用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 揀這三科Bio、Geog、History,如何?
樓主: 29XX86
go

揀這三科Bio、Geog、History,如何?

29XX86 發表於 21-1-14 17:52
囡校兩班可揀3x, 兩班只可揀2x, 以佢一向成績應可揀3x, 但而家另有一問題係,下年中四開始的學生,到佢地 ...

好細心阿你,無錯,我都有考慮未來學生之"通識"只計合格和不合格,咁即係話以往科通識有學生都會用嚟拉高整體分數嘅都會變成少一科拉分機會了,其實,個人認為無咗通識係對一些靠佢嚟拉分嘅學生嚟講反而無著數,故,由e+開始真係好需要考慮埋是否"盡"修3x作為起步的目標,又或者將來中學會有相應對策,可能唔會再有2x,只有3x呢!真係拭目以待。

29XX86 發表於 21-1-14 17:54
囡其實好有興趣心理學嘅野,小六已自己網上睇心理學知識(英文,識好多相關詞匯),所以,我覺得bio其實都 ...

我唔熟心理學是否對Bio有關係,但明白你都係望遠DD才建議囡囡修讀Bio,若然你也認同縮窄為Bio和Econ之選嘅話,就以此與女兒好好地傾找出想修讀的科目,將來讀大學都係計高分,Bio也好,Econ也好,最緊要高分嘛!所以,搵自己較有興趣嘅去讀,高分自然會大DD啦!

29XX86 發表於 21-1-14 17:52
囡校兩班可揀3x, 兩班只可揀2x, 以佢一向成績應可揀3x, 但而家另有一問題係,下年中四開始的學生,到佢地 ...

如果成績可以當然照揀3X先,至於通識,若日後 DSE 通識成績改為合格或不合格,我相信大學收生亦應該會微調,舉例改為Best 4 or Best 5 + 通識合格等等,最終要睇佢會改成點。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-14 13:28
揀三科多數係因為未肯定小朋友邊科興趣大啲,或者邊科會成績好啲,所以才建議揀三科,諗住試咗先就算讀唔 ...
原來到考試時, 大部部都係2x.  咁暫定都可能揀2科再加M1/M2.  
印象中你小朋友都有讀M1/M2, 想請教若讀M2 (因對A/C 冇乜興趣, 首選M2), 數學大約要幾多分才知可應付到?

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-14 13:28
揀三科多數係因為未肯定小朋友邊科興趣大啲,或者邊科會成績好啲,所以才建議揀三科,諗住試咗先就算讀唔 ...

2X+M都計入2X嘅。如果想讀理/工科目,2X會好蝕底。

YmOra    發表於 21-1-15 17:57

LingChiBaBa 發表於 21-1-15 12:09
2X+M都計入2X嘅。如果想讀理/工科目,2X會好蝕底。

M科越來越受重視,將來嘅M應該好大機會計為一個X。
理/工程科大部份計 Best 5,有修M反而更著數,而家部份學院M比重已經計1.5或2,入大學只要夠分就可以了。

Chiuchoiluck 發表於 21-1-15 11:32
原來到考試時, 大部部都係2x.  咁暫定都可能揀2科再加M1/M2.  
印象中你小朋友都有讀M1/M2, 想請教若讀M2 ( ...
間間學校要求唔同,但大部份學校都會要求數學成績屬级前列果批同學先可以揀M科。個人覺得如果初中數學成績冇8字,修M2應該會比較吃力。以往M科在升大學時只計半科,導致好多人覺得付出努力同時間不成正比,所以不少人會退修,但除著大學越來越重視M科,修讀嘅人亦開始多。我經常都説唔好怕蝕底,有能力嘅都最好選修。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-15 13:24
間間學校要求唔同,但大部份學校都會要求數學成績屬级前列果批同學先可以揀M科。個人覺得如果初中數學成績 ...
我女依家4C+3X+M1, 其實會唔會好辛苦,? 但佢學校主張級前既學生, 要收3X+M

妹妹頭 發表於 21-1-15 15:13
我女依家4C+3X+M1, 其實會唔會好辛苦,? 但佢學校主張級前既學生, 要收3X+M

係會辛苦嘅!除咗剛剛升上中四的上學期比較輕鬆之外,中四下學期打後都會一路忙落去。但,又咁講,比起中三咁多科嚟講已經係"吃得消"了,始終讀緊自己喜歡的選修科嘛!

妹妹頭    發表於 21-1-15 18:06

Chiuchoiluck 發表於 21-1-15 11:32
印象中你小朋友都有讀M1/M2, 想請教若讀M2 ( ...

雖然係"去到最後"應考嘅考生大約佔70%=4c+2x,但當中可能有大半人、一半人。。。係一開始就修讀3x,後來才drop走1科變2x,不會是一開始便有70%人選修2x。個人認為,若把全港中三學生用好似升中咁分B1、B2和B3三個組別,估計屬B1能力嘅學生係有機會修讀3x,若然估算正確,即是話70%學生中有33.33%已經係修讀緊3x了响中四的時候。

說實話,3x已經唔係人人讀到,3x+M 绝對係辛苦㗎,要有心理準備,讀得到相信會有較大競爭力,當然如果能力唔夠,就要量力而為,集中火力去讀2x仲著數。
我仔讀8科(3x+M2),基本上真係好忙,S4下學期開始已見真章,成绩弱啲嘅同學都追得幾辛苦,時間分配係非常重要。
记得我仔有一次頃計同我講,佢話修2x啲同學真係舒服好多,有啲空堂又唔駛上,又可以做下功課,相反佢修3x+M2大部份堂都有份,功課都多啲,又要補課,時間管理上要做得好好才能兼顧到好成績,佢都有爭扎咁辛苦值唔值得,不過我一向都鼓勵佢比心機唔好怕辛苦,學倒嘅嘢永遠都屬於自己,機會只會留比有準備嘅人。眼見都唔少同學 drop 科,不過我仔都仍然會堅持。

29XX86 發表於 21-1-11 12:02
囡1A英津中,英文好,數差,唔主動温書,亦唔愛背書,又唔識唸前途,請問有無建議?? 謝謝﹗
...

呢3科超多野背,特別係Bio及History
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

諗清楚時間分配,3X+M真係用好多好多時間,如果諗住試吓先,唔得先drop就冇問題,但好勝心強,唔衰得就真係諗清楚,怕壓力大得濟影響情緒。

話說我女上星期温M2, 計一條數計極都計唔到,好似用左成粒鐘,計到喊咗,真係喊㗎,我即刻叫佢停,瞓醒慢慢再嚟過,佢平時係大笑姑婆樂天派掌門人嚟!

不過第二日又冇野,繼續温習繼續又bili巴啦,嚇得我!

洋蔥頭媽咪    發表於 21-1-24 00:10
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-15 18:43
說實話,3x已經唔係人人讀到,3x+M 绝對係辛苦㗎,要有心理準備,讀得到相信會有較大競爭力,當然如果能力 ...

我女有同學 chem phy geog M2, 完咗中四drop M2, 完咗中五上學期 drop  埋 chem

洋蔥頭媽咪    發表於 21-1-24 00:07

YolandaTam 發表於 21-1-23 18:53
我女有同學 chem phy geog M2, 完咗中四drop M2, 完咗中五上學期 drop  埋 chem
...
我地學校精英班唔比Drop

妹妹頭 發表於 21-1-23 20:13
我地學校精英班唔比Drop

其實好怕果啲迫人全部要修3X嘅學校,如果成績唔好基本上都未必能楝到心儀嘅科,若跟唔上或冇興趣仲要迫人讀3X真係好浪費時間,難為個學生,隨時拖累成績好嘅科目

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-24 00:16
其實好怕果啲迫人全部要修3X嘅學校,如果成績唔好基本上都未必能楝到心儀嘅科,若跟唔上或冇興趣仲要迫人 ...
唔係精英班既,升S5比drop 一科

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-24 00:16
其實好怕果啲迫人全部要修3X嘅學校,如果成績唔好基本上都未必能楝到心儀嘅科,若跟唔上或冇興趣仲要迫人 ...
同感

千計萭計,也不如由孩子的意願去選,妳覺得她的選科問題,全對,但我們永遠預計不了將來,吾洗操心,吾洗計算,俾佢信心,自己决定,學校會俾意見她的,所以,家長只需簽名,知道就可以

Hist好多野要背架 唔愛背書就唔好啦
phy會唔會好D?