用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中嘅話 大家會私補定會去大型補習社? ...
go

初中嘅話 大家會私補定會去大型補習社? [複製鏈接]

幫朋友問大家覺得中二應該 繼續私補 定 去大型補習社 好?
我朋友話見到人地啲仔仔女女拎到好多resource
例如名師出D sample paper 、雞精notes咁
而私補就好似冇咩resource
所以諗緊俾唔俾個女去join大型補習社
大家點睇?
   3    0    0    1

一直覺得如要增潤(即已搞清最基本的知識,想更上一層樓)才去大型補習班,補底的話都係私補會專D...... 所以我覺得要睇用家需要。

Amychannn 發表於 21-1-12 17:35
例 ...

要補嘅科目若然十分弱建議"私補",因為教授嘅Step可以由你決定,但當開始發覺成績提升咗,和能力提升咗嘅話去"補習社"會好好多,因為教授嘅Step可以""跳""嘛!對學多DD嘢好有利。

我反而覺得初中應該培養自覺,自學能力為主。除非成績跟唔到主車隊,要出去補習儘快追上。其他的話,特別係成績好,大可不必補習。sample paper, 雞精,可以短時間提高分數,不過,初中成績也已經不錯,何必再要多幾分?
所以揀補習社,我覺得要睇小朋友個人需要。如果目標就係再高分些,就要多resources, 多操練的補習社。

b3410 發表於 21-1-13 15:35
我反而覺得初中應該培養自覺,自學能力為主。除非成績跟唔到主車隊,要出去補習儘快追上。其他的話,特別係 ...

主車群,邊群先?可能,有好幾群㗎喎~~~

mcl203 發表於 21-1-13 18:02
主車群,邊群先?可能,有好幾群㗎喎~~~
追到mean就收貨

都係睇用家自己啱邊種。大型補習社賣點係多資源,但速度、課程都係大路,未必夾到你學校,更加唔會幫你溫學校測考範圍。私補可快可慢,仲可以跟貼你學校課程,但資源一定冇補習社咁多。

b3410 發表於 21-1-13 15:35
我反而覺得初中應該培養自覺,自學能力為主。除非成績跟唔到主車隊,要出去補習儘快追上。其他的話,特別係 ...
咁高中呢?  係味需要大班補?  應該中四開始?

Chiuchoiluck 發表於 21-1-14 11:27

如果係唔明,可以先私補搞明佢。
如果明,但欠缺考試技巧,可考慮大補習社,因為真係 exam-oriented.

Chiuchoiluck    發表於 21-1-15 10:31

Chiuchoiluck 發表於 21-1-14 11:27
我暫時打算中五開始 “ 以分數為本”  集中精力提高分數

Chiuchoiluck    發表於 21-1-15 10:32

初中高中都好,都係視乎該補習社或老師是否幫到你。一對一又好,可能佢唔清楚你校課程進度,大補習社又好,可能材料豐裕,但又未必會理到你,所以都係睇返自己是否接受到該模式,無必然嘅答案~~~

你的孩子已上到高中了嗎?個人認為,高中課程已經十分緊湊,仲要給時間補習,真係必要才好行這步,但去到中五下學期近尾至中六DSE前去補嘅就係補"答題技巧"。

Amychannn 發表於 21-1-12 17:35
例 ...
不如換轉個角度睇:小朋友喺屋企食完晚餐之後,應該去大型連鎖餐廳去補多餐,定係去小型食店好啲。
見到人哋啲仔仔女女食好多餐,又名廚出品,又燕窩雞精咁,怕自己小朋友執輸,長得唔夠其他小朋友高。大家點睇?

YmOra 發表於 21-1-13 11:38
要補嘅科目若然十分弱建議"私補",因為教授嘅Step可以由你決定,但當開始發覺成績提升咗,和能力提升 ...
情況就好似小朋友身體十分弱,我建議"重點補",而唔係大包圍。熱底肺弱就食完晚餐之後,來一客燉雪梨燉雞,滋潤一下;而唔係谷佢食當歸燉雞,越食越熱氣。

b3410    發表於 21-1-15 12:20

YmOra 發表於 21-1-14 16:45
你的孩子已上到高中了嗎?個人認為,高中課程已經十分緊湊,仲要給時間補習,真係必要才好行這步,但去到 ...
未到高中.  不過未補過習, 都要留意定邊間補習社 (聽聞有D未必即報即上, 要排隊)

王家爸爸 發表於 21-1-15 10:13
情況就好似小朋友身體十分弱,我建議"重點補",而唔係大包圍。熱底肺弱就食完晚餐之後,來一客燉雪梨燉雞, ...

似乎,樓主係問去邊度食最好,唔似係問食唔食好~~~

王家爸爸 發表於 21-1-15 10:13
情況就好似小朋友身體十分弱,我建議"重點補",而唔係大包圍。熱底肺弱就食完晚餐之後,來一客燉雪梨燉雞, ...

"當歸"女性恩物。其實搵啱邊款"補湯"啱補自己的孩子最重要,未必需要好貴,好平也可以有好好的果效,無論阿sir靚湯嘅"私補",或是人頭湧湧陳記茶餐廳嘅"大眾老火湯"也好,最緊要有"吸收"嘛!

Chiuchoiluck 發表於 21-1-15 10:38
未到高中.  不過未補過習, 都要留意定邊間補習社 (聽聞有D未必即報即上, 要排隊)
...

明白。但要好好考慮高中學校學習嘅"時間分配"問題,我女原先都想响中四出外進補,耐何實在無乜時間可以去補,最後還是放棄。

YmOra 發表於 21-1-15 17:27
"當歸"女性恩物。其實搵啱邊款"補湯"啱補自己的孩子最重要,未必需要好貴,好平也可以有好好的果 ...
對,最緊要有"吸收"。如果認真聽老師喺學校既野,吸收到,其實無必要外求。如果老師某方面教得唔好,就重點補嗰方面。咁就唔會令補習變咗習慣,變咗習慣,就返唔到轉頭。

b3410    發表於 21-1-15 18:54

mcl203 發表於 21-1-15 11:37
似乎,樓主係問去邊度食最好,唔似係問食唔食好~~~
先喺屋企食,真係頂唔順媽媽既飯菜,先至出去食少少。
‹ 上一主題|下一主題