用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1b女校vsB1尾男女校
go

B1b女校vsB1尾男女校 [複製鏈接]

女 Band1b,英文強中文較弱,自行本人心儀B1b女校,但女兒則希望入讀B1尾男女英中,她已聽了入這2間各的好與壞分析。請给意見應否放棄自己的選擇去配正合女兒的意願?
   0    0    0    0

mall 發表於 21-1-12 14:19
女 Band1b,英文強中文較弱,自行本人心儀B1b女校,但女兒則希望入讀B1尾男女英中,她已聽了入這2間各的好 ...

自一男女校,自二女校。讀既係佢,將來讀得好同唔好,開唔開心唔會怨你,尤其佢已經出到聲要求。

回覆 mall 的帖子

如果小朋友冇所謂梗係女校啦,不過始終用家意見,讀得唔好怨你一世仲衰。

女 Band1b,英文強中文較弱,自行本人心儀B1b女校,但女兒則希望入讀B1尾男女英中,她已聽了入這2間各的好 ...

你囡囡是否對那所B1b女校極不接受嗎?若是,就一定不能揀。

回覆 YmOra 的帖子

又不是極抗拒。只是她不想辛苦和谷,怕同學強令壓力大,自己讀書的衝勁暫時不強,中文科也有隱憂。自行有得選,她想讀自己想讀的那間,她覺得自己到時肯努力分別也不大,一樣也可入大學。

比佢自己選吧。
當年我都想個仔入我母校,佢打死唔肯。
現在在一間佢自己選的學校讀得好開心。
你個女個原因亦合理。。。

兩間都係英中,揾間她鐘意。

自行可以他區揀間 band 1b 男女校

自1佢鐘意嘅,自2阿媽鐘意佢又唔反感嘅,入咗自1佢發現間學校唔好嘅地方亦都唔會怨你,只會怪自己揀錯咗....

jacknetpass    發表於 21-1-12 19:13

女兒的意願  

選校真的是看適合度,難得小朋友自己知道和堅持,如學校沒什麼問題,家長不應對坊間所謂評價B1b B1c 太認真

其實你女本身係未唔想讀女校, 想男女校?

mall 發表於 21-1-12 16:35
回覆 YmOra 的帖子

又不是極抗拒。只是她不想辛苦和谷,怕同學強令壓力大,自己讀書的衝勁暫時不強,中文 ...

你囡囡好識諗,她的觀察很有理,知道自己不是可谷的個性就盡量避開這種學習模式,我女也是不能谷,屬"漸進式"學習的女孩子,我們才選擇e+哩間中學,結果真係好適合她成長,有些人如你女兒般需要响學習過程中得到一個又一個"小成功"來建立""自信心""才可以飛得更高走得更遠,個人認同你囡囡的講法,"肯努力讀書,分別不大,一樣可以入U"。

jacknetpass 發表於 21-1-12 19:12
選校真的是看適合度,難得小朋友自己知道和堅持,如學校沒什麼問題,家長不應對坊間所謂評價B1b B1c 太認真 ...

認同,只作參考就夠。

jacknetpass    發表於 21-1-12 22:06
‹ 上一主題|下一主題