08:06
請問有沒有孩子有讀呢科?係咪對香港d bilingual kids 有d難度?

阿囡勤力型但 language 一般,Year 10-1 ...
so why not SL?

回覆樓主:

Del

多謝大家資訊!

阿囡依家忽然要考慮 IB Eng Lit HL (從來沒有想過),係因為考中的其中一間學校嘅IB course,group 1 first language 好奇怪地好似只有 Eng Lit 而沒有 Eng Lang and Lit , 我哋而家 email 問緊...

因為 group 3 阿囡只想選 environmental systems, 呢科先天上只有 SL, 另外間學校 group 2 沒有中文,咁唯有 shift HL 過 group 1 或 group 5 ...

但如果 Eng Lit HL 咁多 poetry , 真係唔洗再考慮,因為阿囡d 6 就係 poetry 度攞

culver 發表於 21-1-13 10:33
多謝大家資訊!

阿囡依家忽然要考慮 IB Eng Lit HL (從來沒有想過),係因為考中的其中一間學校嘅IB cours ...

Eng lang & lit 其實衹推出了幾年,有學校唔考這科都唔奇。其實你孩子有無大學心儀科目?如果有,最好睇下有冇 subject requirement,如有,一般都會選那些為HL。我理解每間學校可自由選擇 book list, 每間會唔同?

culver 發表於 21-1-13 08:06

阿囡勤力型但 language 一般,Year 10-1 ...

我大仔IB 1 時都選了HL Eng Lit, 但讀了半個學期叫救命,話無把握,拿拿聲shift 左去Bio 做HL。

呀仔的英文算唔錯,G10 時也是6-7, 但他話剩lit 好鬼悶,除非是喜歡文學類,否則選L&L 會比較易handle, 同埋HL 嘅英文要求唔低,他情願把時間放在sci 做HL 比較易取高分。

Cherishvalue 發表於 21-1-13 10:57

我大仔IB 1 時都選了HL Eng Lit, 但讀了半個學期叫救 ...

囡應該都係理科人,做到數但唔鍾意做。會睇書,但睇嘅都係厚厚小說,非文學類

Bio 同 Chem 己選 HL, 很可惜 environmental system 只有 SL⋯⋯如果最後d科目的 SL 同 HL 攪唔掂,就只好放棄呢間學校諗過第二間

poonseelai 發表於 21-1-13 10:55
Eng lang & lit 其實衹推出了幾年,有學校唔考這科都唔奇。其實你孩子有無大學心儀科目?如果有,最好睇下 ...

原來如此!我哋以為自己睇漏眼,因為見間學校website 話其他語文有group1 Lang and Lit, 唯獨偏偏英文只見 Lit. 睇嚟都係每間學校 IB 老師話事

Year 10 summer 我叫佢睇 Wuthering Heights, 佢有睇,但睇完嗰樣好似放監咁

小女都係 English Lit HL。
佢選擇之前,看了 Lang Lit 的 topic ,佢自己 prefer Lit 。
佢認為,Lang Lit 唔一定易過 Lit ,因為個個人喜歡的東西不同。

建議學生自己看看 Lit vs Lang Lit 的 topic ,睇下自己喜歡甚麼。
也看看 sample paper / past paper ,有點 idea 會考甚麼。

另外,也考慮一下有冇需要一定 HL 。
如果冇信心,不如 SL 啦。
HL 理應是放在最有信心的幾科,
如果選 HL ,但唔夠高分,就唔好睇。
有些大學會特別留意 HL 幾科的分。

Cara2006 發表於 21-1-13 17:13
小女都係 English Lit HL。
佢選擇之前,看了 Lang Lit 的 topic ,佢自己 prefer Lit 。
佢認為,Lang Lit ...

謝謝你實用的提議

你説得對,HL 科目應是孩子喜歡又有信心的科目。不同學校有不同 SL+ HL combination, 囡有幾間學校考慮中,學校各有特色,但似乎 IB HL 有乜得揀都好重要

我女女讀IB Eng Lit HL,佢自細英文有濃厚興趣,喜愛閱讀,亦有信心,讀完之後,佢話eng lit HL好有挑戰性,如果英文不是特別好,吾建議選

hei918 發表於 21-1-14 17:31
我女女讀IB Eng Lit HL,佢自細英文有濃厚興趣,喜愛閱讀,亦有信心,讀完之後,佢話eng lit HL好有挑戰性 ...

咁 IB Eng Lit HL 真係適合語文強的孩子,我囡語文夠用就ok , 應該不會考慮了!

culver 發表於 21-1-14 23:03
咁 IB Eng Lit HL 真係適合語文強的孩子,我囡語文夠用就ok , 應該不會考慮了!
...
可以考慮SL

hei918 發表於 21-1-15 08:31
可以考慮SL

謝謝意見!
該學校 email confirm 咗IB 只開 Eng Lit 唔開 Eng Lang and Lit, 所以阿囡決定入第二間有 offer 嘅學校

回覆 culver 的帖子

入到心儀學校就好啦, 恭喜!

hei918 發表於 21-1-20 13:58
回覆 culver 的帖子

入到心儀學校就好啦, 恭喜!

謝謝你
‹ 上一主題|下一主題