用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區香港嘉諾撒
go

東區香港嘉諾撒 [複製鏈接]

如自行唔中,會落統一派位,如果是band 1生,選乙二香港嘉諾撒有冇機?主要想知保險線的band 1 中學。當乙1 向高難度挑戰,乙2 選乜好?
   2    0    0    0

yyk1009 發表於 21-1-11 13:20
如自行唔中,會落統一派位,如果是band 1生,選乙二香港嘉諾撒有冇機?主要想知保險線的band 1 中學。當乙1 ...

東區真B1生,乙2放嘉諾撒,我估,係有機會嘅。嘉諾撒應該收到B2生~~~

如自行唔中,會落統一派位,如果是band 1生,選乙二香港嘉諾撒有冇機?主要想知保險線的band 1 中學。當乙1 ...
如果肯定係B1生,乙二嘉諾撒書院,機會應該好高。問題係有無更鍾意既選擇,如果有嘅話,嘉諾撒書院可以放後啲啲。

B1生大抽獎嘉諾撒乙二有機
除非今年女生選校特別保守

王家爸爸 發表於 21-1-11 15:54
如果肯定係B1生,乙二嘉諾撒書院,機會應該好高。問題係有無更鍾意既選擇,如果有嘅話,嘉諾撒書院可以放後 ...

請問B1B跨區現在嘉諾撒機會大嗎?

除肯定是band1生外,還有隨機號碼。樓主想法幾好,幾穩陣

canterlau 發表於 21-1-11 22:57
除肯定是band1生外,還有隨機號碼。樓主想法幾好,幾穩陣
有沒有可能隨機number 差的band 1 生,跌入band 2或band 3 學校的呢?

yyk1009 發表於 21-1-11 23:13
有沒有可能隨機number 差的band 1 生,跌入band 2或band 3 學校的呢?
記住band 1生抽完,到band 2生抽。最後band 3生。
band1生,誰先抽?
是隨機號碼決定。

某band 1生的號碼是第一。他就直入第一志願。

moon.ng 發表於 21-1-11 21:48
如果係B1B,又唔係弱區,跨區嘉諾撒既機會都大。

回覆 王家爸爸 的帖子

想請教過往band 1女抽東區嘅話,有邊幾間乙2仲有機會入到? 民生同st marks機會大嗎?

zanezane 發表於 21-1-12 09:54
回覆 王家爸爸 的帖子

想請教過往band 1女抽東區嘅話,有邊幾間乙2仲有機會入到? 民生同st marks機會大嗎 ...

以往,既然B2女生都有機會入到嘉諾撒,咁,應該真B1女生當然係必入本區任何一間英中。當然,風險自行評估~~~

王家爸爸    發表於 21-1-12 16:02

moon.ng 發表於 21-1-11 21:48

嘉諾撒收生重學業(40%)操行(30%)
面試比重相對低(20%)
成績佳(B1B生)有優勢

Admission
https://www.canossa.edu.hk/index.php/admission

(四)  甄選細則: 

教育局「申請學生成績次第名單 及 校內成績」 40%

申請學生之操行 30%   

面試 20%   

日期:13/3/2021;後備面試日期:20/3/2021 (因突發事故而需改期之用)

所有申請人均獲面試機會

課外活動 / 其他 10%

zanezane 發表於 21-1-12 09:54
回覆 王家爸爸 的帖子

想請教過往band 1女抽東區嘅話,有邊幾間乙2仲有機會入到? 民生同st marks機會大嗎 ...

東區今年輪到港島民生/聖馬可減班

回覆 Poyau 的帖子

你意思是可從每間學校嘅學位數目去估?乙二盡量選多班數啲嘅學校?

yyk1009 發表於 21-1-11 23:13
有機呀!有實例,我個女有同學肯定B1,但佢乙1~2都填QE丶油真,隨機號可能唔好,人地揀哂後,派左入本區B2C,喊爆!好在叩番間B1C。

JojoDad 發表於 21-1-14 13:17
有機呀!有實例,我個女有同學肯定B1,但佢乙1~2都填QE丶油真,隨機號可能唔好,人地揀哂後,派左入本區B2C ...

真實個案,100%B1女生用嘉諾撒做保險線,不肯定她放乙幾,假設她放乙3/4,最後她派了去放在抽獎表內第一間的B2校。

所以就不太明白,除聯繫小學的B2生派到嘉諾撒外,到底近這兩年有沒有其他小學的B2生派到嘉諾撒呢
在抽獎的機制中,一定先派完所有B1生,之後先輪到派B2

Wistaria 發表於 21-1-14 13:53
真實個案,100%B1女生用嘉諾撒做保險線,不肯定她放乙幾,假設她放乙3/4,最後她派了去放在抽獎表內第一間 ...

似乎,嘉小唔似有咁高B1率。當然,當唔少嘉小B2生放係乙1,中嘅機會係表面高好多~~~

JojoDad 發表於 21-1-14 13:17
有機呀!有實例,我個女有同學肯定B1,但佢乙1~2都填QE丶油真,隨機號可能唔好,人地揀哂後,派左入本區B2C ...

B1生中B2C → 銘基大抽獎落空?

Wistaria 發表於 21-1-14 13:53
真實個案,100%B1女生用嘉諾撒做保險線,不肯定她放乙幾,假設她放乙3/4,最後她派了去放在抽獎表內第一間 ...

嘉諾撒2020年53人升聯中
聯繫位23個 自行/公海/叩門30人
聯小B1生可能非乙一填聯中
聯小B2生有機會用到聯繫位

自行 43
統甲 7
統乙 63 (東區59 觀塘4)
聯繫 23
重讀 8
學額: 144

2018-2020 年度小六升中概況
https://canossahk.friendlyportalsystem.com/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=13&pageId=796&cpmId=911

https://canossahk.friendlyportalsystem.com/CustomPage/13/18-20升中概覽_latest%20version_20200709.jpg

Poyau 發表於 21-1-14 14:00
B1生中B2C → 銘基大抽獎落空?

收到的實例,就係類似這樣。她是B1生,肯定不是邊緣,有B1B成績。以嘉諾撒做保險線,但入不到。派了之後的B2。
所以好奇了解這一兩年有冇不是聯繫小學的東區B2生,放了乙1嘉諾撒,而又派到
‹ 上一主題|下一主題