用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 SIS vs St Stephen Stanley
go

[小學] SIS vs St Stephen Stanley [複製鏈接]

如果想中學去英國讀書,邊間學校好啲開心啲?兩間語境都好,SIS 係咪好谷?
   1    0    0    0

Fishy1122 發表於 21-1-12 13:25
如果想中學去英國讀書,邊間學校好啲開心啲?兩間語境都好,SIS 係咪好谷?
...
SIS 就唔清楚,但 St Stephen's 算輕鬆。學校攪好多音樂,朗誦等活動。 初中已經去外國表演音樂。

Thanks! 中英數程度會唔會太淺?需要外補嗎?

Fishy1122 發表於 21-1-12 16:10
Thanks! 中英數程度會唔會太淺?需要外補嗎?

這個我就唔係好清楚,因為係我親戚讀緊。但St Stephen 唔係國際學校,可能你要去中學交流版問先有人答到你。
如果打算中學去外國讀書 ,選擇國際學校英文方面會比較流利 。

I see thanks!

SIS

chekchek 發表於 21-1-13 00:06
SIS

可否分享一下你覺得SIS有什麼好?謝謝你!

Fishy1122 發表於 21-1-12 13:25
...

無論hap唔happy school,  普遍來說LS同IS 理念都不同,雖然相對傳統學校兩間都輕鬆,聖提始終係local school, 都會有測考功課,家長固有思維點都會看成績,學習成果是以比較(Grade, rank)為基準。
不肯定SIS是否一様,一般IS小學係不注重比較,要比較都比唔到,因為跟本不會「打分評grade」,學習成果是以自己小朋友的進度和態度為基準(set target, reflection) ,assessment主要是考basal tone不需特別準備(除中文),所以家長心態上應該更輕鬆更健康,例如我有時我知佢識係不小心就不會太緊張,因為「分數」冇乜人理。
SIS語境一定比聖提好,英語是first language比second Lang 學習好,冇咁港式,聖提中文是local課程一定更深,但小六便走中文都不會學到太多,我自己會揀SIS, 始終人人要求不同,如果覺得學習中文是終極最大priotiy就聖提。

Fishy1122 發表於 21-1-13 22:59
可否分享一下你覺得SIS有什麼好?謝謝你!

Same opinion as 964000. Sscp is a local school

SSCP屬於傳統名校,都多同學過去英國讀書,如果想入比較出名的學校,唔知是否機會多些?
校舍方面SSCP就更加似外國學校 室外空間大,環境優美,應該都幾開心嘅

Thanks for your opinions! Really appreciated

你好,本人兒子是在聖小就讀的,現在已經是六年級,亦打算會到外地再升學。聖小環境優美,空氣清新,兒子因為六年級boarding,鼻敏感的不適都少了好多。學校裡很多建築物都是一級或以上文物,而且靠近沙灘,很多時老師都會帶同學生到沙灘去活動或上堂,也能坐在圖書館欣賞無敵海景和日落。聖小的學習語境很好,普通話跟英文為主,但大部分的學生都是以英語溝通,我因為亦是想讓兒子學多少中文,所以當初選擇這所學校。除六年級外,其餘年級每次考試的成績都是以grading計算,老師亦不會提供小朋友的排名。我兒子在那裏讀得很開心,只是時間過得太快,轉眼快畢業。

我也覺聖提英文語境非常好,不遜於任何國際學校。之後進可攻,退可守。
是local school 來說,很全面的一間。

每位小朋友我遇過的也是自信開心。

SIS 當然也好,但我聽高小很多也會準備走,其實聖提也是,那就兩間也報看看邊間有緣份?

兩間也好好。

Sanmama 發表於 21-1-29 09:20
我也覺聖提英文語境非常好,不遜於任何國際學校。之後進可攻,退可守。
是local school 來說,很全面的一間 ...

我想問你知唔知聖提收咩幼稚園嘅學生多?

收生都不太來自一兩間幼稚園,我知道的有維多利亞,聖公會,聖保羅堂,靈糧堂都有.....如果真的要揀,可能是維多利亞吧。

回覆 ting0417 的帖子

對,我也覺他們各路人馬也有收😂看小朋友為主吧!見收的小孩自律自主性也很高。

如果中學去英國,我個人會選聖提,音樂又出色!

身邊朋友一般認為SIS係谷嘅國際學校,St Stephen Stanley 係hea d 嘅local school。 st stephen Stanley係private school , 佢地課程唔係跟教育局,所以設計課程比較有彈性,比起一般local school 已經比較國際化,所以佢地學生英文係好嘅。中文我知道相對較得淺。反而,SIS 中文相對其他國際學校係多嘅, 兩間都好,如果係我兩間都有offer都決定唔到。

我孩子多年前都係聖提小畢業, 中學轉國際學校。 佢小學讀得好開心, 中英文根底都打得非常好; 去國際學校英文一點問題都沒有, 中文對他來講更加容易。

贊同啊,聖小的生活很愉快,而且每個同學都表現得很有自信,特別是音樂及朗誦方面。

多謝大家的分享!想問吓聖提學生的紀律和品行ok 嗎?如果讀完小學想留港可以轉其他本地一缐中學嗎?因很多人話college 冇小學咁好.
‹ 上一主題|下一主題