用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中嘅話 大家會私補定會去大型補習社? ...
樓主: Amychannn
go

初中嘅話 大家會私補定會去大型補習社?

王家爸爸 發表於 21-1-15 18:08
對,最緊要有"吸收"。如果認真聽老師喺學校既野,吸收到,其實無必要外求。如果老師某方面教得唔好,就重點 ...

其實,最難搞嘅係嗰D個個課題都總會有DD地方教得唔清唔楚嘅老師,同學仔想認真聽老師教導也是無用。e+啲老師,有些中學還是"參差"甚大呢!

YmOra 發表於 21-1-15 18:25
其實,最難搞嘅係嗰D個個課題都總會有DD地方教得唔清唔楚嘅老師,同學仔想認真聽老師教導也是無用。:si ...

仲有啲老師,一堂三十五分鐘,講咗十五分鐘都未入正題,重要嘅,考試會出嘅嘢輕輕帶過,啲無關痛癢嘅小節就長篇大論,成個重心放錯晒

YmOra    發表於 21-1-15 19:38

YolandaTam 發表於 21-1-15 18:52
仲有啲老師,一堂三十五分鐘,講咗十五分鐘都未入正題,重要嘅,考試會出嘅嘢輕輕帶過,啲無關痛癢嘅小節 ...

係啦!其實好唔明白,點解總有D老師喜歡上堂講咁多題外話嘅,唔知係咪平時無乜人同佢講嘢好悶呢?!好多jm成日埋怨,所以呢!就算學生好想乖乖地聽書學習都要遇著個好老師先得,真係無得選擇唯有外出進補。

YolandaTam 發表於 21-1-15 18:52
仲有啲老師,一堂三十五分鐘,講咗十五分鐘都未入正題,重要嘅,考試會出嘅嘢輕輕帶過,啲無關痛癢嘅小節 ...

同意, 老二個阿sir淨係鬧人都鬧足半堂,咁我囝數底已經弱弱哋,惟有揾個哥哥嚟一對一專科專補,旨意學校個阿 sir連學習動機都冇埋

Amychannn 發表於 21-1-12 17:35
幫朋友問大家覺得中二應該 繼續私補 定 去大型補習社 好?
我朋友話見到人地啲仔仔女女拎到好多resource
例 ...

咁你私補老師唔掂,私補都有呢的就正常
:-D :-?

回覆樓主:

我遇到的私補老師好好,不過學校以內的野小講,反而做exercise 同解題會多。所以我目前覺得ok,留s5, s6 先狂補。正如我大女幫人補,佢會睇學生需要,一樣有resources,再追條解。
:-D :-?

呢個話題我早幾日都同屋企人討論,究竟私補定坊間補習社好?到依家仲未得出結論,其實各位家長傾向私補定補習社?私補的話又好難搵到個適合嘅老師(好希望可以搵到個啱心水英文老師),補習社的話又疫情1516…

黑咪喵 發表於 21-1-20 16:14
呢個話題我早幾日都同屋企人討論,究竟私補定坊間補習社好?到依家仲未得出結論,其實各位家長傾向私補定補 ...

私補會針對性啲,而且疫情咁反覆,zoom 保障到導師同學生。

csbaik 發表於 21-1-19 19:15
我遇到的私補老師好好,不過學校以內的野小講,反而做exercise 同解題會多。所以我目前覺得ok,留s5, s6 先 ...

係呀,我囝S2好怕做啲難嘅數,私補單對單個哥哥同佢一齊做,逐啲逐啲放手比佢做, 佢依家都有番啲信心